Care produse „vopsea de oua” contin E-uri. 69,35% dintre vopseluri au in componenta E270

life

Vopsea oua

Cu ocazia Sarbatorilor de Paste 2025 , InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de oua ce se regasesc pe piata din Romania .

In total au fost analizate 62 de produse, de la urmatorii producatori / distribuitori:

– Oetker RO SRL, avand brandurile Alex, Carmin si Gallus

– Secom Onix Impex SRL, avand brandul Take

– Brauns-Heitmann GmbH & Co. KG, avand brandul Heitmann

– Metma JSC

– Jumbo EC. R. SRL, avand brandul Metma

Ca urmare a centralizarii si analizarii informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor au rezultat :

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regasiti in vopseaua de oua:

– 100% din produse au in compozitie E-uri (aditivi alimentari)

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 1 – 11 :

– 3.23% din produse au in compozitie 11 E-uri

– 12.90% din produse au in compozitie 10 E-uri

– 8.06% din produse au in compozitie 9 E-uri

– 17.75% din produse au in compozitie 8 E-uri

– 3.23% din produse au in compozitie 7 E-uri

– 19.35% din produse au in compozitie 6 E-uri

– 3.23% din produse au in compozitie 5 E-uri

– 12.90% din produse au in compozitie 4 E-uri

– 8.06% din produse au in compozitie 3 E-uri

– 8.06% din produse au in compozitie 2 E-uri

– 3.23% din produse au in compozitie 1 aditiv alimentar

– 6 E-uri reprezinta media numericului de aditivi alimentari

Din punctul de vedere al produselor ce contin aditivi alimentari regasiti frecvent situatia se prezinta astfel:

69.35% dintre produsele studiate au avut in componenta acid lactic (E270);

61.29% dintre produsele studiate au avut in componenta azorubina (E122);

58.06% dintre produsele studiate au avut in componenta acid citric (E330);

Din punctul de vedere al gramajului si al capacitatii de vopsire

Produsele studiate s-au gasit sub forma de vopsea lichida, vopsea praf sau gel, iar cantitatile au fost cuprinse intre 3g si 40g. Capacitatea de vopsire a fost cuprinsa intre 10 si 60 de oua.

In urma centralizarii datelor, s-a observat si in acest an o diferenta foarte mica intre gramaj, dar o diferenta mare in ceea ce priveste capacitatea de vopsire.

De pilda:

– cu 5 g de vopsea de oua se pot vopsi 10 oua, in timp ce cu doar 6 g de vopsea de oua se pot vopsi 30 de oua. Astfel, cu o diferenta de un gram, vopsim cu 200% mai multe oua .

– cu 3 g de vopsea de oua se pot vopsii 60 oua, in timp ce cu 4 g de vopsea de oua se pot vopsii 15 oua. Astfel cu o diferenta de 1 g, vopsim cu cu 81.25% mai putine oua. Asta inseamna fie ca vopseaua din cazul 2 e mai slaba, fie ca ouale sunt vopsite mai intens, consumand mai multa vopsea per ou .

Ce este aditivul alimentar E270 ?

E270 este un aditiv alimentar din categoria conservantilor naturali, obtinut din amidon si melasa, prin fermentatie bacteriana. Acidul lactic este un acid organic natural care este utilizat pe scara larga in industria alimentara. Este produs prin fermentarea carbohidratilor de catre bacterii, predominant din genurile Lactobacillus si Streptococcus.

E270 poate fi sintetizat si chimic, desi acidul lactic derivat din fermentatie este mai frecvent in aplicatiile alimentare datorita originilor sale naturale si preferintei consumatorilor pentru ingredientele naturale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: