Casa Alba il acuza pe presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, ca prin refuzul sau de a sprijini Ucraina a ajutat de fapt Iranul si Rusia

externe

ajutor, Ucraina, Israel, Camera Reprezentantilor, vot

Casa Alba si-a intensificat vineri criticile la adresa presedintelui republican al Camerei Reprezentantilor din SUA, Mike Johnson, acuzandu-l ca a avantajat Iranul si Rusia prin faptul ca nu a supus la vot un proiect de lege privind securitatea nationala care acorda ajutor Ucrainei.

Iranul a furnizat Rusiei un numar mare de rachete balistice sol-sol puternice, au declarat sase surse pentru Reuters in aceasta saptamana, aprofundand cooperarea militara intre cele doua tari sanctionate de SUA.

Iranul „permite in mod activ razboiul Rusiei in Ucraina si atacurile sale impotriva oraselor ucrainene”, a declarat adjunctul secretarului de presa si consilier principal pentru comunicare Andrew Bates intr-o nota distribuita public vineri. ”Presedintele Biden tine piept Iranului. Dar unde este presupusul angajament al presedintelui Johnson de a nu ‘linisti Iranul’ in toate acestea? Nicaieri. In schimb, inactiunea sa ii avantajeaza pe Putin si pe Ayatollah”, se arata in memoriu.

Senatul a aprobat saptamana trecuta un proiect de lege in valoare de 95 de miliarde de dolari care prevede asistenta pentru Ucraina, Israel si Taiwan, cu un vot coplesitor de 70-30, 22 de republicani alaturandu-se majoritatii democratilor care au votat in favoarea lui. Dar Johnson a trimis Camera acasa pentru o pauza de doua saptamani fara a supune masura la vot, spunand ca „nu vom fi fortati sa actionam de catre Senat”.

Multi senatori si oficiali de la Casa Alba cred ca proiectul de lege ar trece si de Camera cu sprijin bipartizan daca Johnson ar permite reprezentantilor sa voteze.

Johnson spune ca orice pachet de asistenta militara si umanitara internationala trebuie sa includa si masuri care sa abordeze securitatea la granita SUA cu Mexicul, dupa ce tot republicanii au blocat o versiune a proiectului de lege care prevedea cea mai mare revizuire a politicii americane privind imigratia din ultimele decenii.

Inalti oficiali ai administratiei Biden si-au petrecut weekendul trecut in Europa incercand sa calmeze emotiile legate de perspectiva incetarii ajutorului militar american pentru Ucraina, asigurandu-i pe omologii de la Paris, Berlin si Kiev, in timp ce razboiul intra in al treilea an, ca Washingtonul se va descurca cumva.” Putin a semnalat ca ar putea ataca tarile NATO pe care Statele Unite sunt obligate sa le apere daca reuseste in Ucraina”, a avertizat nota Casei Albe.

„Daca republicanii din Camera Reprezentantilor faciliteaza infrangerea Ucrainei, America s-ar putea confrunta cu costuri infinit mai scumpe decat investitiile bipartizane pe care trebuie sa le facem in capacitatea Ucrainei de a se apara”, se arata in document.

Fostul presedinte Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicana la presedintie si un critic de lunga durata al aliantei NATO, a amenintat in ultimele saptamani ca va abandona unii aliati europeni daca acestia vor fi atacati de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: