Caramitru: „Prin demisia sa, Ludovic Orban mi-a castigat respectul. Mi-as dori si de la Barna si Ciolos acelasi nivel de asumare si decenta”

politica

Andrei Caramitru afirma ca, prin demisia sa, Ludovic Orban a „pus interesul tarii mai presus decat al sau”. „Prin demisia sa, Ludovic Orban mi-a castigat respectul”, scrie Caramitru.

„Prin demisia sa, Ludovic Orban mi-a castigat respectul. A pus interesul tarii mai presus decat al sau. A facut greseli dar si multe lucuri bune totusi – nu am avut PSD la putere in perioada asta. A contat mult sa stiti.

Mi-as dori acelasi nivel de asumare si decenta pana la urma si de la Barna si Ciolos. Sa permita un ‘renew’ acolo la ei. Dar se tin de scaune mai abitir decat oricine. Mare pacat”, a scris Caramitru pe Facebook.

Ludovic Orban a anuntat, luni seara, la Palatul Victoria, ca isi depune mandatul de prim-ministru.

El a explicat ca decizia sa are un obiectiv precis – demararea negocierilor pentru un nou guvern in urma rezultatelor inregistrate la alegerile parlamentare de duminica.

„Cetatenii romani si-au exprimat votul in cadrul alegerilor pentru Parlamentul Romaniei. Am luat decizia astazi sa-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odata exprimata vointa cetatenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. Romania are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care sa reprezinte vointa cetatenilor romani care-si doresc modernizarea Romaniei si dezvoltarea Romaniei. Si decizia mea de astazi vreau sa arate un lucru foarte clar – ca nu ma cramponez de functia de prim-ministru, ca negocierile care vor urma trebuie sa duca la un guvern format din formatiunile politice de centru-dreapta care sustin cu claritate orientarea euroatlantica a Romaniei si care vor sa utilizeze, cu adevarat, toate resursele pe care le va avea Romania la dispozitie si, de asemenea, sa fructifice oportunitatile pentru a putea sa creasca calitatea vietii pentru fiecare dintre cetatenii Romaniei”, a aratat Ludovic Orban.

El a subliniat ca isi incheie mandatul de premier dupa un an si o luna, perioada in care „Romania s-a confruntat cu o perioada extrem de dificila, in care romanii, alaturi de ceilalti cetateni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie si cu o criza economica fara precedent”.

„Am incercat sa-mi faca datoria fata de Romania si plec din functia de premier cu constiinta datoriei implinite. Tot ce a fost omeneste posibil – atat eu, cat si colegii mei din echipa guvernamentala – am facut. Am incercat sa gasim raspunsurile potrivite la toate provocarile cu care s-a confruntat Romania”, a adaugat Orban.

Referitor la urmatorul guvern, el a spus ca obiectivul sau este acela de a construi o majoritate parlamentara care sa nu cuprinda PSD.

„Pe 6 decembrie, romanii care s-au prezentat la vot au decis componenta viitorului Parlament. Obiectivul pe care il am este acela de a construi o majoritate parlamentara care sa nu cuprinda PSD. Obiectivul perioadei care va urma este acela de a fi implicat in negocierile pentru formarea unui guvern care sa ofere romanilor garantia unei directii corecte pentru Romania si garantia unei capacitati de a utiliza toate resursele si toate oportunitatile pe care Romania le va avea la dispozitie in urmatorii patru ani”, a punctat Orban.

Acesta a precizat ca presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa desemneze un premier interimar.

„Guvernul, dupa demisia mea, va fi condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de presedintele Romaniei. De asemenea, am incredere ca, in negocierile care vor fi declansate de presedintele Romaniei, vocea ratiunii va triumfa si vreau sa spun foarte clar: demisia mea vreau sa arate un lucru limpede: nu ma cramponez de nicio functie, nu pun conditii. Pentru mine, interesul Romaniei este deasupra interesului Partidului National Liberal si deasupra intereselor mele personale. Am convingerea ca, in zilele care vor urma, negocierile vor duce cu adevarat la un guvern care sa aiba capacitatea de a duce Romania inainte, de a face fata provocarilor cu care ne confruntam si mai ales de a pregati relansarea economica a Romaniei, dupa ce vom trece de pandemie”, a afirmat Orban.

El a tinut sa multumeasca tuturor celor care au fost alaturi de guvernarea PNL in acest an de zile.

„Le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi in grelele batalii pe care le-am dus in acest an de zile. De asemenea, vreau sa le transmit cetatenilor romani ca orice masura pe care am luat-o, chiar daca a generat efecte nefavorabile pentru oameni, a fost luata cu un singur scop, si anume acela de a apara sanatatea si viata romanilor si de a apara locurile de munca ale romanilor. Am convingerea ca, in viitoarele negocieri, Partidul National Liberal va avea capacitatea de a da premierul Romaniei si de a forma coloana vertebrala a viitorului guvern, care sa realizeze saltul in dezvoltarea economica de care are nevoie Romania”, a mai afirmat Orban.

Comentarii: