Cand vor ajunge si avioane de lupta occidentale in Ucraina. Lideri occidentali: „Este o chestiune de timp”. Luna viitoare, o noua intalnire la Ramstein intre aliatii Ucrainei

analize

Pentru Ucraina, lupta pentru a obtine tancuri de lupta occidentale a fost doar inceputul, scrie Politico intr-un material in care anunta ca liderii occidentali au inceput sa vorbeasca acum si despre furnizarea catre Ucraina de avioane de lupta moderne.

Cu Abrams construite in SUA si Leopards fabricate in Germania, tancuri care se indreapta acum spre linia intai din Ucraina, planificatorii militari de la Kiev isi indreapta atentia spre ceea ce ei considera a fi urmatorul pas logic in efortul lor de a respinge invadatorii rusi – avioane de lupta moderne.

Discutii purtate de jurnalistii Politico cu mai mult de o jumatate de duzina de oficiali militari si diplomati occidentali confirma faptul ca o dezbatere interna privind aprovizionarea Ucrainei cu avioane de vanatoare este deja in curs de desfasurare, oficialii ucraineni fiind puternic sprijiniti de statele baltice.

„Urmatorul pas firesc ar fi avioanele de lupta”, a declarat un diplomat dintr-o tara din nordul Europei. In Europa, mai multi oficiali si diplomati au declarat ca guvernele lor nu mai resping din start aceasta idee, dar ca temerile legate de o escaladare raman ridicate.

Washingtonul a transmis Kievului ca furnizarea de avioane este „deocamdata exclusa”, a declarat diplomatul citat mai sus, dar a adaugat: „Exista o linie rosie acolo – dar vara trecuta am avut o linie rosie cu privire la HIMARS [lansatoare multiple de rachete], iar aceasta s-a mutat. Apoi a fost vorba de tancurile de lupta, si asta se misca”.

Un al doilea emisar de rang inalt al unei puteri europene a scos in evidenta, de asemenea, viteza cu care se intensifica furnizarea de armament occidental. „Avioanele de lupta sunt complet de neconceput astazi”, au spus ei, „dar am putea avea aceasta discutie in doua, trei saptamani”.

Ministrii apararii din tarile aliate Ucrainei urmeaza sa organizeze un nou summit luna viitoare la baza militara americana de la Ramstein, in sud-vestul Germaniei, unde se asteapta ca aviatia si sprijinul aerian sa fie un subiect cheie.

Ministrul olandez al afacerilor externe, Wopke Hoekstra, a declarat saptamana trecuta in parlamentul olandez ca cabinetul sau va analiza furnizarea de avioane de lupta F-16, daca Kievul le va solicita. „Suntem deschisi, nu exista tabuuri”, a spus el.

Acest lucru a urmat declaratiilor de luna trecuta ale ministrului slovac al afacerilor externe Rastislav Kacer, care a declarat pentru Interfax-Ucraina ca guvernul sau este „pregatit” sa livreze Kievului avioane de vanatoare MiG-29 din epoca sovietica si ca discuta cu partenerii NATO si cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre cum sa faca acest lucru.

Alti politicieni de rang inalt sunt semnificativ mai putin entuziasti. Cancelarul german Olaf Scholz a exclus miercuri livrarile de avioane de lupta, invocand necesitatea de a preveni o noua escaladare militara. „Nu vor exista livrari de avioane de vanatoare catre Ucraina”, a declarat el. „Acest lucru a fost clar foarte devreme, inclusiv din partea presedintelui [SUA]”.

Unii oficiali cred ca discutia de luna viitoare de la Ramstein se va concentra, prin urmare, mai degraba pe elaborarea unui plan de urgenta, in cazul in care avioanele de vanatoare vor fi necesare de urgenta la un moment dat in viitor, decat pe incheierea unui acord privind livrarile pe termen scurt.

Aliatii europeni ai Ucrainei prevad un conflict care ar putea dura inca trei pana la cinci ani, sau chiar mai mult, si exista temeri ca Occidentul este aproape de limita a ceea ce poate fi furnizat fara a declansa un raspuns extrem din partea Moscovei.

La inceputul anului trecut, aliatii occidentali au convenit asupra unei „politici nescrise” de a nu furniza Ucrainei un pachet complet de arme imediat dupa invazie, de teama ca „vom declansa un raspuns mare din partea Rusiei”, a declarat un al treilea diplomat de rang inalt dintr-un alt guvern european.

Ideea era ca Occidentul ar trebui sa isi ofere sprijinul treptat, evaluand raspunsul Rusiei la fiecare pas.

„Multe tari din Occident cred ca, daca am furniza Ucrainei toate echipamentele pe care ni le-a cerut [in prima faza a razboiului], ar exista o reactie puternica a Rusiei, inclusiv nucleara”, a declarat diplomatul.

Strategia a fost o tendinta de crestere lenta, dar constanta, a sprijinului occidental, de la Javelin-uri antitanc si sisteme portabile de aparare aeriana precum Stingers, la HIMARS si, mai recent, rachete Patriot sol-aer, tancuri si vehicule blindate.

Livrarea de avioane este, prin urmare, „doar o chestiune de timp”, a prezis acelasi diplomat.

Ministrul britanic de externe James Cleverly s-a intalnit saptamana trecuta la Washington cu inalti oficiali americani pentru a discuta despre continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei, dincolo de furnizarea de tancuri. Vorbind dupa aceea, Cleverly a refuzat sa spuna daca aceste conversatii au vizat furnizarea de avioane de lupta, bombe cu dispersie sau rachete cu raza lunga de actiune.

„Nu am de gand sa speculez cu privire la natura viitorului sprijin militar”, a spus el. „Sprijinul nostru a evoluat pe masura ce batalia a evoluat si cerintele ucrainenilor au evoluat”.

Cu toate acestea, ca natiune insulara, Marea Britanie ar fi mai reticenta in a trimite avioane in Ucraina, spun oficialii britanici. Exista, de asemenea, temeri ca sprijinul public ar putea scadea pe fondul unei noi escaladari.

Diplomatii europeni sunt de acord ca Occidentul va dori mai intai sa epuizeze toate celelalte optiuni de sprijin aerian, inclusiv mai multe drone de atac si, eventual, rachete cu raza lunga de actiune. De asemenea, Washingtonul a aprobat recent un transport de rachete neghidate Zuni din epoca Razboiului Rece, pe care armata ucraineana le-ar putea lansa din avioanele sale MiG din epoca sovietica.

Dar acesti trimisi au indicat, de asemenea, deciziile recente ale SUA ca dovada ca Washingtonul se pregateste pentru o discutie despre avioane.

In iulie, Camera Reprezentantilor a SUA a aprobat 100 de milioane de dolari pentru instruirea pilotilor ucraineni pentru a pilota avioane de lupta americane, iar in octombrie Ucraina a anuntat ca un grup de cateva zeci de piloti a fost selectat pentru a fi instruit pe avioane de lupta occidentale.

In august, Colin Kahl, subsecretarul pentru politica de aparare, a declarat reporterilor ca „nu este de neconceput ca, in viitor, avioanele occidentale sa faca parte din mixul” de armament furnizat Ucrainei.

Iuri Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apararii Oleksii Reznikov, a declarat ca prioritatea Kievului, dupa obtinerea de tancuri, este de a asigura avioane cu reactie si ca „scuzele” aliatilor sai nu sunt insurmontabile. El este convins ca Occidentul este acum convins de necesitatea de a creste cu atentie, dar in mod constant, gradul de sofisticare a donatiilor sale militare.

El a declarat ca fortele aeriene ucrainene au pus ochii pe avioanele americane F-16 si F-15, dar sunt deschise si la altele. Majoritatea avioanelor F-15 si F-16 detinute de SUA sunt desfasurate in alte regiuni, inclusiv in Indo-Pacific.

„Sunt aproape 50 de tari care folosesc in prezent F-15”, a declarat Sak. „Nu cred nicio secunda ca Ucraina nu merita avioane de lupta”.

Totusi, trimiterea de avioane ar fi o intreprindere logistica serioasa pentru aliatii Ucrainei.

F-15 si F-16 au nevoie de piste lungi si de inalta calitate, ceea ce Ucraina nu are. Expertii spun ca ar fi usor pentru Rusia sa detecteze orice incercare de a construi baze operationale si sa le loveasca.

Avioanele de vanatoare americane F-18 sau Gripens de fabricatie suedeza ar fi mai potrivite, a declarat Justin Bronk, cercetator la think tank-ul britanic RUSI, deoarece pot decola de pe piste de aterizare mai scurte si necesita mai putina intretinere. Dar ambele avioane sunt relativ putine.

Ministrul suedez al apararii, Pal Jonson, a declarat miercuri pentru Politico ca Suedia nu are „planuri imediate de a trimite Gripen in Ucraina”.

Alte avioane de lupta, cum ar fi Rafale de fabricatie franceza, ar putea necesita un numar semnificativ de civili occidentali la sol in Ucraina pentru a repara avioanele si a le pregati pentru zboruri. Acesti oameni ar deveni automat tinte pentru atacurile rusesti.

Dar, intrebat daca donarea de avioane ar constitui o escaladare, un oficial guvernamental francez a subliniat ca Ucraina a primit deja arme „super-puternice” din partea Occidentului, cum ar fi tunurile Caesar.

„Noi spunem ca tot ceea ce trimitem trebuie sa fie in scopuri defensive – dar odata ce echipamentul a fost livrat, acesta este in mainile lor”, a declarat oficialul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: