Care sunt diferentele dintre ISIS-K si talibani. Numerosi talibani au dezertat si s-au alaturat teroristilor care au provocat exploziile de la aeroportul Kabul

analize

Cele doua atacuri cu bombe de joi au fost revendicate de Statul Islamic Provincia Khorasan, sau IS-K. Desi exista o legatura periferica intre militantii Statului Islamic (SI) si talibani, exista si diferente majore, iar SI va reprezenta o provocare majora pentru viitorul guvern afgan, anunta Frank Gardner, corespondent pe probleme de  securitate al BBC.

SI ii acuza pe talibani ca au abandonat Jihadul, iar membri dezamagiti ai talibanilor afgani au dezertat la gruparea extremista.

Militantii SI au fost, de asemenea, acuzati de unele dintre cele mai grave atrocitati din ultimii ani, vizand scoli de fete, spitale si chiar o maternitate, unde ar fi impuscat mortal femei insarcinate si asistente medicale.

Spre deosebire de talibani, al caror interes se limiteaza la Afganistan, IS-K fac parte din reteaua globala a SI, care incearca sa comita atacuri asupra unor tinte occidentale, internationale si umanitare oriunde le pot atinge.

IS-K – Provincia Khorasan a Statului Islamic – este filiala regionala a gruparii Stat Islamic. Este cea mai extrema si mai violenta dintre toate gruparile militante jihadiste din Afganistan.

IS-K a fost infiintata in ianuarie 2015, la apogeul puterii SI in Irak si Siria, inainte ca regimul sau, califatul autoproclamat, sa fie invins si dezmembrat de o coalitie condusa de SUA. IS-K recruteaza atat jihadisti afgani, cat si pakistanezi, in special membri dezertori ai talibanilor afgani care nu considera ca propria lor organizatie este suficient de extrema.

„Khorasan” se refera la o regiune istorica care acopera parti din Afganistanul si Pakistanul de astazi. Initial, grupul a inclus Pakistanul pana cand a fost declarata o sectiune separata pentru Pakistan in mai 2019.

Cati membri are IS-K? La apogeul sau, grupul numara aproximativ 3.000 de luptatori. A suferit pierderi semnificative in confruntarile cu fortele de securitate americane si afgane, dar si cu talibanii.

Ce atacuri a comis IS-K? IS-K a vizat fortele de securitate afgane, politicienii si ministerele afgane, talibanii, minoritatile religioase, inclusiv musulmanii siiti si sikhii, fortele americane si ale NATO, precum si agentiile internationale, inclusiv organizatiile umanitare.

Unde se afla baza IS-K? IS-K isi are sediul in provincia estica Nangarhar, aproape de rutele de trafic de droguri si de persoane care intra si ies din Pakistan.

In timp ce majoritatea activitatilor sale au avut loc in Nangahar si Kabul, a revendicat, de asemenea, atacuri in provinciile Kunar, Jowzjan, Paktia, Kunduz si Herat.

Are IS-K legaturi cu talibanii? Periferic, da, prin intermediul unei terte parti, reteaua Haqqani.

Potrivit cercetatorilor, exista legaturi puternice intre IS-K si reteaua Haqqani, care, la randul ei, este strans legata de talibani.

Omul care se ocupa acum de securitatea din Kabul este Khalil Haqqani, pe capul caruia a fost pusa o recompensa de 5 milioane de dolari.

Dr. Sajjan Gohel, de la Asia Pacific Foundation, monitorizeaza de ani de zile retelele militante din Afganistan. El spune ca „mai multe atacuri majore intre 2019 si 2021 au implicat colaborarea dintre IS-K, reteaua Haqqani a talibanilor si alte grupuri teroriste cu sediul in Pakistan”.

Cand talibanii au preluat controlul la Kabul, la 15 august, grupul a eliberat un numar mare de prizonieri din inchisoarea Pul-e-Charki, printre care se pare ca se numara militanti ai SI si al-Qaida. Aceste persoane sunt acum in libertate.

De ce reprezinta IS-K o provocare pentru talibani

Dar IS-K are diferente majore cu talibanii, acuzandu-i ca au abandonat Jihadul si campul de lupta in favoarea unui acord de pace negociat in „hoteluri de lux” din Doha, Qatar.

IS-K ii considera pe militantii talibani „apostati”, ceea ce face ca uciderea lor sa fie legala in conformitate cu interpretarea lor a legii islamice.

Militantii SI reprezinta in prezent o provocare majora in materie de securitate pentru viitorul guvern taliban, lucru pe care conducerea talibana il are in comun cu agentiile de informatii occidentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: