Carla Bruni, sotia fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy, plasata sub control judiciar dupa ce a fost acuzata de „asocierea cu un grup infractional organizat”

externe

Carla Bruni, control judiciar, coruptie, Nicolas Sarkozy

Fosta Prima Doamna a Frantei Carla Bruni-Sarkozy a fost inculpata marti in cadrul unei anchete privind presupusa finantare libiana a campaniei prezidentiale din 2007 a sotului sau Nicolas Sarkozy.

Femeia in varsta de 56 de ani a fost acuzata de ascunderea de probe si de asociere cu infractori in vederea comiterii de fraude, a precizat sursa, citata de France24. Ea a fost plasata sub control judiciar si i s-a interzis sa intre in contact cu toti cei acuzati, cu exceptia sotului sau, Nicolas Sarkozy, a precizat sursa.

Cantareata este suspectata, printre altele, de tainuire si de implicare intr-o tentativa de mituire a personalului judiciar libanez. Sarkozy, in varsta de 69 de ani, a fost acuzat in octombrie 2023 de manipulare ilegala de martori, in cadrul unei anchete care urmareste sa stabileasca daca a luat bani de la fostul dictator libian Moamer Kadhafi pentru a-si finanta campania electorala din 2007.

Anchetatorii suspecteaza ca mai multe persoane, unele apropiate lui Sarkozy, au fost implicate in plata unui martor-cheie in acest caz pentru a retrage o declaratie pe care a facut-o, incriminandu-l pe fostul presedinte.

Bruni-Sarkozy ar putea fi inculpata sau i s-ar putea acorda statutul de martor asistat, care, conform sistemului juridic francez, nu este echivalent cu o inculpare formala. Ea a fost deja audiata de doua ori de anchetatori, prima data in calitate de martor in iunie 2023, apoi in calitate de suspect la inceputul lunii mai.

O ancheta a aratat ca Bruni-Sarkozy a sters toate mesajele schimbate cu „regina paparazzilor” din Franta, Michele Marchand, in ziua in care aceasta a fost acuzata de marturie mincinoasa, in iunie 2021.

Omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine afirmase de mai multe ori ca a contribuit la livrarea a pana la cinci milioane de euro (5,4 milioane de dolari la cursul actual) in numerar de la Kadhafi catre Sarkozy si seful sau de cabinet in 2006 si 2007. Dar in 2020, Takieddine si-a retras brusc declaratia incriminatoare, ridicand suspiciuni ca Sarkozy si aliatii apropiati l-ar fi platit pe martor sa se razgandeasca.

Autoritatile s-au interesat de Bruni-Sarkozy atunci cand Marchand a justificat deplasarile sale la domiciliul lui Sarkozy ca fiind convorbiri sociale cu cantareata. Sarkozy urmeaza sa fie judecat in 2025 in legatura cu acuzatiile potrivit carora ar fi conspirat sa primeasca bani de la liderul libian pentru a-si finanta ilegal candidatura victorioasa din 2007 la presedintia Frantei.

Politicianul de dreapta, care a condus Franta din 2007 pana in 2012, s-a confruntat cu o serie de probleme juridice de cand a parasit functia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: