Carti si manuscrise antice din bibliotecile inundate din nordul Italiei au fost inghetate pentru a le salva de pagubele provocate de inundatii

life

Carti si manuscrise antice, unele datand din secolul al XVI-lea, care au fost afectate de inundatiile devastatoare din regiunea Emilia-Romagna, din nordul Italiei, sunt depozitate in congelatoare in efortul de a le salva, potrivit The Guardian.

Voluntarii au transportat cartile si alte documente pretioase, din bibliotecile inundate din zonele cele mai afectate, la Cesena, unde articolele vor fi asezate la temperaturi de -25C in congelatoare de dimensiuni industriale oferite de o companie specializata in alimente congelate.

„De obicei folosim acest proces pentru fructele si legumele coapte recoltate recent, dar nu m-am asteptat niciodata ca aceasta procedura rapida ar putea fi utila si pentru mostenirea noastra literara”, a declarat presedintele companiei, Bruno Piraccini, agentiei de presa Ansa. „Am primit aceasta solicitare surprinzatoare de la biblioteca din Forli si reorganizam cu bucurie spatiul din depozitul nostru.”

Cincisprezece persoane au murit si mii au ramas fara adapost, dupa ce furtunile intense au declansat inundatii si alunecari de teren, care, la randul lor, au deteriorat sau au inchis 500 de drumuri. Ploile abundente au continuat sa loveasca Italia saptamana aceasta, un barbat murind joi in urma unor inundatii in provincia sudica Avellino.

Premierul italian, Giorgia Meloni, si presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis ajutor pentru Emilia-Romagna, au vizitat zonele devastate de inundatii cu elicopterul joi dupa-amiaza. „Sunt aici pentru a trimite un mesaj foarte clar – Europa este cu voi”, a spus Von der Leyen in timpul unei conferinte de presa la Bologna.

Au fost, de asemenea, aduse pagube semnificative patrimoniului cultural al Italiei, 75 de monumente, 12 biblioteci si sase situri arheologice fiind afectate de inundatii.

Lucia Borgonzoni, subsecretar la Ministerul Culturii, a declarat ca guvernul a alocat o finantare de 6 milioane de euro pentru patrimoniu.

„Operatiunile de asigurare a patrimoniului istoric au inceput marti”, a spus ea. „In acelasi timp, sunt gasite depozite pentru a stoca materialul recuperat.”

Unele dintre cele mai grave deteriorari au avut loc la cartile din biblioteca din subsolul seminarului catolic San Benedetto din Cava, un catun din provincia Forli, si cele depozitate in arhivele apartinand Primariei din Forli. Cartile antice considerate salvabile din biblioteca inundata Trisi din Lugo au fost, de asemenea, bagate in pungi de plastic inainte de a fi transportate in cutii etanse la congelatoarele din Cesena. Se asteapta sa soseasca mai multe carti din alte zone ale regiunii.

Obiectivul inghetarii este de a elimina excesul de apa din carti pentru a preveni deteriorarea ulterioara inainte de uscare si de a le reface acolo unde este posibil. Pentru ca acesta sa functioneze, cartile trebuie inghetate cat mai repede posibil.

Piraccini a spus ca furnizeaza echipamentele companiei sale gratuit „pentru binele comunitatii.

Dezastrele legate de vreme s-au inmultit in Italia, o tara considerata deosebit de vulnerabila la criza climatica. Emilia-Romagna si parti din Marche au fost, de asemenea, afectate de inundatiile severe de la inceputul lunii mai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: