news

Casa Alba anunta 14 milioane de dolari pentru Romania pentru primul reactor modular mic

Guvernul SUA impreuna cu firma americana NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru sustinerea studiilor de inginerie si proiectare in vederea implementarii de catre Romania a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunta Casa Alba duminica pe site-ul sau.

Bazandu-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul din partea Departamentului de Comert si pe asistenta tehnica din partea Departamentului de Stat si a Agentiei americane pentru Comert si Dezvoltare (USTDA), aceasta investitie urmareste sa mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari si sa puna in valoare ingeniozitatea SUA in sectorul nuclear avansat, sa accelereze tranzitia catre energia curata, sa creeze mii de locuri de munca si sa consolideze securitatea energetica a Europei, respectand in acelasi timp cele mai inalte standarde de siguranta, securitate si neproliferare nucleara, se spune in comunicatul Casei Albe.

Acesta este unul dintre proiectele emblematice ale Parteneriatului pentru infrastructura globala (PGII) ce va fi lansat oficial la summitul liderilor G7 de la Schloss Elmau, Germania, programat sa se desfasoare in perioada 26-28 iunie. Prin intermediul PGII vor fi mobilizate sute de miliarde de dolari ”pentru a furniza o infrastructura durabila si de calitate care sa faca o diferenta in viata oamenilor din intreaga lume, sa consolideze si sa diversifice lanturile noastre de aprovizionare, sa creeze noi oportunitati pentru lucratorii si intreprinderile americane si sa promoveze securitatea noastra nationala”.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Kievul dezvaluie marele secret: „Exploziile din Crimeea sunt opera unei unitati ucrainene de elita care opereaza in spatele liniei frontului”

Prestigioasa publicatie New York Times prezinta declaratiile unui inalt oficial ucrainean care sustine ca recentele…

15 minute ago

Estonia nu mai elibereaza nicio viza pentru cetatenii rusi. Le interzice accesul si celor care deja detin vize de turism, afaceri, sport sau cultura

Restrictiile inasprite impuse de Estonia pentru cetatenii rusi care intra in tara baltica au intrat…

33 de minute ago

Un roman din Borca s-a impuscat in cap cu un asomator. El era in stare avansata de ebrietate

Un barbat in varsta de 51 ani, din localitatea Borca, a incercat sa se sinucida…

37 de minute ago

„Contraofensiva coerenta” a Ucrainei in Crimeea si Herson. La Moscova este o tot mai mare ingrijorare – Analiza a Londrei

Doua atacuri care au vizat recent instalatii militare rusesti in Crimeea arata capacitatea Ucrainei de…

15 ore ago

Rusii au luat locul trupelor franceze care au plecat din Mali. Berlinul trage un semnal de alarma: „Prezenta a unor forte ruse in uniforma”

Guvernul german a raportat miercuri "presupusa prezenta a unor forte ruse in uniforma" in orasul…

15 ore ago