externe

Cancelarul Germaniei propune renuntarea la principiul unanimitatii in procesul decizional al UE. Ungaria nu va mai putea bloca decizii ale UE

Cancelarul german Olaf Scholz face apel la reforme pe scara larga ale institutiilor Uniunii Europene si insista sa se puna capat principiului unanimitatii, care functioneaza in timpul adoptarii deciziilor cheie in UE, potrivit publicatiei Rheinische Post, citata de Eurointegration.

Scholz insista asupra posibilitatii de a lua decizii in anumite chestiuni cu majoritate calificata si citeaza politica externa sau unele chestiuni financiare, in special fiscale, ca exemplu in care ar trebui aplicat acest sistem.

„Nu ar trebui sa se intample ca o singura tara sa poata opri totul. Nu ar trebui sa consideram ca faptul ca nu toata lumea este intotdeauna de acord este o problema”, a declarat Scholz.

„Trebuie sa gasim modalitati de a ajunge la o solutie. Nu putem pur si simplu sa lasam toate structurile institutionale asa cum sunt”, a adaugat cancelarul.

Discutiile privind renuntarea la principiul unanimitatii in UE dureaza de mult timp. Unele tari, in special Ungaria, abuzeaza adesea de acest principiu pentru a bloca deciziile de politica internationala.

Atunci cand deciziile sunt luate cu majoritate calificata in UE, este vorba de majoritatea statelor membre care reprezinta cel putin trei cincimi din populatia Uniunii Europene. Astfel, acest principiu permite evitarea situatiei in care un stat se opune prin veto deciziei UE.

Luni, Ungaria a blocat declaratia comuna a UE cu privire la mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internationala de la Haga pe numele presedintelui rus Vladimir Putin.

In plus, luni, ministrii de justitie din UE au publicat propria declaratie de sustinere a deciziei Curtii Penale Internationale, pe care Ungaria, din nou, nu a semnat-o.

Va reamintim ca premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru ca un numar mai mare de domenii sa fie de competenta statelor nationale, si nu a Uniunii Europene.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Campanie disperata de imagine: Ciolacu a mers la Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu i-a facut duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

O oră ago

„Punem un oltean presedinte. Ciuca, presedinte” – seful campaniei electorale a PNL

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat sambata, la lansarea candidatilor liberali din Vrancea, ca partidul…

37 de minute ago

Suceava: Incendiu la o sectie de productie de tamplarie PVC din orasul Salcea

Un incendiu a izbucnit, duminica, la o sectie de productie de tamplarie PVC din Salcea,…

30 de minute ago

„Califatul este solutia”. La Hamburg a avut loc o noua demonstratie a islamistilor care vor instituirea unui califat in Germania

Se estimeaza ca aproximativ 2.300 de persoane au participat sambata la o demonstratie organizata de…

47 de minute ago

Protestele continua in SUA. Studentii de la Virginia Commonwealth University au parasit ceremonia de absolvire in timpul discursului guvernatorului

Zeci de studenti de la Virginia Commonwealth University au parasit, sambata, ceremonia de absolvire, partial…

35 de minute ago

Cod galben de ploi torentiale pentru 14 judete. Temperaturile scad sub nivelul obisnuit al perioadei

ANM a transmis o noua avertizare de vreme rea. Potrivit meteorologilor, 14 judete sunt vizate…

O oră ago