news

Casa Alba anunta 14 milioane de dolari pentru Romania pentru primul reactor modular mic

Guvernul SUA impreuna cu firma americana NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru sustinerea studiilor de inginerie si proiectare in vederea implementarii de catre Romania a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, anunta Casa Alba duminica pe site-ul sau.

Bazandu-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul din partea Departamentului de Comert si pe asistenta tehnica din partea Departamentului de Stat si a Agentiei americane pentru Comert si Dezvoltare (USTDA), aceasta investitie urmareste sa mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari si sa puna in valoare ingeniozitatea SUA in sectorul nuclear avansat, sa accelereze tranzitia catre energia curata, sa creeze mii de locuri de munca si sa consolideze securitatea energetica a Europei, respectand in acelasi timp cele mai inalte standarde de siguranta, securitate si neproliferare nucleara, se spune in comunicatul Casei Albe.

Acesta este unul dintre proiectele emblematice ale Parteneriatului pentru infrastructura globala (PGII) ce va fi lansat oficial la summitul liderilor G7 de la Schloss Elmau, Germania, programat sa se desfasoare in perioada 26-28 iunie. Prin intermediul PGII vor fi mobilizate sute de miliarde de dolari ”pentru a furniza o infrastructura durabila si de calitate care sa faca o diferenta in viata oamenilor din intreaga lume, sa consolideze si sa diversifice lanturile noastre de aprovizionare, sa creeze noi oportunitati pentru lucratorii si intreprinderile americane si sa promoveze securitatea noastra nationala”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Scripcaru sau Coliban? Sondaj PSD-ist la Brasov, cine ar castiga alegerile pentru Primarie. PSD il sustine pe fostul primar penal George Scripcaru

Presedintele PSD Brasov, Marius Dunca, a anuntat joi ca organizatia sa a realizat un sondaj…

2 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

2 ore ago

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

3 ore ago