Carusel politic: Cine pe cine santajeaza in UE?

externe

Caruselul politic care s-a desfasurat la Bruxelles in aceasta saptamana a fost uimitor chiar si pentru cei mai vechi observatori ai summit-urilor europene. In timpul intalnirii dintre liderii UE, ultima  inaintea sarbatorilor de Craciun, toate privirile s-au indreptat asupra unui singur om: premierul ungar Viktor Orban, comenteaza BBC.

Orban este perceput drept cel mai apropiat aliat al Kremlinului in Europa si este singurul lider din UE care s-a intalnit fata in fata cu Vladimir Putin in acest an.

Pe masura ce vocea lui devenea din ce in ce mai puternica cu amenintarile ca va bloca doua decizii cruciale cu privire la Ucraina, la Bruxelles au crescut speculatiile cu privire la modul in care vor decurge negocierile. Ar submina, oare, Orban summitul?

Au existat zvonuri ca intalnirea ar putea dura mai multe zile, zvonuri alimentate de premierul finlandez Petteri Orpo care a spus ca „Amenintarea Rusiei este reala. Sunt gata sa negociez si am luat cu mine o multime de camasi”.

Liderii UE au participat la un pranz festiv dupa care presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a facut ultima pledoarie prin videoconferinta.

Au trecut cateva ore. Cancelarul german Olaf Scholz si-a pus un pulover peste costum; „un semn ca este pregatit pe termen lung”, a spus un diplomat european. Apoi, negocierile privind deschiderea discutiilor de aderare cu Ucraina s-au lovit un zid. Situatia era intr-un impas: 26 la unu. Atunci cancelarul german i-a sugerat lui Viktor Orban sa mearga la o cafea. Ceilalti 26 de lideri au mers inainte si votul a fost fara opozitie. Pentru ca o astfel de miscare necesita sprijin unanim, nu ar fi fost posibila in prezenta premierului ungar.

Ulterior s-a dovedit ca pauza de cafea care a salvat candidatura Ucrainei la aderarea la UE a fost planificata tot timpul. Presedintele francez Emmanuel Macron a spus ca ideea a fost un efort colectiv.

Premierul estonian Kaja Kallas a numit aceasta bresa strategica „interesanta pentru a ramane in istorie”. Ea a glumit ca o va descrie intr-o zi in memoriile ei.

Charles Michel, omul care a prezidat intalnirea, a iesit sa vorbeasca cu jurnalistii – mai ales pentru a se felicita pentru un „moment istoric care arata puterea Uniunii Europene”.

La scurt timp dupa aceea, Orban a postat un videoclip pe retelele de socializare, descriind decizia ca fiind „complet fara sens, irationala si gresita”.

Deci de ce a lasat ca votul sa mearga inainte?

El si-a justificat decizia spunand ca „a petrecut opt ore pentru a-i convinge sa nu faca acest lucru”. El a spus ca alti lideri ai UE au dorit aceasta decizie „frenetic”, asa ca s-a inteles cu ei sa se dea la o parte.

In realitate, discutiile de aderare la UE sunt un slalom de avertismente si aspecte tehnice. Va dura multi ani pana cand Ucraina va fi pregatita sa adere la bloc. Iar Orban stie ca mai are o multime de oportunitati de a bloca procesul in continuare.

Daca liderii UE au crezut ca premierul ungar a cazut brusc de acord, vor fi dezamagiti.

Discutiile s-au oprit in jurul orei 2.30 dimineata, dupa ce Orban si-a folosit dreptul de veto pentru a bloca decizia mai concreta si mult mai presanta de a trimite Kievului un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro.

Nu este prima data cand liderul maghiar si-a folosit dreptul de veto pentru a castiga concesii pentru Budapesta – cum ar fi scutiri pentru importurile de petrol rusesti. Dar nu a impiedicat niciodata un acord UE.

Acest lucru nu a fost pe placul presedintelui Macron. „Ungaria a fost respectata in timpul acestei reuniuni a Consiliului European. [Orban] a fost ascultat.

Acest respect implica responsabilitati si, prin urmare, ma astept de la Viktor Orban ca in urmatoarele luni… sa se comporte ca un european si sa nu impiedice ia progresul nostru politic”, a spus Macron.

Insa Balazs Orban, consilierul politic al lui Viktor Orban (cei doi nu sunt inruditi), a spus ca Ungaria nu santajeaza UE ci, de fapt, a fost invers.

El a dat de inteles ca premierul va fi de acord doar daca UE va debloca fonduri de 20 de miliarde de euro pentru Ungaria, inghetate din cauza preocuparilor legate de drepturile omului si de coruptie. „Nu intelegem de ce nu avem acces la 100% din fonduri financiare”, a adaugat el.

Ungaria vrea acei bani inainte de a fi de acord cu ajutor pentru Ucraina.

In ciuda dramei diplomatice din culise, liderii au insistat ca o solutie privind fondurile pentru Ucraina ar putea fi gasita la inceputul anului viitor, fie prin aducerea la bord a lui Orban, fie prin fortarea deciziei privind pachetul de ajutor pentru Kiev fara sprijinul sau.

UE se pregateste deja sa rezolve un veto al Ungariei, daca este necesar, permitand tuturor tarilor UE, cu exceptia Ungariei, sa ofere finantare bilaterala Ucrainei in 2024 in afara bugetului UE.

Nu este fara precedent ca o tara europeana sa amane o decizie privind banii UE: diplomatii de la Bruxelles sunt obisnuiti sa faca intelegeri in culise si compromisuri. Iar cand vine vorba de Ucraina – o tara implicata intr-un razboi la usa UE – blocul este dornic sa arate ca va fi alaturi de Kiev, atata timp cat este nevoie.

Intrebat cum planuieste sa-l determine pe Orban sa-si schimbe pozitia fata de Ucraina, Charles Michel a ras si a spus ca este deschis la sugestii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: