news

Care va fi productia de grau a Romaniei in 2020. Estimari ale Departamentul de Agricultura al Statelor Unite

Productia totala de grau a Romaniei estimata pentru 2020 de catre Directiile Agricole Judetene, inainte de recoltare, era de 5,4 milioane de tone, insa Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA) prognoza pe data de 10 iulie o recolta de 7,42 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) transmise la solicitarea Agerpres.

Pana la data de 13 iulie, graul a fost recoltat de pe 952.187 hectare, respectiv 43,36% din totalul suprafetei insamantate in acest an de 2.196.040 hectare, iar productia obtinuta de pe suprafata recoltata totaliza 2.757.123 tone.

In ceea ce priveste modul de raportate a productiilor vegetale obtinute in Romania, in conditiile in care acest sistem a ridicat Comisiei Europene semne de intrebare, mai ales pentru recolta de porumb din 2018, reprezentantii Ministerului Agriculturii precizeaza ca, potrivit legii nr.226 din 5 iunie 2009 a organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania, datele pot fi colectate direct de la furnizorii de date prin: posta, internet, telefon, interviuri fata in fata, prin intermediul operatorilor statistici special acreditati in acest scop, dar si prin alte mijloace de comunicare directa intre furnizorii de date si producatorii de statistici oficiale.

De asemenea, datele pot fi colectate si indirect, pentru a fi prelucrate in scopuri statistice, prin preluarea datelor continute in sursele administrative; metode si mijloace tehnice de teledetectie sau prin alte metode de colectare a datelor de la distanta.

„Pana la realizarea cercetarii statistice AGR2B – (Suprafata recoltata si productia obtinuta, utilizarea ingrasamintelor, amendamentelor si pesticidelor n.r.), care are perioada de colectare a datelor de la primarii si societati – in perioada 1 noiembrie – 24 decembrie, cu termen de finalizare 17 ianuarie anul urmator, datele privind operativele MADR, referitoare la productiile realizate, sunt colectate de catre Directiile Agricole Judetene, telefonic sau electronic folosindu-se machete in format excel”, arata Ministerul Agriculturii.

Ministrul de resort, Adrian Oros, a anuntat miercuri ca 1,168 milioane hectare cu culturi infiintate in toamna anului trecut au fost afectate de seceta in acest an, 80% din aceasta suprafata fiind cultivata cu grau. In urma analizelor efectuate in teren vor fi despagubiti 34.647 de fermieri, acestia urmand sa primeasca platile cuvenite la finele lunii august.

Valoarea totala a schemei de ajutor de stat privind despagubirile acordate fermierilor afectati de seceta se ridica la 1,088 miliarde de lei, iar fondurile vor fi asigurate de MADR prin rectificare bugetara.

„Cuantumurile pe hectar le-am mai comunicat: pentru grau 925 lei, graul reprezinta aproape 80% din suprafata insamantata, pentru secara tot 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaica – 951 lei, ovaz – 772 lei si rapita – 1.002 lei. Acestea sunt sumele pe care prin APIA toti fermierii le vor primi”, a mentionat atunci seful MADR.

Necesarul de grau al Romaniei este de circa 2,5 – 3 milioane de tone.

In luna iulie a anului trecut, Comisia Europeana a cerut Romaniei sa-si revizuiasca cifrele pentru recolta record de porumb obtinuta in 2018, de peste 18,66 milioane de tone, sustinand ca „increderea si siguranta datelor statistice sunt vitale pentru a asigura transparenta pietei”, insa, fostul sef de la Agricultura, Petre Daea, anunta la acea vreme ca nu revizuieste nicio cifra, pentru ca tot ceea ce a transmis la Bruxelles reprezinta „cifrele reale obtinute in Romania si nu trebuie pus la indoiala ceea ce au facut agricultorii romani”.

Reprezentantii MADR explicau atunci ca „autoritatile din Romania au raportat si raporteaza productiile agricole pe baza documentelor inscrise in procedura Institutului National de Statistica din cadrul cercetarilor statistice cuprinse in Programul Statistic National Anual, documente insusite prin semnatura de cei care le transmit. Astfel, exista doua dari de seama statistice respectiv AGR2A – ‘Suprafata productiva de primavara’ si AGR2B – ‘Suprafata recoltata si productia obtinuta, utilizarea ingrasamintelor, amendamentelor si pesticidelor’, datele transmise fiind asumate atat de exploatatiile agricole cu personalitate juridica, de primarii – pentru exploatatiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Intreprinderi individuale, Intreprinderi familiale), cat si de Directiile Agricole”. De asemenea, potrivit MADR, corelarea datelor de productie se face si cu „ajutorul sondajului RICA – Reteaua de informatii contabile agricole – la nivelul tuturor tarilor UE, care are rolul de a masura veniturile exploatatiilor agricole europene si a furniza analize financiare”.

Conform datelor Ministerului Agriculturii raportate anul trecut, productia de grau, secara si triticale a Romaniei a inregistrat un plus de 2,51% in 2019 fata de 2018, ajungand la 10,427 milioane de tone, de pe o suprafata de 2,1 milioane hectare si un randament de 4.700 kg/ha.

Intr-un comunicat de presa transmis pe 20 martie 2020 de catre Institutul National de Statistica, productia totala de grau in 2019 a fost de 9,87 milioane de tone, cu 10% mai mica, respectiv 2,74 milioane de tone, fata de 2018.

Comisia Europeana a anuntat la finele lunii iunie o noua revizuire in jos a estimarilor sale privind recolta de grau din acest an in Uniunea Europeana, mizand pe o productie de 117,2 milioane tone, comparativ cu 121,5 milioane tone cat estima in urma cu o luna, informa Reuters pe 25 iunie.

Aceasta este a doua revizuire, in jos, a estimarilor Executivului comunitar, dupa ce la finele lunii mai Comisia si-a redus prognozele privind recolta de grau din acest an cu peste patru milioane de tone. Comisia Europeana nu a oferit motivele care au stat la baza noilor sale prognoze, dar acestea vin la o saptamana dupa ce serviciul UE de monitorizare a culturilor a anuntat ca randamentul a fost afectat de conditiile secetoase din primavara.

Si alte organisme de prognoza si-au revizuit semnificativ estimarile privind productia de grau a Uniunii Europene, din cauza conditiilor secetoase din primavara, chiar daca unii analisti sunt de parere ca perspectivele s-au imbunatatit ca urmare a ploilor si temperaturilor moderate inregistrate in luna iunie.

Potrivit Comisiei Europene, recolta de grau a Frantei, cel mai mare producator de grau al blocului comunitar, este estimata la 30,3 milioane tone in acest an, in scadere cu peste 20% comparativ cu cea din 2019.

Recolta Romaniei este prognozata la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va scadea si ea.

Cultivatorii de grau din Europa s-au confruntat cu un sezon meteo agitat, care a inceput cu o toamna ploioasa ce a afectat insamantarile si o primavara secetoasa, care a redus randamentele la hectar. In acest conditii, Comisia Europeana estimeaza ca exporturile de grau ale UE in sezonul urmator ar putea sa scada cu peste 25% comparativ cu 2019, pana la 25 milioane de tone.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

11 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

11 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

11 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

11 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

11 ore ago