Carmen Dan, mesaj veninos, anunta „infrangerea” lui Iohannis la Summitul UE de la Sibiu: „Presedintele sa spuna ce a facut”

politica

Ministrul de Interne, Carmen Dan, il ataca virulent pe Klaus Iohannis, cu o zi inainte de Summitul UE de la Sibiu, sustinand ca presedintele „s-a spalat pe maini de subiectul Schengen”.

„Cu tristete trebuie sa constat ca inainte de a discuta despre succesul acestui Summit, suntem nevoiti sa asistam la o infrangere a Presedintelui”, scrie Carmen Dan pe Facebook.

„Iohannis s-a spalat pe maini! Inca o data! Azi am vazut toti cum domnul Presedinte s-a spalat pe maini de subiectul Schengen apreciind ca discutiile tehnice nu sunt de nivelul dansului si ca subiectul trebuie abordat in formatul ministrilor de interne.

Aderarea la Spatiul Schengen nu este doar un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne sau al Guvernului, ci un obiectiv national. Pentru asta toate fortele politice, indiferent de culoare sau doctrina, ar trebui sa lucreze impreuna.

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen tine acum doar de vointa politica a Statelor Membre, iar rolul Presedintelui este sa contribuie la obtinerea acestei vointe politice.

Tin sa informez opinia publica despre cateva lucruri pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a facut, in aceasta guvernare, pentru atingerea obiectivului pe care Presedintele Republicii continua sa-l ignore:

1. Pentru prima data dupa ani buni, discutiile despre functionarea si extinderea spatiului Schengen au fost reluate. S-a intamplat asta la initiativa noastra, in cadrul Consiliului Informal JAI de la Bucuresti. Si feed-back-ul a fost pozitiv.

2. Am purtat discutii cu omologii din statele care sunt deja membre ale spatiului Schengen, inclusiv cu cei ai tarilor despre care si Presedintele Iohannis stie ca manifesta o opozitie fata de extindere.

3. Am cerut si am obtinut sprijinul Premierului pentru a avea discutii similare cu omologii domniei sale, iar asta a avut ca urmare ca atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles s-a vorbit la cel mai inalt nivel de importanta aderarii noastre la Schengen.

4. Si tot acest minister, pe care domnul Iohannis a decis sa il ignore in ultimii ani, face acum eforturi pentru ca pe agenda Consiliului JAI din iunie sa fie inclusa discutia despre aderarea Romaniei si Bulgariei.

Cine il impiedica pe domnul Presedinte sa foloseasca aceasta importanta oportunitate a Summitului de la Sibiu pentru a vorbi cu omologii sai si despre interesele romanilor?

Cine il impiedica pe domnul Presedinte sa foloseasca acest prilej pentru a le reaminti omologilor sai din Uniunea Europeana, ca Romania indeplineste obligatiile de responsabilitate privind securitatea frontierelor externe si toate celelalte cerinte legate de Schengen?

Cine il impiedica pe domnul Presedinte sa le solicite omologilor sai sa fixeze o perspectiva realista privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen?

Orice semnal din partea Consiliului European ar putea contribui la realizarea unanimitatii necesare in cadrul Consiliului JAI pentru o decizie favorabila. Se pare insa ca acest lucru nu este important pentru domnul Presedinte.

Este mai simplu sa foloseasca acest Summit pentru a-si face poze, pe care sa le fructifice in campania electorala din toamna.

Cu tristete trebuie sa constat ca inainte de a discuta despre succesul acestui Summit, suntem nevoiti sa asistam la o infrangere a Presedintelui.

In schimb, daca nu intelegem cu totii notiunea de obiectiv NATIONAL, il invit public pe Presedinte sa scrie doua randuri despre ce a facut pe aceasta tema. Nu vreau sa cred ca trebuie sa asteptam urmatoarea carte….”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Prim-ministrul Viorica Dancila a anuntat miercuri ca ii va solicita presedintelui Klaus Iohannis ca in cadrul Summitului de la Sibiu sa ceara aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si incetarea MCV.

„Romania gazduieste, la Sibiu, Summit-ul sefilor de stat de si guvern, un eveniment important atat pentru tara noastra, care detine Presedintia rotativa a Consiliului UE, cat si pentru viitorul proiectului european. Guvernul Romaniei, ministrii PSD si ALDE au dovedit in toate evenimentele organizate in mandatul Presedintiei rotative ca promoveaza interesele Romaniei, ale UE si ca au capacitatea sa propuna solutii agreate de catre toate statele membre.

Am incercat sa construiesc o relatie normala cu o institutie a statului roman, pentru beneficiul Romaniei si al romanilor. Acest lucru nu a fost o rugaminte, a fost un gest de normalitate. Vad realitatea, vad ca interesul personal, interesul electoral al presedintelui Iohannis este cel care conteaza.

Ii solicit domnului presedinte Iohannis ca in cadrul Summit-ului de la Sibiu sa ceara aderarea noastra la Spatiul Schengen si incetarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru ca orice reuniune trebuie sa aiba un rezultat concret pentru cetateni. In rezultatele acestui Summit trebuie sa se regaseasca si interesele Romaniei si ale romanilor”, a declarat prim-ministrul in debutul sedintei de guvern.

Mai mult despre: ,

Comentarii: