Capsula Orion a trecut testul. S-a intors in siguranta pe Pamant

life

Capsula Orion a NASA a amerizat, duminica, in Pacific, in largul Mexicului, incheind un zbor de testare care ar trebui sa deschida calea pentru noi echipaje umane pe Luna, potrivit AP.

Capsula a intrat in atmosfera cu o viteza Mach 32 (de 32 de ori viteza sunetului), si a suportat temperaturi de 2.760 de grade Celsius, inainte de ameriza la vest de Baja California, langa insula Guadalupe. O nava a Marinei a recuperat capsula si ocupantii ei – trei manechine de testare echipate cu senzori de vibratii si monitoare de radiatii.

Agentia spatiala avea nevoie de un succes pentru a continua pregatirile pentru urmatorul zbor Orion in jurul Lunii, in 2024, cu patru astronauti ale caror nume vor fi dezvaluite la inceputul anului viitor. Acest zbor ar fi urmat de o aterizare pe luna pentru doua persoane inca din 2025 si, in cele din urma, de o baza lunara. Planul pe termen lung ar fi lansarea unei expeditii pe Marte pana la sfarsitul anilor 2030.

Ultima data astronautii au aterizat pe Luna acum 50 de ani. Dupa ce au aterizat pe 11 decembrie 1972, Eugene Cernan si Harrison Schmitt de pe Apollo 17 au petrecut trei zile explorand valea Taurus-Littrow, cea mai lunga sedere a erei Apollo. Au fost ultimii dintre cei 12 astronauti care au ajuns pe Luna.

„De la baza Tranquility la Taurus-Littrow pana la apele linistite ale Pacificului, cel mai recent capitol al calatoriei NASA catre Luna se apropie de sfarsit. Orion inapoi pe Pamant”, a anuntat comentatorul Centrului de Control, Rob Navias.

Pentru intoarcerea capsulei, NASA a organizat duminica o petrecere la Centrul Spatial Johnson din Houston, angajatii si familiile lor adunandu-se pentru a urmari transmisiunea.

Readucerea intacta pe pamant a capsulei dupa zborul de 25 de zile a fost obiectivul principal al NASA. Cu o viteza de intoarcere de 40.000 km/h capsula a folosit un nou scut termic avansat, testat pentur prima oara in acest zbor spatial.

„Nu cred ca vreunul dintre noi si-ar fi putut imagina o misiune atat de reusita”, a spus managerul misiunii Mike Sarafin.

Inspectii suplimentare vor fi efectuate odata ce Orion se va intoarce la Kennedy pana la sfarsitul lunii. Daca verificarile capsulei nu gasesc nimic in neregula, NASA va anunta primul echipaj lunar la inceputul anului 2023, alegand dintre cei 42 de astronauti americani activi stationati la Centrul Spatial Johnson din Houston.

„Oamenii sunt nerabdatori, stim asta”, a declarat reporterilor Vanessa Wyche, directorul Centrului Johnson.

Capsula a amerizat la aproape 500 de kilometri mai la sud de zona tinta initiala. Prognozele care anunta mari agitate si vant puternic in largul coastei de sud a Californiei au determinat NASA sa schimbe locatia.

Orion a parcurs 2,25 milioane de kilometri, apropiindu-se de Luna si apoi intrand pe o orbita larga si inclinata timp de aproape o saptamana inainte de a reveni spre casa.

Cel mai aproape, a ajuns la 130 de kilometri de Luna, de doua ori. Cel mai departe,

capsula s-a aflat la mai mult de 430.000 de kilometri de Pamant.

Orion a transmis fotografii uluitoare nu numai ale lunii, ci si ale pamantului. Ca o fotografie de despartire, capsula a dezvaluit un Pamant in forma de semiluna – Earthrise – care a lasat echipa misiunii fara cuvinte.

Luna devine din ce in ce mai populata. Cu doar cateva ore mai devreme duminica, o nava spatiala apartinand ispace, o companie din Tokyo, a pornit spre Luna de la Cap Canaveral. Alte doua companii americane au lansari lunare la inceputul anului viitor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: