Caracal. CSM sare in apararea cuplului Iordache-Nicolicea. Ataca asociatiile de magistrati care au sesizat cauzele aparitiei cazului Caracal

news

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturiia dat publicitatii un comunicat de presa in care ataca asociatiile magistratilor pentru ca si-au permis sa atraga atentia asupra modului in care atacurile impotriva justitiei, existenta Sectiei Speciale si maltratarea legislatiei penale au favorizat aparitia cazului de la Caracal. Sectia este dominata de judecatori fideli Liei Savonea, sefa CSM.

„Este de neconceput cum magistrati organizati in anumite forme asociative inteleg sa sustina ca justitia din Romania nu se poate infaptui fara sprijinul si implicarea Serviciului Roman de Informatii, sens in care dezavuam categoric asemenea afirmatii fara niciun fel de suport si care nu fac decat sa decredibilizeze sistemul de justitie din tara noastra si sa puna sub semnul intrebarii Constitutia, legile tarii si deciziile Curtii Constitutionale.

Alegatiile privind presupusa frica in a actiona conform legii, generata de modificarile legislative si de potentialele verificari ale Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu pot fi acceptate si sunt incalificabile in contextul in care nu se poate sustine ca, in lipsa acestor organisme, magistratii ar putea fi la adapost de orice fel de raspundere”, afirma oamenii Liei Savonea.

Citeste si: PSD si ALDE l-au scapat deja pe criminalul Dinca. Procuror: Modificarile aduse legislatiei penale ii permit ucigasului sa se intoarca in societate

Comunicatul integral:

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu ingrijorare de evenimentele petrecute in judetul Olt si isi exprima public regretul pentru modalitatea in care procedurile aplicate s-au dovedit a fi fost ineficiente.

Evenimentul dramatic despre care opinia publica din Romania a luat cunostinta incepand cu ziua de vineri, 26 iulie 2019, a relevat inca o data faptul ca, pe fondul unei situatii de criza majora, desi cadrul legislativ actual are toate mecanismele care sa garanteze o eficienta deplina a procedurilor, acesta a reprezentat pretextul escaladarii unei stari de dezbinare, un mediu pentru dezvoltarea dezinformarilor, manipularilor, dar si a unei evidente lipse de asumare.

Citeste si: Cozmin Gusa da de pamant cu Traian Basescu – ‘Statul paralel creat pe vremea lui’ e de vina pentru moartea fetelor

Ignorand faptul ca pierderea vietii unui copil reprezinta o drama ireversibila si nu pretextul declansarii altor conflicte, asistam cu ingrijorare la escaladarea unor justificari care nu isi au loc intr-o societate care isi trateaza cu maxima responsabilitate si atentie cetatenii.

Folosirea drept pretext a situatiei de fata pentru invocarea unor consecinte presupus negative ale modificarilor aduse legislatiei penale si procesual penale nu poate reprezenta decat o distorsiune manipulatorie a faptelor si o incercare indecenta de a profita de o situatie absolut critica pentru adancirea starii de conflict din sanul societatii romanesti. Si aceasta este cu atat mai mult de neacceptat cu cat asemenea manipulari provin de la anumite asociatii de magistrati, al caror scop central ar trebui sa fie protejarea drepturilor cetatenilor, iar nu perpetuarea unor stari conflictuale si tensionate.

Modificarile legislative in materie penala clamate nu au fost, inca, aprobate de legiuitor, procesul legislativ fiind la acest moment in etapa verificarii de constitutionalitate de catre instanta de control constitutional. Singurele modificari ale cadrului legal au fost aduse exclusiv in privinta statutului judecatorilor si procurorilor, organizarii judiciare, precum si organizarii si functionarii Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot astfel, este de neconceput cum magistrati organizati in anumite forme asociative inteleg sa sustina ca justitia din Romania nu se poate infaptui fara sprijinul si implicarea Serviciului Roman de Informatii, sens in care dezavuam categoric asemenea afirmatii fara niciun fel de suport si care nu fac decat sa decredibilizeze sistemul de justitie din tara noastra si sa puna sub semnul intrebarii Constitutia, legile tarii si deciziile Curtii Constitutionale.

Alegatiile privind presupusa frica in a actiona conform legii, generata de modificarile legislative si de potentialele verificari ale Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu pot fi acceptate si sunt incalificabile in contextul in care nu se poate sustine ca, in lipsa acestor organisme, magistratii ar putea fi la adapost de orice fel de raspundere.

Facem, asadar, un apel la judecatorii si procurorii tarii sa respecte obligatia de rezerva, sa nu se implice si mai ales sa nu dea curs unor analize lipsite de suport concret si sa evite participarea la scenarii care nu au drept finalitate decat impiedicarea aflarii adevarului. Judecatorii si procurorii cunosc foarte bine dimensiunea si importanta responsabilitatilor pe care le au in exercitarea atributiilor de serviciu, iar acest lucru se realizeaza numai in considerarea legii si nu temandu-se de ea!

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii solicita implicarea imediata a tuturor autoritatilor responsabile de elucidarea acestei drame si nu adoptarea unei atitudini de protejare a propriei imagini, disfunctiile existente, cel putin la nivel de aparenta in acest moment, urmand a fi urgent lamurite. Cerem fermitate si reactii rapide, valorificarea deplina a tuturor probelor pentru a le aduce cat mai repede acolo unde trebuie infaptuit actul de justitie.

Solicitam, de asemenea, Sectiei pentru procurori implicare deplina in gestionarea acestei situatii de criza si tratarea acesteia cu obiectivitate si independenta proprie mandatului acordat membrilor Consiliului, fara a afecta caracterul secret al investigatiilor penale in aceasta etapa.

Societatea romaneasca are nevoie de raspunsuri complete, de dezlegarea tuturor aspectelor care, in acest moment, apar ca fiind necunoscute, iar fiecare cetatean de incredere in modalitatea de aplicare a dispozitiilor legale, de siguranta in ceea ce priveste integritatea sa si a bunurilor sale, dar mai ales are dreptul sa cunoasca adevarul. In acest sens, Sectia pentru judecatori asigura intreaga societate ca va actiona cu deplina responsabilitate, obiectivitate si asumare, fiind preocupata in continuare si urmarind pana la finalizare cu atentie intreg cursul evenimentelor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: