Carmen Dan iese din vizuina, spune ca stie „ce vor romanii”. Ii cearta pe presedintele Iohannis si pe premierul Orban

politica

Senatorul PSD Carmen Dan, fost ministru de Interne in Regimul Dragnea, are o prima iesire publica dupa peste o luna de absenta din spatiul public. Ea ataca Guvernul Orban, sustinand ca „a abuzat de prerogativele suplimentare pe care le-a dobandit prin starea de urgenta”. „Romanii nu vor accepta lipsa de transparenta, balbaiala si minciunile, mimarea preocuparii si nerusinarea nepasarii! Pentru toate acestea, exista termen de scadenta!”, a scris Carmen Dan, luni seara, pe Facebook.

„Patrauti (Suceava) este localitatea aflata in carantina de unde au plecat mai multi cetateni la munca in Germania. Stim cum. S-au urcat in microbuz, au prezentat politistilor contractele de munca, declaratiile pe propria raspundere si adeverintele eliberate de primaria locala… si au ajuns la aeroport. Grav!

Din pacate, si mai grav este cum milioane de romani stau in case, respecta reguli, iar alte cateva sute sau chiar mii calatoresc impreuna si stau in acelasi loc ore intregi. Foarte grava este si balbaiala celor care detin controlul absolut intr-o perioada stabilita de ei insisi, dar cu o lipsa crasa de masuri suplimentare care sa sprijine statul roman, adica pe cetatenii tarii, pe langa restrictiile impuse.

Starea de urgenta se arata a fi mai greu de inteles de catre autoritati in aceste zile, decat de cetatenii tarii.

1. Romanii sunt obligati sa stea acasa, dar nu prea. Unii au voie. Selectia nu o facem noi.
2. Romanii stau in case, iar padurile pleaca. Exista peste 10000 de avize pentru transportul de lemn in timpul pandemiei.
3. Romanii stau in case, dar pescarii primesc libera circulatie, desi e prohibitie.
4. Romanii stau in case si asteapta sa fie testati. La scara larga!
5. Romanii stau in case si vad/simt cum economia tarii se stinge cu fiecare zi. Din partea autoritatilor nu exista niciun plan, nicio masura concreta pentru sustinerea economiei si a populatiei, niciun proiect de investitie publica si nicio masura urgenta pentru sprijinirea agriculturii romanesti.

Din pacate, impresia generala este ca guvernul PNL a abuzat de prerogativele suplimentare pe care le-a dobandit prin starea de urgenta. Cererea de prelungire a acestei stari de urgenta trebuie insotita, cu aceeasi urgenta, de elemente care sa regleze lucrurile din punctul de vedere al sigurantei si sanatatii cetatenilor, dar si din punct de vedere economic.

Altfel, mi-e teama ca suntem pusi sa alegem intre sanatate si trai decent, intre libertate sociala si moarte economica, or, romanii aleg sa traiasca si dupa aceasta pandemie! Si daca stau in casa, asta nu inseamna ca nu vad, nu inteleg, nu gandesc! Nu vor accepta lipsa de transparenta, balbaiala si minciunile, mimarea preocuparii si nerusinarea nepasarii! Pentru toate acestea, exista termen de scadenta!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Liderii PSD, Pro Romania, UDMR, ALDE si cel al grupului parlamentar al minoritatilor nationale de la Camera Deputatilor i-au trimis, luni, o scrisoare premierului Ludovic Orban in care ii cer organizarea cat mai curand a unui cadru de intalniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, consultari dedicate examinarii problemelor cu care se confrunta Romania ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Calin Popescu-Tariceanu si Varujan Pambuccian mentioneaza ca sunt constienti de provocarile deosebite pe care le genereaza criza epidemiei de coronavirus si ca se simt deopotriva responsabili pentru modul in care autoritatile publice inteleg sa raspunda acestor provocari.

„Va reamintim ca necesitatea de a avea in vremuri de criza un Executiv a carui capacitate administrativa sa fie deplina a fost unicul considerent pentru care Guvernul minoritar pe care-l conduceti a primit votul de investitura din partea Parlamentului. Avand in vedere atat caracterul exceptional al situatiei, cat si raporturile constitutionale dintre Parlament si Guvern, consideram ca este indispensabil sa stabilim neintarziat un cadru de dialog politic institutionalizat in interesul intregii societati romanesti. Starea de urgenta ne obliga pe toti la consens cu privire la obiectivele si metodele actiunii statului. Suntem deosebit de preocupati de modul in care Guvernul actioneaza in plan medical-sanitar pentru prevenirea raspandirii epidemiei si suntem ingrijorati de lipsa informatiilor precise cu privire la masurile pe care le intreprindeti si la planul de actiune al Guvernului pe termen scurt si mediu”, se arata in scrisoare.

Ei sustin ca exista riscul major ca ‘prabusirea economica’ sa se transforme „intr-un dezastru social major”, de aceea afirma ca sunt dispusi sa colaboreze cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente masuri capabile sa asigure cat mai grabnic repornirea economiei.

„Nu in ultimul rand, dorim sa evitam o competitie in plan legislativ intre Parlament si Guvern. Vrem sa va reamintim ca Guvernul pe care il conduceti nu are o capacitate discretionara de legiuitor delegat. Ordonantele de urgenta pe care le adoptati ajung imediat in Parlament, unde vor fi dezbatute, urmand a fi adoptate sau respinse total ori partial. Pentru a asigura eficienta masurilor de urgenta pe care le preconizati, este indispensabila consultarea prealabila cu toate partidele parlamentare. In caz contrar, aceste masuri pot suporta modificari substantiale in momentul adoptarii, avand in vedere ca partidul pe care-l conduceti se bazeaza in Parlament pe aproximativ 20% din voturi. Este impotriva celor mai elementare principii democratice sa nu consultati si sa nu cadeti de acord cu majoritatea parlamentara in materii precum organizarea si calendarul alegerilor ori pachetele de sprijin pentru salariati, intreprinderi si consumatori ce angajeaza cheltuieli publice majore”, mai scriu liderii politici.

Acestia mai arata ca doresc sa discute cu premierul despre planurile pentru perioada urmatoare privitoare la reintoarcerea la munca, in vederea reluarii cat mai grabnice a activitatilor economice, precum si a functionarii institutiilor administratiei centrale si locale.

„Ne preocupa lipsa de transparenta decizionala si evitarea abordarii unor probleme de care da dovada Guvernul, precum si efectele pe care instituirea starii de urgenta le creeaza prin ingradirea unor drepturi si libertati fundamentale. Scopul starii de urgenta este sporirea eficientei actului administrativ, nu stirbirea calitatii democratiei. Criza va trece, dar incalcarile Constitutiei si derapajele de la bunele practici democratice vor ramane in memoria publica. Avand in vedere cele de mai sus, in spiritul colaborarii loiale interinstitutionale va propunem sa acceptati cat mai curand organizarea unui cadru de intalniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, consultari dedicate examinarii problemelor semnalate mai sus, ca si a altora ce se vor mai ivi”, incheie ei.

Mai mult despre:

Comentarii: