Cancelarul german Olaf Scholz cere aliatilor sa „actioneze rapid” pentru a livra tancuri Ucrainei

actualitate

Aliatii care dispun de resursele necesare pentru a livra tancuri in Ucraina ar trebui sa actioneze rapid, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz la Conferinta de Securitate de la Munchen, adaugand ca Berlinul va oferi asistenta pentru a-si incuraja partenerii, transmite CNN.

„Consider ca acesta este un exemplu de leadership pe care toata lumea este indreptatita sa il astepte din partea Germaniei si il ofer in mod expres prietenilor si partenerilor nostri.” a declarat Scholz.

Pe langa furnizarea de arme, munitie, instruire pentru soldati si alte bunuri militare, Scholz a declarat ca Germania a sprijinit Ucraina prin oferirea unui acces deplin la piata muncii, scoli si universitati pentru peste un milion de refugiati ucraineni.

Aceasta este „responsabilitatea pe care o tara de marimea, locatia si influenta economica a Germaniei trebuie sa si-o asume in vremuri ca acestea”, a spus Scholz.

Cu toate acestea, Scholz a avertizat, de asemenea, ca trebuie sa existe „un echilibru intre oferirea celui mai bun sprijin posibil pentru Ucraina si evitarea unei escaladari neintentionate”.

„Cred ca vom face bine sa cantarim cu atentie toate consecintele actiunilor noastre si sa coordonam indeaproape toti pasii cheie intre aliati”, a spus el. „In ciuda tuturor presiunilor de a actiona – si care exista fara indoiala in aceasta chestiune cheie – prudenta trebuie sa aiba prioritate in fata deciziilor pripite.”

Este „intelept sa fim pregatiti pentru un razboi lung”

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat insa ca este „intelept sa fim pregatiti pentru un razboi lung” in Ucraina, adaugand ca aliatii Kievului vor ramane impreuna pe toata durata acestuia.

„Cred ca este intelept sa fim pregatiti pentru un razboi lung si este intelept sa ii transmitem lui Putin mesajul ca suntem gata sa ramanem tot timpul impreuna cu Ucraina si ca vom sprijini constant tara”, a declarat Scholz.

„Decizia cu adevarat importanta pe care ar trebui sa o luam cu totii impreuna este sa spunem ca suntem dispusi sa o facem atata timp cat este necesar si ca vom face tot ce putem”, a subliniat cancelarul.

Scholz, desi a evitat sa se angajeze cu privire la o data limita de incheiere a razboiului, a declarat ca unitatea aliatilor ucraineni l-a surprins pe Putin.

„Sunt absolut sigur ca Putin nu s-a asteptat niciodata ca va exista aceasta Europa unita si ca va exista aceasta lume unita. El nu a crezut niciodata ca parteneriatul transatlantic va functiona atat de bine”, a spus el.

Scholz a remarcat Statele Unite pentru sprijinul lor continuu si vital.

„O facem doar impreuna cu prietenii si partenerii nostri, si in special cu Statele Unite”, a mentionat Scholz, adaugand ca apreciaza foarte mult „alianta puternica” a guvernului sau cu SUA.

Intrebat despre desfasurarea mai multor tancuri Leopard 2 de fabricatie germana pe teren in Ucraina, Scholz a explicat ca acest lucru se va intampla „foarte curand”, impreuna cu soldati instruiti, dar a avertizat ca multi dintre partenerii Ucrainei nu sunt capabili sa livreze cele mai moderne modele de vehicule de lupta.

„Am aflat ca multi nu sunt in masura sa livreze cele mai moderne lucruri… dar pentru cele pe care le livreaza vom oferi si noi sprijin”, a spus Scholz. „Si, dupa cum stiti, exista, de asemenea, un numar mare de tancuri mai vechi pe care le vom livra”.

Confruntat cu preocuparile legate de stocurile de munitie din ce in ce mai mici, Scholz a subliniat necesitatea unei „productii permanente a celor mai importante arme”, inclusiv a munitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: