Carmen Dan nu mai scapa. Ministrul de Interne anunta si desecretizarea comunicatiilor radio din 10 august: „S-a incercat musamalizarea dosarului”

politica

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat ca in cazul evenimentelor din 10 august 2018 a fost vorba de o „musamalizare” care a inceput chiar cu secretizarea unor documente, ceea ce ar implica „unele raspunderi civile si penale”.

„Musamalizarea acestui dosar a inceput chiar cu secretizarea unor date si unor evenimente care au avut loc in 10 august, pentru ca daca nu incercau o musamalizare sau nu voiau sa ascunda nimic, dosarul ar fi fost public pentru toata lumea si nu ar fi avut nimic de ascuns. (…) Aceasta secretizare implica unele raspunderi civile si penale”, a declarat Vela joi, la B1 TV.

In opinia sa, desecretizarea tuturor documentelor era necesara atat pentru buna desfasurare a anchetei referitoare la evenimentele din 10 august, cat si pentru ca cetatenii sa afle intregul adevar despre acel moment.

„Exista si un temei de procedura juridica, in sensul in care procurorul, care are certificat ORNISS (…), poate sa parcurga raportul, dar nu poate folosi toate datele din raport in procesul de cercetare penala. Pentru ca are dreptul de a se apara fiecare parte implicata in aceasta ancheta si daca respectiva parte sau avocatul nu are certificat ORNISS, nu poate fi folosita proba respectiva de catre procuror in rechizitoriu. In acelasi timp, daca s-ar fi pastrat asa, admitand ca toate partile din proces au certificat ORNISS, acel proces ar fi avut loc cu usile inchise. Asadar, desecretizarea lui face un serviciu procesului de ancheta penala, justitiei in sine. (…) Este o nevoie a justitiei de a afla adevarul si a opiniei publice de a fi la curent cu ce s-a intamplat in 10 august”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

El a adaugat ca este dispus sa desecretizeze si convorbirile purtate prin statie de fortele de ordine care au intervenit in Piata Victoriei.

„Suntem dispusi (…), la cererea procurorilor, sa mai desecretizam documente militare (…), documente secretizate cu privire la comunicatiile prin statiile radio, care acum sunt secretizate si mi s-a spus ca nu pot fi desecretizate, din cauza indicativelor folosite (…). Si eu am gasit solutia, o sa dau un ordin si o sa schimb toate indicativele. Si atunci indicativele de maine nu vor mai fi compatibile cu indicativele de ieri si procurorul va avea acces, si opinia publica ulterior, la toate discutiile din seara zilei de 10 august”, a mai spus Marcel Vela.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: