Candidatii pro-rusi au probleme peste tot: procuratura bosniaca a emis mandate de arestare pentru premierul si presedintele Republicii Srpska, sustinuti de Belgrad si Kremlin

Procuratura bosniaca, ale carei activitati sunt interzise pe teritoriul Republicii Srpska, a emis mandate de arestare pe numele presedintelui acestei entitati federale, Milorad Dodik, al premierului Radovan Viskovici si al presedintelui Parlamentului, Nenad Stevandici. Acestia sunt acuzati de „atacarea ordinii constitutionale”, a informat postul bosniac de televiziune ATV.
La 26 februarie, Milorad Dodik a fost condamnat de un tribunal bosniac la un an de inchisoare si la sase ani de interzicere a activitatii politice pentru nerespectarea deciziilor inaltului reprezentant al comunitatii internationale, Christian Schmidt. In replica, a doua zi, parlamentul Republicii Srpska a adoptat legi care interzic functionarea instantelor si procurorilor bosniaci, a Agentiei de Stat pentru Investigatii si Protectie (SIPA) si a Inaltului Consiliu Judiciar si Procuraturii (HJPC) pe teritoriul sau.
Vineri, Curtea Constitutionala din Bosnia si Hertegovina a impus o masura temporara de suspendare a punerii in aplicare a acestor legi, considerandu-le contrare Constitutiei tarii si Acordului de pace de la Dayton.
Procurorul Cazim Hasanspahici a ordonat politiei judiciare sa execute mandatul de arestare pentru Dodik, Viskovici si Stevandici. Acesta a solicitat asistenta din partea Ministerului de Interne din Republica Srpska si a SIPA, desi activitatile agentiei sunt oficial interzise in aceasta parte a Bosniei.
Avocatul lui Dodik, Goran Bubici, a declarat ca mandatul de arestare nu a fost comunicat inca clientului sau.
In conformitate cu Acordul de pace de la Dayton, care a pus capat razboiului din Bosnia (1992-1995), tara este impartita in doua parti semi-autonome – Republica Srpska, populata in principal de sarbi bosniaci, si Federatia Bosniei si Hertegovinei, in care traiesc musulmani bosniaci (bosniaci) si croati bosniaci.
Fiecare parte are propriul guvern, parlament si politie, insa cele doua entitati au institutii de stat comune, inclusiv un sistem judiciar, armata, servicii de securitate si administratie fiscala. Inaltul Reprezentant al comunitatii internationale are puteri largi, inclusiv puterea de a impune legi, de a numi si demite functionari publici si de a lua masuri pentru mentinerea ordinii constitutionale.