Categories: news

Cartarescu, reactie dupa ce i-a fost respinsa candidatura in Academia Romana: „A nu fi academician mi se pare un strop de libertate in plus, pe care stiu sa il pretuiesc”

Mircea Cartarescu a confirmat, miercuri, infirmatia publicata in exclusivitate de aktual24.ro ca a fost propus pentru a deveni membru al Academiei Romane si ca i-a fost respinsa candidatura. El mentioneaza ca „a nu fi academician mi se pare un strop de libertate in plus, pe care stiu sa il pretuiesc”.

„Ma vad silit sa fac cateva precizari in legatura cu ‘neprimirea mea in Academia romana’, desi nu as fi vrut sa mai adaug ceva unei chestiuni deja inflamate artificial si fara sens.

Nu a fost vreodata visul meu sa devin academician. Nu ma simt nici la varsta adecvata, nici la nivelul valoric pe care o academie nationala il presupune. Nu am nici un fel de sentimente negative pentru Academie pentru ca nu m-ar fi acceptat.

Am primit initial inceperea demersurilor respective doar pentru ca am fost propus de trei oameni pentru care am un mare respect si carora nu am avut curajul sa le spun nu: Ion Pop, Ana Blandiana si Mircea Martin. Le sunt recunoscator pentru gestul lor.

Dar cand am aflat din presa ca la o votare initiala din cadrul sectiei filologice nu am intrunit suficiente adeziuni, m-am simtit foarte usurat si am inteles ca asa trebuia sa fie. A nu fi academician (sau orice altceva in afara de ceea ce sunt cu adevarat: un om care scrie) mi se pare un strop de libertate in plus, pe care stiu sa il pretuiesc”, a scris Cartarescu pe Facebook.

Citeste si: EXCLUSIV Surse: Academia Romana a refuzat sa il accepte pe Mircea Cartarescu in randurile sale, el a primit doar doua voturi. Scriitor: „E scandalos ca scriitorul roman cel mai cunoscut sa nu intre in Academie”

Surse din cadrul Academiei Romane au declarat, pe 3 februarie, pentru aktual24.ro ca Sectia de Filologie si Literatura a Academiei Romane a respins o cerere ca scriitorul Mircea Cartarescu sa devina membru al academiei.

In sedinta de joi a Sectiei de Filologie a Academiei Romane au fost inaintate mai multe propuneri pentru noi membri ai academiei. In frunte s-au plasat Gabriela Adamesteanu si Rodica Zafiu, care vor fi discutate si aprobate in plen. Mircea Cartarescu a luat doar doua voturi, la egalitate cu Aura Christi (pe numele ei real Aurelia Potlog), au precizat sursele.

„E totusi scandalos ca scriitorul roman cel mai cunoscut sa nu intre in Academie”, a precizat pentru aktual24.ro un cunoscut scriitor roman, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Cartarescu a criticat dur, in 2016, modul in care sunt acceptati noi membri in Academia Romana.

„Aflu ca patriarhii Romaniei culturale, Neagu Djuvara si Mihai Sora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Atunci cine, Doamne iarta-ma, e in Academie? Cine-a facut primirile in ultimii 25 de ani, si pe ce criterii? Nu cumva cineva a lasat sa intre in acest for toata intelighentia pesedista, nationalista si anti-occidentala? Ma-ntreb si eu asa. Pana la urma, cine controleaza Academia romana?”, a scris Cartarescu intr-o postare pe Facebook.

Potrivit regulamentului, fiecare sectie a Academiei analizeaza propunerile primite, conform conditiilor prevazute de statut, pe baza unui dosar care trebuie sa contina obligatoriu cel putin o recomandare a unui membru al Academiei Romane si/ sau a unei institutii competente.

Dosarul trebuie sa cuprinda si un memoriu de activitate, un Curriculum vitae, lista publicatiilor candidatului si o selectie de 12 lucrari semnificative alese de candidat.

In cazul in care sectiile cunosc oameni de stiinta sau cultura care ar fi eligibili, dar nu au fost recomandati Academiei Romane, pot cere unor membri sa faca recomandari si sa solicite candidatului potential documentele necesare evaluarii.

Sectiile sunt raspunzatoare de calitatea propunerilor si tot ele fac o evaluare preliminara a dosarelor de candidat, stabilind eligibilitatea acestora.

Potentialii candidati pentru a fi primiti in randul membrilor corespondenti pot fi invitati la un interviu in fata sectiei, in care sa-si expuna activitatea, realizarile si perspectivele activitatii creatoare in domeniul propriu de activitate.

Potrivit site-ului Academiei, toate recomandarile existente din portofoliul unei sectii sunt supuse votului secret, stabilindu-se astfel o ”lista scurta de candidati eligibili”. Apoi, vor fi supuse votului secret numai candidaturile din ”lista scurta”, iar in functie de rezultat, sectia poate supune Prezidiului doua propuneri, pentru fiecare loc vacant.

Propunerile sectiilor se inainteaza Biroului Prezidiului Academiei Romane.

Candidaturile validate de Prezidiul Academiei vor fi supuse Adunarii Generale. Pentru a fi ales membru (titular sau corespondent) al Academiei Romane un candidat trebuie sa intruneasca doua treimi din numarul voturilor exprimate, in conditii de cvorum statutar, aplicandu-se prevederile Statutului.

Regulamentul a fost intocmit pe baza Statutului Academiei Romane si adoptat de Prezidiul Academiei Romane intrunit in sedinta din data de 18 noiembrie 2008.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Firea ii ofera lui Piedone functia de prefect al Capitalei daca isi retrage candidatura: „Sa ma sune”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sugerat, joi, ca Piedone ar putea obtine…

O oră ago

Moscova ameninta Polonia, sa nu cumva sa primeasca arme nucleare: „Acestea vor deveni tinte principale pentru Rusia”

Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre tintele sale principale…

2 ore ago

Parlamentul European, vot zdrobitor prin care refuza sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidetiale din Rusia. Orban al Ungariei este singurul lider UE care l-a felicitat pe Putin

Parlamentul European refuza sa recunoasca rezultatele alegerilor prezidentiale din Rusia si a cerut statelor membre…

2 ore ago

Surse: Ciolacu s-a intalnit cu Dan Voiculescu de mai multe ori in ultimele zile. Presiuni pentru ca Piedone sa fie retras in favoarea lui Firea

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a intalnit de cateva ori, in aceste zile, cu Dan Voiculescu…

5 ore ago

BREAKING Clotilde Armand, trimisa in judecata chiar in ziua in care si-a depus candidatura. Acuzatiile procurorilor si reactia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisa joi in judecata de procurori, la putin…

5 ore ago