Cand apare imunizarea dupa injectarea vaccinului. Valeriu Gheorghita, detalii si despre reactiile adverse: „Sunt de intensitate usoara-medie”

news

Persoanele vaccinate impotriva coronavirusului incep sa dezvolte imunitate dupa aproximativ 14 zile de la momentul injectarii primei doze, a anuntat sambata Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania. Beneficiile maxime ale vaccinului se vor obtine la 7 zile dupa administrarea celei de-a doua doze, a mai spus Gheorghita.

„Din studiile efectuate, raspunsul imun incepe sa devina protector la circa 14 zile de la prima doza, insa beneficiile maxime se obtin la circa 7 zile dupa administrarea celei de-a doua doze”, a spus  Valeriu Gheorghita.

Gheorghita a mai spus ca, in momentul de fata, sunt foarte putine contraindicatii legate de vaccinare.

„Fiecare ezitare, fiecare intrebare, fiecare reticenta este absolut legitima, important este sa fim suficient de capabili noi sa oferim raspunsurile necesare fiecarei persoane. Trebuie sa avem incredere in personalul medical, sa discutam cu medicii de familie, sa discutam cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai buna decizie vizavi de indicatia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, in momentul de fata, sunt foarte putine contraindicatii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred ca doar comunicarea si informarea sunt caile potrivite prin care fiecare persoana poate sa ia decizia cea mai buna, care sa ii asigure protejarea sanatatii lui, a familiei, a celor dragi si a comunitatii in general”, a declarat Gheorghita, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”.

El a adaugat ca nu este nevoie de investigatii care trebuie facute inainte de vaccinare.

„Este important istoricul medical al fiecarei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie si, din punct de vedere al investigatiilor anterior vaccinarii, nu avem nevoie de investigatii care trebuie facute inainte de efectuarea vaccinarii, tinand cont de faptul ca la centrul de vaccinare exista un triaj medical care i se face oricarei persoane in ideea de a identifica reactiile acute, febrile, starile febrile care contraindica temporar vaccinarea”, a precizat Valeriu Gheorghita.

Cu privire la reactiile adverse ale vaccinului, medicul militar a precizat ca acestea sunt de intensitate usoara-medie.

„Reactiile adverse sunt de intensitate usoara-medie, din ceea ce s-a inregistrat pana la acest moment. Sunt reactii adverse locale cele mai frecvente – durere, disconfort la locul de administrare, umflatura, tumefactie, in anumite cazuri roseata. Si pot sa fie inregistrate adverse generale – febra, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost inregistrate cateva cazuri (…) de reactii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de soc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoastem la acest moment profilul de siguranta al acestui tip de vaccin”, a explicat seful Comitetului National de conducere a campaniei de vaccinare impotriva COVID-19.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns, sambata dimineata, la Institutul „Cantacuzino” din Capitala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: