Caracatita nepotismului PNL de la MAE. Ginerele presedintelui CJ Constanta, secretar de stat, le-a angajat pe fiicele a trei fosti si actuali politicieni. Si pe fratele directorului ICR Istanbul

politica

Odata cu numirea lui Andrei Novac ca secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe (MAE), mai multe rude ale liderilor liberali au fost angajate la cabinetul acestuia.

Andrei Novac a fost numit secretar de stat in Ministerul de Externe pentru relatia cu Institutul Cultural Roman (ICR) si politici culturale in data de 30 iulie 2021. Novac este sustinut de PNL si este ginerele presedintelui CJ Constanta, Mihai Lupu.

Novac a angajat la cabinetul sau de demnitar mai multi consilieri pe filiera liberala. Astfel, potrivit surselor aktual24.ro, la el o regasim angajata ca sef de birou pe Irina Preda, fiica fostului deputat liberal Cezar Preda, directorul adjunct al ICR Paris.

Irina nu a dat concurs pentru a intra in MAE, ci a fost detasata, potrivit G4media, de la Institutul National de Cercetare si Formare Culturala, institutie subordonata Ministerului Culturii, in Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Mihai Nita este un alt consilier al lui Novac si fratele directorului ICR Istanbul, Dragos Tiberiu Nita. Tiberiu Nita este unul dintre cei trei buzoieni care reprezinta cultura romaneasca in strainatate, vorbim aici de fostul parlamentar Cezar Preda care ocupa din primavara acestui an functia de director adjunct al ICR la Paris, Adriana Pietrareanu, director adjunct la ICR Bruxelles, si Dragos Tiberiu Nita, director la ICR Istanbul.

Sefa de cabinet a lui Novac este Alexandra Benea, fiica fostului sef al Loteriei Romane, Gheorghe Benea. Cel din urma a fost condamnat definitiv in 2019 la 3 ani inchisoare cu suspendare dupa ce a recunoscut ca a primit mita.

Esma Eserghep este fiica presedintelui Uniunii Democratice a Tatarilor Turco Musulmani din Romania, Gelil Eserghep. El este un fost deputat de Constanta, in prezent om de afaceri important in judet, prieten cu presedintele CJ Constanta, Mihai Lupu. Cei doi au avut recent, o conferinta de presa comuna.

In vara anului trecut, agentiile de presa relatau ca numirea lui Andrei Novac in functia de secretar de stat in Ministerul de Externe este impotriva deciziei Biroului Politic National al PNL.

„Florin Citu a numit un secretar de stat impotriva deciziei Biroului Politic National al PNL, respectiv pe Andrei Novac in cadrul MAE. Novac este ginerele presedintelui CJ Constanta, Mihai Lupu. (…) Conform deciziei Biroului Politic National al PNL si intelegerii dintre filiale, in distributia pozitiilor de demnitate publica nu era prevazut in dreptul PNL Constanta postul de secretar de stat la MAE. De altfel, toate pozitiile care au revenit PNL Constanta sunt ocupate”, arata Agerpres in iunie 2021.

Anterior, Novac a ocupat, fara concurs, un post de director in cadrul ICR. Institutul care ar trebui sa reprezinte cultura Romanie peste hotare a fost mereu o sursa de sinecuri pentru diverse cunostinte ale politicienilor. Cel mai elocvent caz este al nepoatei lui Marcel Ciolacu.

In urma cu doi ani, presa relata ca Andreea Ciolacu, nepoata lui Marcel Ciolacu, a fost angajata la ICR prin numiri ale persoanelor simpatizante la cabinetul demnitarului, fiind astfel evitat concursul pe post.

Potrivit legii, conducerea ICR poate angaja pana la 16 consilieri personali.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: