Caracatita pesedista. Fratele si fosta nevasta a lui Steriu sunt ambii consuli. Tatal lui a fost nomenclaturist comunist

politica

Purtatorul de cuvant al PSD, Valeriu Steriu, are rude apropiate aflate in functii de prim-rang in diplomatia romaneasca. Fratele sau este consul al Romaniei in Spania, iar fosta sotie, cu care are trei copii, este consul la Los Angeles.

Alexandru Ion Steriu, fratele lui Valeriu Steriu, este consul general al Romaniei in Spania, sef la consulatul din Zaragoza. Alexandru Steriu a avut o cariera foarte sinuoasa, in mare parte in institutiile de stat, impletindu-se cu PSD.

Alexandru Steriu apare pentru prima data intr-o functie la stat in 2007, cand este numit sef la APIA. In 2009 ajunge brusc din domeniul agriculturii la sanatate, devenind director in Ministerul Sanatatii. Dupa numai un an, in 2010, sare la externe, unde este numit secretar general adjunct in Ministerul Afacerilor Externe. In 2012, Alexandru Steriu este avansat in functia de ministru consilier la MAE, de unde in acelasi an devine consul la Consulatul Romaniei de la Zaragoza (Spania), functie pe care o detine si astazi.

La fel ca Valeriu Steriu, Alexandru Steriu a facut parte din PSD, el candidand pe listele acestui partid la alegerile europarlamentare din 2009.

Si Simona Steriu, sotia lui Valeriu Steriu pana in 2016, este intr-o pozitie importanta din diplomatie. Ea ocupa in prezent functia de consul economic la consulatul Romaniei din Los Angeles (SUA).

Ascensiunea fulminanta a fratilor Steriu in PSD si in functii ale aparatului de stat are legatura cu tatal lor, Ioan Steriu. Acesta a avut relatii stranse cu nomenclatura comunista si, cel mai probabil, cu fosta Securitate.

Intr-un amplu articol despre Clanul Steriu, Press One arata ca Ioan Steriu a fost director al companiei de comert exterior AzoExport.

„Mai exact, numele sau apare pentru prima data intr-o telegrama datata luni, 20 mai, 1974, trimisa de ambasada americana de la Bucuresti catre Departamentul de Stat al SUA.

In telegrama, oficialii americani informeaza Departamentul de Stat ca ministrul Industriilor de la acea vreme, Mihail Florescu, planuia sa viziteze SUA in perioada 10–20 iunie 1974.

Principalul scop al vizitei ar fi fost, potrivit documentului, negocierea unor proiecte in domeniul industriei chimice. Din echipa ministrului facea parte si Ioan Steriu, director al companiei de comert exterior AzoExport, care apartinea ministerului condus de Florescu.

In prezent, Ioan Steriu detine o companie in Marea Britanie, International Services and Trade Limited, unde ocupa functia de director. La aceasta firma, infiintata in 1999, a fost asociat, pana in 2007, si Alexandru Steriu.

Potrivit site-urilor unde sunt inregistrate datele operatorilor economici din Marea Britanie, firma International Services and Trade Limited ar avea venituri anuale de peste 6 milioane de lire sterline”, scris Press One in 2016.

Noul Guvern PNL a anuntat, imediat dupa ce a fost investit, ca va face „curatenie” in consulate si ambasade.

Intr-o postare foarte recenta pe Facebook, Valeriu Steriu l-a catalogat „penal” pe presedintele Klaus Iohannis. „Fara penali la Cotroceni”, a scris purtatorul de cuvant al PSD.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: