Candidat comun PSD-PNL si la Presedintie, anunta Dincu: „Eu sunt optimist ca vom reusi cu acest proiect comun”

politica

Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, a anuntat joi ca PSD si PNL au in plan sa aiba si un candidat comun la Presedintia Romaniei si chiar o lista comuna la alegerile parlamentare. Pana acu, atat Marcel Ciolacu cat si Nicolae Ciuca au insistat ca PSD, respectiv PNL, vor avea propriul candidat la Presedintie.

„Eu sunt optimist ca vom reusi cu acest proiect comun. Testul nostru e rezultatul alegerile europarlamentare, pentru ca vrem sa obtinem peste 50% din mandate. Apoi va urma probabil candidatul comun la prezidentiale si in viitor lista comuna la parlamentare”, a declarat Vasile Dincu la Digi24.

Dincu a sugerat apoi ca deea acestui candudat comun va fi testata la alegerile din Bucuresti.

”Daca vrem un candidat comun, care sa se lupte cu actualele profile care exista in acest moment in batalia pentru Bucuresti, atunci va trebui sa fie un proiect total diferit decat ceea ce avem in acest moment in piata”, considera Dincu.

Dincu a spus ca un numar mare de bucuresteni ar vota un candidat comun al PSD ”daca ar fi un candidat care sa nu trezeasca resentimente ideologice”, spunand ca ”un PNL-ist suta la suta sau un PSD-ist suta la suta au mai putine sanse”.

El a precizat insa ca nu exista un nume pe care coalitia de guvernare sa-l propuna in acest sens pentru alegerile locale din acest an, adaugand: ”Pana la sfarsitul acestei saptamani cu siguranta, pentru ca deja expira termenele si suntem obligati sa facem asta”.

”Deocamdata nu avem un nume, deocamdata analizam, facem proiecte, am terminat un rand de sondaje, mai avem niste focus grupuri, incercam, pentru ca avem o dificultate si o spun aici cu sinceritate in fata telespectatorilor: cele doua electorate nu comunica sau comunica foarte putin. O treime din electorat ar putea sa mearga de la un candidat la altul, in functie de cine este candidatul comun. Un candidat independent, care se afla undeva intre social-democrati si liberali, ar fi foarte bun pentru asta, pentru ca electoratul liberal comunica mai mult cu Nicusor Dan decat cu un candidat din partea PSD-ului, cum ar fi Gabriela Firea de exemplu. Gabriela Firea este un candidat performant insa, in acelasi timp, pentru ca s-a luptat cu dreapta, cu PNL-ul, are din partea PNL-ului si a USR-ului un anumit blocaj in aduna electorat in plus in cadrul unei candidaturi comune. Si atunci, varianta ar fi: ori candidam separat, fiecare din cele doua partide, sau incercam inca sa gasim un candidat comun”, a explicat Vasile Dincu.

El a spus ca sociologii nu incurajeaza nici candidatura lui Sebastian Burduja si nici pe cea a Gabrielei Firea, avand in vedere modul in care se raporteaza electoratul la cei doi.

”Noi, sociologii, nu am incuraja acest lucru pentru ca am vazut cum are loc transferul de electorat de la un candidat la altul si ne dam seama ca cei doi candidati, Burduja si Gabriela Firea, comunica mai degraba cu alte tipuri de electorate dintre candidaturi, adica mai repede am avea legatura intre Gabriela Firea si electoratul unui independent, cum este Popescu Piedone, si electoratul lui Burduja comunica mai mult cu electoratul lui Nicusor Dan”, a aratat Vasile Dincu.

”Ceea nu puteam sa obtinem noi, nu puteam sa obtinem garantia ca cei testati de noi care fie au fost primari, fie sunt primari sau sunt personalitati au o sansa sa uneasca cele doua electorate, sa scoata electoratul din capsula ideologica si sa ii adune pe un proiect comun. Aceasta nu era garantia pe care o aveam. Nu la scoruri ne-am gandit, pentru ca scorurile sunt una, sunt scoruri din aceasta perioada preelectorala, se vor schimba multe pe masura ce vor intra candidatii si partidele in functie”, a mai spus Dincu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: