Casa Alba a notificat Congresul american ca va trimite Israelului armament in valoare de un miliard de dolari

externe

Casa Alba, ajutor, Israel, armament, Congres

Casa Alba a notificat marti Congresul SUA ca va face o livrare de arme catre Israel pentru aproximativ un miliard de dolari, la o saptamana dupa ce presedintele Joe Biden amenintase ca va limita ajutorul militar american trimis aliatului sau in urma operatiunilor de la Rafah.

Congresul trebuie sa aprobe aceasta livrare de arme, a facut cunoscut un responsabil american, o sursa parlamentara indicand ca suma totala este de aproximativ 1 miliard de dolari.

Potrivit Wall Street Journal, aceasta livrare include 700 de milioane de dolari de munitie pentru tancuri si 500 de milioane pentru vehicule militare tactice.

Acest pachet de ajutor este cheltuit in cadrul imensului plan de ajutor american pentru Ucraina, Israel si Taiwan, in valoare totala de 95 de miliarde de dolari, dintre care 13 miliarde de dolari pentru Israel, votat de Congres la sfarsitul lui aprilie.

Luni de zile, administratia Biden a indemnat insistent parlamentarii sa aprobe aceste miliarde de dolari pentru aliatii Washingtonului.

Pe 8 mai, Joe Biden a spus insa ca „nu va livra” anumite arme Israelului, al carui principal sustinator militar sunt, in special „obuze de artilerie”, in cazul unei ofensive majore impotriva orasului Rafah, un avertisment fara precedent din partea Washingtonului.

„Daca trebuie sa fim singuri, vom fi singuri”, a raspuns Benjamin Netanyahu la o zi dupa amenintarile americane, un purtator de cuvant al armatei israeliene afirmand ca ei dispun de „munitia de care au nevoie pentru operatiunile de la Rafah”.

Marti dimineata, lovituri ale armatei israeliene au vizat diferite sectoare ale Fasiei Gaza, inclusiv Rafah, un oras din extremul sud al teritoriului unde s-au inghesuit sute de mii de palestinieni, marea majoritate stramutati. Lupte aprige au loc in estul Rafah, situat la frontiera de sud a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri pe 7 mai.

La Washington, alesi de stanga din Congres ar putea incerca sa saboteze aceasta livrare de arme catre Israel.

De la inceputul razboiului dintre Israel si miscarea islamista palestiniana Hamas, Statele Unite au facut publice doua vanzari in cadrul asa-numitei proceduri „de urgenta” catre aliatul sau – procedura care permite o expediere directa, ocolind un proces de 30 de zile in Congres.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: