Caramitru: „2 milioane de lucratori straini vor veni in Romania in urmatorii 15 ani. Orasele mari vor deveni multiculturale si multiconfesionale”

analize

Finantistul Andrei Caramitru anunta ca Romania va trebui sa importe in urmatori 15 ani nu mai putin de 3 milioane de migranti ca forta de munca. „De anul viitor guvernul a marit – oficial – cota la 100.000 de imigranti pe an. Vor fi mai multi”, a subliniat Caramitru.

„La cum arata acum Romania, in 10 ani intram in implozie.
– Decreteii ies la pensie (si sunt enorm de multi).
– Numarul de tineri care o sa lucreze scade accelerat (multi pleaca dar problema fundamentala e ca prea putini s-au nascut – chiar daca nu ar mai emigra nici unul tot ajungem la dezastru).

Ce inseamna asta? Este extrem de previzibil ce se va intampla :

– 1) pensiile vor ramane extrem de mici, de fapt VOR SCADEA (ca valoare reala).

– 2) taxele VOR CRESTE

– 3) va trebui sa aducem vreo 2 milioane de imigranti din afara UE sa lucreze aici ca sa compensam lipsa de forta de munca (nu e doar vina emigratiei – e si numarul foarte scazut de copii pe care ii facem). De anul viitor guvernul a marit – oficial – cota la 100’000 de imigranti pe an. Vor fi mai multi. Eu mizez ca ajungem la 2 milioane in 15 ani. Toti vor fi in orasele mari – care vor deveni multiculturale si multiconfesionale. Rapid de tot. Cei din diaspora nu se vor intoarce decat putini (cand ai casa si familie acolo de ani, nu te mai intorci, orice li s-ar oferi; mai si vin multi din orase si sate pulverizate – unde sa se intoarca si de ce???)

– 4) satele mici si orasele mono-industriale vor disparea, vor arata ca zona parasita din jurul Cernobil-ului. Putinii tineri de acolo vor pleca toti (la orase sau in diaspora). Nu va veni nici un investor acolo. Batranii vor disparea, chestie demografica simpla.

Nu conteaza daca va place poza de mai sus sau nu. Nu conteaza pe cine votati sau cine va fi la putere. Chestiile astea se vor intampla pentru ca nu exista alternativa, si fortele economice sunt mult mai puternice decat orice altceva. Si nu – nu exista solutii ca sa reparam problema, nu intr-un Orizont de timp de 15-20 de ani.

PS: va explic si mai simplu. In orasele mari, la 2 Adulti se naste un copil, in medie (multi nu sunt casatoriti, si cei casatoriti fac poate 1 sau maxim 2 copii). Deci – intr-o generatie ar scadea populatia la jumatate (2 adulti dispar si sunt inlocuiti de un copil care a crescut). Insa orasele mari – structural – cresc (business-ul are nevoie de oameni, acolo sunt banii si oportunitatile). Deci intr-o generatie trebuie sa vina CEL PUTIN jumatate din afara (orase mici si sate – pana se golesc; dupa – straini). De asta orasele mari din vest au 40-50% straini, practic toate. La fel va si la noi”, a scris Caramitru pe Facebook.

Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, sa se acorde vize pentru 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata, pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, al restaurantelor, transporturilor rutiere, hotelurilor si panificatiei.

Datele inregistrate Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca, in perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de munca erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa, potrivit unui comunicat de presa citat de Agerprees.

„Din evaluarile noastre, oferta de locuri de munca din partea angajatorilor se ridica la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc sa se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii sa acopere aceasta lipsa a fortei de munca, Guvernul va majora anul viitor numarul de avize acordate muncitorilor straini la 100.000 de lucratori. Acest lucru nu inseamna ca 100.000 de lucratori vor veni in Romania, ci ca dam posibilitatea tuturor angajatorilor din tara sa apeleze la resursa umana din strainatate, daca nu gasesc angajati romani, astfel incat afacerile lor sa nu intre in blocaj. Este o decizie economica fireasca, pe care au adoptat-o si alte tari, pentru ca prioritatea o reprezinta dezvoltarea economica”, a spus in noiembrie fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan.

Pe parcursul acestui an a crescut substantial numarul de adeverinte solicitate de angajatori agentiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obtinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari in vederea incadrarii in munca a strainilor pe teritoriul Romaniei.

Astfel, in perioada ianuarie – august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinte pentru 83.338 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila pe piata muncii din Romania, fata de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de munca disponibile, in aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit legislatiei, strainii pot fi incadrati in Romania numai daca „angajatorul a depus diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, de catre un cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei”.

Contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Pentru 2021 a fost stabilit initial un contingent de 25.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o noua hotarare de Guvern adoptata in luna august a acestui an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: