Cartianu s-a certat cu Radu Moraru si pleaca de la Nasul TV: „Omul asta are nevoie de tratament de specialitate”

analize

Grigore Cartianu anunta ca renunta la emisiunea pe care o facea de sapte ani la Nasul TV, „Cronica de noapte”,  in urma unui conflict cu Radu Moraru, patronul postului. Totul a pornit de la candidatura la Presedintie a lui Radu Moraru.

Totul a pornit dupa ce Cartianu a scris pe site-ul sau, ziaristii.com, ca Radu Moraru nu si-a depus candidatura la BEC. Moraru a reactionat indignat. Apoi conflictul a escaladat dupa ce Cartianu i-a dedicat un nou articol lui Moraru. „Radu Moraru a luat foc. Si-a convocat doi aghiotanti si mi-a inscenat un proces stalinist, in direct, la Nasul TV – ‘Televiziunea libera’. Am aflat ca sunt un nesimtit, un porc, un mincinos, caracter zero. A zis ceva si de unitati militare din presa, incercand sa-mi lipeasca epoleti. Apropo: nu m-a sunat sa-mi ceara parerea!”, scrie Cartianu pe ziaristii.com.

Fragmente din articolul lui Cartianu:

„Ma despart de Nasul TV dupa o colaborare de 7 ani si 5 luni. De astazi, ‘Cronica de noapte’ devine amintire, poate si o farama de istorie.

Am facut emisiunea inca din prima zi de existenta a televiziunii, in aprilie 2012. Am trecut-o peste multe ierni si multe veri, peste ingheturi si canicule. A fost saua din care am purtat 7 batalii electorale: referendumul din 2012 (huo, USL!), alegerile parlamentare din acelasi an (huo, Ponta & Crin & Varan!), europarlamentarele si prezidentialele din 2014 (huo, Ponta!), localele si parlamentarele din 2016 (am strigat „hai la vot!”, dar in pustiu), europarlamentarele + referendumul din 2019 (huo, Dragnea & Tariceanu!).

Am pus umarul la intrarea Nasul TV pe lista must carry. Mi-am facut emisiunea chiar si cand aveam piciorul rupt, fara a deconta nici macar bonurile de taxi (ma taram mai greu la tramvai, topaind in doua carje).
Carjele din Casa Presei

Mi-a facut placere. Dar ajunge!

Cum am ajuns la aceasta decizie?

Duminica a fost ultima zi de inscriere, la Biroul Electoral Central (BEC), a candidatilor pentru alegerile prezidentiale.

Luni am adresat Biroul Electoral Central cinci intrebari, pentru a lamuri cateva situatii lasate in ceata de site-ul institutiei. Una dintre intrebari a fost aceasta: „Radu Moraru si-a depus dosarul? Cand? Cate semnaturi a prezentat? A fost validat, dobandind calitatea de candidat?”. Pur si simplu, voiam sa completez tabloul candidatilor, sa elimin petele albe.

Marti – tacere.

Miercuri am primit raspunsul: „La Biroul Electoral Central nu a fost inregistrata candidatura domnului Radu Moraru, dat fiind faptul ca nu a depus lista cu semnaturile a cel putin 200.000 de sustinatori”.

Am scris imediat, pe Ziaristii.com, un articol despre situatia la zi a candidatilor. Despre ziaristul-nas, o singura fraza: „Radu Moraru, cel care si-a anuntat candidatura inca din decembrie 2018, nu si-a depus dosarul la BEC”.

Ceea ce era perfect adevarat. La BEC, Moraru nu figura nici la admisi, nici la respinsi. Nu era nicaieri. Pur si simplu, nu-si depusese dosarul cu semnaturi.

Miercuri seara m-a sunat Radu Moraru. Furios pe acea fraza, care demonstra ca sunt un ziarist de doi lei, nu am caracter, sunt omul Statului Paralel. Ca ma bucur de raul lui si sunt ingaduitor cu alti candidati. I-am spus ca sunt ingaduitor cu oamenii normali, rationali, cu cei care nu mint ca posta sovietica. S-a infuriat si mai tare, el, care lupta cu Coldea inca de la pasopt… Conspirationismului ce curgea prin telefon i-am opus un diagnostic onest: prietene, asta-i paranoia!

Nebunul nu va recunoaste niciodata ca e nebun.

Radu Moraru a incheiat seara muncit de gandul ca eu ma opun sansei lui istorice de a fi presedinte.

Eu mi-am incheiat seara muncit de gandul ca omul asta are nevoie de tratament de specialitate. Ii cunosteam recidivele. M-am incurajat, totusi, ca niciodata nu e prea tarziu.

Joi, dupa decizia CCR (care in niciun caz nu spune ca Radu Moraru are dosarul complet pentru candidatura, ci ca BEC nu-l poate descalifica, asta o poate face doar o instanta de judecata), am scris un articol detaliat despre situatia candidaturilor-problema.

Radu Moraru a luat foc. Si-a convocat doi aghiotanti si mi-a inscenat un proces stalinist, in direct, la Nasul TV – „Televiziunea libera”. Am aflat ca sunt un nesimtit, un porc, un mincinos, caracter zero. A zis ceva si de unitati militare din presa, incercand sa-mi lipeasca epoleti. Apropo: nu m-a sunat sa-mi ceara parerea!

In doua ore de emisie mi-a livrat atatea argumente sa-l dau in judecata, incat nici n-as avea nevoie de avocat. As castiga procesul singur si l-as pune la plata pe domnul candidat. Dar ce sa iei de pe el? Ca s-a pus la adapost de multa vreme, nu gasesti niciun varf de ac pe numele lui. Il cautau bancile, creditorii… Pana si donatiile pentru Nasul TV le-a drenat spre conturile distinsei sale mame, de a ajuns biata femeie sa dea cu subsemnatul pe la Spalarea Banilor.

Ii inteleg furia. Am indraznit sa spun, chiar la Nasul TV („Televiziunea libera”!), in emisiunea mea, ca nu va strange 200.000 de semnaturi. Si nu le-a strans. Am mai spus ca, daca va intra totusi in competitie, va lua sub 1%. Asta vom vedea.

(…) Dar cine n-a devenit ‘tradator’ dintre oamenii care au pus cate o caramida la zidaria Nasul TV? Adi Buca, Robert Turcescu, Catalin Chirila, Paul Moraru… Iti amintesti cum i-ai porcait cand te-ai despartit de ei? Unii au fost buni cat ti-au adus bani. Apoi au devenit spionii lui Coldea, oamenii Sistemului, agentii Statului Paralel…

Ti-am mai spus cum se numeste asta: paranoia. E o boala. Am sperat ca in cazul tau e trecatoare, dar te-ai impotmolit in ea.

(…) Stii de ce renunt in a mai face emisiuni la Nasul TV? De sila. Si de mila. Si una, si alta au legatura cu tine, dar si cu cativa impostori din preajma ta.

Sunt si cativa oameni de care imi pare rau ca ma despart. Sunt oameni cumsecade, a caror pasiune pentru meseria asta i-a ajutat sa lucreze si cu burta goala.

As vrea sa te ajut cumva, dar nu stiu cum. Bani nu pot sa-ti dau, ca nu-mi prisosesc nici mie, iar medici de specialitate nu cunosc…

La final, un sfat prietenesc, poate nu e prea tarziu: mai putin whisky si mai multe controale!

Sa fii iubit si, daca se poate, tratat la timp!”, a scris Cartianu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: