Carmen Dan, desfiintata de Iohannis la CCR. Legea care-i facea pe politisti dumnezei e „neconstitutionala in ansamblu”

news

Legea care conferea puteri sporite politistilor este neconstitutionala in ansamblu, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, care a admis obiectia formulata de catre presedintele Klaus Iohannis. Atunci cand a sesizat CCR, ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a atacat dur pe presedinte afirmand: „Atat poate… din frustrare, din disperare, din ambitie bolnavicioasa”.

Judecatorii CCR au discutat obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, formulata de presedintele Romaniei.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice este neconstitutionala in ansamblul sau”, precizeaza CCR intr-un comunicat, citat de News.ro.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

Carmen Dan il acuza pe Iohannis ca „distruge totul in jur doar de dragul propriei preamariri”

In 7 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, contestand, intre altele, o prevedere prin care politistii pot folosi dispozitive cu electrosocuri. De asemenea, presedintele apreciaza ca sunt neclar formulate situatiile in care politistul are dreptul sa conduca o persoana la sectie.

A doua zi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, l-a atacat dur pe presedintele Klaus Iohannis.

„Atat poate… din frustrare, din disperare, din ambitie bolnavicioasa. Indiferent ce il ‘mana in lupta’ pe presedintele tarii, efectele blocarii constante a oricarui demers, fara niciun temei legal, se rasfrang asupra romanilor! Domnule presedinte Klaus Werner Iohannis, intelegem cu totii ca ati face orice pentru a obtine al doilea mandat. Dar acest ‘orice’ trebuie sa aiba anumite limite, care sunt impuse de elementarul bun simt si care sunt respectate, in general, de majoritatea actorilor politici.

Noi, muritorii de rand, asteptam de la Domnia Voastra ca macar acum, in ultimul ceas, sa va recalibrati abordarea si sa va sustineti campania electorala in parametrii normalitatii, fara a distruge totul in jur, doar de dragul propriei preamariri”, afirma Carmen Dan.

Ministrul de Interne spunea ca presedintele a mai punctat un refuz din colectia de astfel de gesturi cu care a obisnuit in ultima perioada de timp.

„Numai ca, de aceasta data, actiunea dumneavoastra indreptata impotriva PSD, afecteaza politistii, care sunt si trebuie sa ramana in afara jocurilor politice! Ce fel de presedinte de tara este acela care isi permite sa se joace cu siguranta nationala? Cum sa ajungi sa politizezi activitatea Politiei?”, continua Carmen Dan.

Ea preciza ca Legea privind autoritatea politistului a fost in dezbatere publica mai mult de un an si jumatate, „fiind probabil cel mai larg dezbatut act normativ din ultimii ani”, iar la aceasta lege si-au adus contributia organizatii profesionale, ONG-uri si societatea civila.

”Sindicatele politistilor au fost, de asemenea, foarte implicate in realizarea acestui proiect si ma astept sa reactioneze la aceasta blocare a demersului legislativ, asa cum le impune interesul celor pe care ii reprezinta. Va invit, domnule presedinte, sa faceti un efort de memorie si sa va amintiti ca votul final a fost unul elocvent. Din 192 de parlamentari prezenti, 190 au votat PENTRU, iar parlamentarii din PNL sau USR, adica parlamentarii dumneavoastra, nu au contestat constitutionalitatea acestei legi. Sigur ca vom astepta decizia Curtii si vom actiona in consecinta. Va garantez insa, domnule presedinte, ca oricat efort ati depune, nu veti reusi sa blocati dezvoltarea unei institutii a statului. Puteti doar sa o intarziati, in detrimentul cetatenilor romani. Dar cu ce pret?”, continua ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan mentiona ca si-ar fi dorit ca presedintele sa se fi preocupat atat de mult de Politia Romana „si atunci cand politistii au fost omorati, cu sange rece, in misiune“.

„Va mai amintiti de politistul Sorin Vezeteu? Familia lui si, din pacate, multe altele asemenea ei, asteapta de la noi masuri pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai repete. Atunci cand s-au produs, ati tacut. Acum faceti campanie… Ati terminat cu Jandarmeria Romana si acum va ocupati de Politie? Ce inseamna, domnule presedinte, Jandarmeria pentru dumneavoastra? Oare jandarmii romani sunt doar cei pe care ii acuzati fara probe sau cei care va pazesc pe frig si viscol resedintele si pe care ii remarcati doar pentru ca poarta uniforme diferite de ale SPP-ului?! Sau politistii romani inseamna doar deschizatorii de drumuri intr-o deplasare ‘urgenta’ catre partiile de schi?!”, incheia Carmen Dan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: