Cancelarul german Olaf Scholz afirma ca tara sa este favorabila negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

externe

Olaf Scholz, refuz, rachete Taurus, Ucraina, Moscova

Cancelarul Olaf Scholz a declarat joi ca guvernul german sprijina deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana cu Ucraina si doreste sa sprijine aceasta tara in privinta realizarii reformelor necesare, informeaza dpa, citata de Agerpres.

Cancelarul Scholz i-a comunicat joi acest mesaj presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski intr-o conversatie telefonica, potrivit guvernului german.

Olaf Scholz a subliniat ca viitorul Ucrainei se afla in Uniunea Europeana. Germania isi va continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv in sectorul militar, in stransa coordonare cu Europa si cu parteneri internationali.

La fel ca vecina sa, Republica Moldova, Ucraina asteapta in prezent o decizie privind inceperea negocierilor de aderare.

Comisia Europeana a recomandat in principiu acest pas in urma cu doua saptamani, dar este nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre. O decizie urmeaza sa fie luata la summitul din 14 – 15 decembrie.

In prezent, nu este clar daca decizia va fi favorabila. Motivul principal este acela ca cerintele in privinta aplicarii reformelor interne nu au fost inca indeplinite pe deplin.

In timpul unei vizite la Kiev, marti, presedintele Consiliului UE, Charles Michel, a asigurat atat Ucraina, cat si R. Moldova, de sprijinul sau deplin in eforturile lor de a incepe rapid negocierile. In acelasi timp, insa, i-a avertizat sa nu vada acest lucru ca pe o decizie inevitabila.

La randul sau, presedintele Zelenski a reafirmat recent eforturile tarii sale in privinta realizarii tuturor reformele necesare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: