Casa Alba, o noua pozitie publica privind anularea alegerilor din Romania: „Ramanem profund tulburati, in continuare analizam situatia”. Bloomberg: „Ciolacu l-a trimis pe Sprinceana, care are o inclinatie pentru costumele de firma si masinile de lux”

politica

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, Brian Hughes, a declarat agentiei Bloomberg ca administratia Trump „continua sa analizeze situatia” generata de anularea alegerilro din Romania si ramane „profund tulburata”.

Iata traducerea integrala a materialului difuzat de Bloomberg:

Inca de cand vicepresedintele american JD Vance a atacat Romania in februarie pentru anularea alegerilor prezidentiale, oficialii de la Bucuresti incearca sa readuca Casa Alba de partea sa.

Emisarii premierului Marcel Ciolacu au organizat o campanie discreta pentru a-l convinge pe Donald Trump si echipa sa ca politicianul de extrema dreapta (Calin Georgescu) a carui candidatura a fost zadarnicita de instante nu este aliatul pe care il credeau, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste discutii.

La trei saptamani dupa ce lui Calin Georgescu i s-a interzis sa candideze in cursa reprogramata din mai, acestea sunt prudent optimiste ca demersul ar fi reusit, au declarat persoanele respective, vorbind sub rezerva anonimatului.

Recastigarea increderii unuia dintre aliatii sai cheie este cruciala pentru Romania – un membru NATO cu cea mai lunga granita terestra din Europa cu Ucraina. Bucurestiul se bazeaza pe Washington pentru securitate, cu mii de trupe americane stationate la o baza militara la Marea Neagra si miliarde de dolari alocate contractelor de aparare americane pentru avioane de lupta F-35 si sisteme antiracheta.

Pentru a repara relatia, oficialii romani au incercat sa deschida mai multe canale de comunicare cu o administratie care a devenit dificil de contactat pentru multi aliati, au spus sursele. Ciolacu a apelat chiar la ajutorul unui antreprenor controversat, Dragos Sprinceana, care spune ca este singurul membru roman al clubului Mar-a-Lago al presedintelui Donald Trump.

„A durat ceva timp pana cand anumiti politicieni si-au dat seama cum trebuiau abordati politicienii americani”, a declarat Sprinceana, in varsta de 46 de ani, intr-un interviu telefonic din locuinta sa din Palm Beach, Florida. „Lipsa canalelor de comunicare a fost problema majora care a pus Romania in aceasta situatie.”

Invitat la cina de la Mar-a-Lago si donator al Partidului Republican, lui Sprinceana i s-a cerut sa ajute la prezentarea argumentelor in favoarea Romaniei celor mai apropiati de Trump si sa ajute la intermedierea intalnirilor cu oficialii guvernamentali de la Bucuresti.

Situatia din interiorul administratiei americane ramane in continuare imprevizibila. In timp ce nici Trump, nici vicepresedintele sau nu au facut niciun comentariu cu privire la alegerile din Romania, in ultimele saptamani, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, Brian Hughes, a declarat ca Casa Alba „continua sa analizeze situatia” si ramane „profund tulburata” de evenimentele care au determinat instanta suprema sa anuleze rezultatul primului tur al votului prezidential din noiembrie, in urma unei victorii socante a unui teoretician al conspiratiei Georgescu.

„Vom lucra pentru a ne asigura ca acestea nu se repeta”, a declarat Hughes intr-un raspuns la intrebari.

Decizia a declansat cea mai mare criza politica din Romania de la caderea comunismului in 1989, cu demonstratii pe strazile capitalei, sustine Bloomberg. Ulterior, lui Georgescu i s-a interzis sa candideze iar din cauza legaturilor sale cu Rusia, in ciuda presiunilor din partea SUA. El se confrunta acum cu sase acuzatii penale, iar investigatiile privind campania sa continua.

Cu Georgescu marginalizat, un alt lider de extrema-dreapta, George Simion, a devenit favorit – semnaland ca starea de spirit anti-sistem care l-a incurajat pe candidatul interzis inca influenteaza politica in tara de la Marea Neagra.

Un sondaj de opinie din 17 martie arata ca Simion ar castiga primul tur de scrutin, dar ar pierde alegerile in fata primarului Bucurestiului, Nicusor Dan, in turul doi. Victor Ponta, un fost premier social-democrat care a demisionat in urma unui scandal in 2015, a intrat de asemenea in cursa cu o campanie inspirata de Trump pentru „Make Romania Great Again”.

Oficialii romani au fost socati sa afle ca tulburarile interne i-au transformat intr-o tinta si pentru administratia SUA, atunci cand vicepresedintele JD Vance a criticat public decizia de anulare a scrutinului intr-un discurs sustinut la Conferinta de Securitate de la Munchen, in februarie.

Vance a declarat ca decizia s-a bazat pe informatii „slabe”, iar Casa Alba a facut ulterior presiuni asupra autoritatilor de la Bucuresti pentru a-i permite lui Georgescu sa participe la reluarea scrutinului, care va avea loc pe 4 si 18 mai.

Cu presiunea Casei Albe crescand, Ciolacu a apelat la membri influenti ai diasporei romanesti din SUA pentru a pleda pentru tara, potrivit unei persoane familiare cu efortul. Sprinceana, care a emigrat in SUA ca student in urma cu mai bine de doua decenii si care acum conduce o afacere imobiliara, a fost o alegere riscanta.

Cu o inclinatie pentru costumele de firma si masinile de lux, postarile sale de pe retelele de socializare il arata pozand alaturi de echipa lui Trump de la Mar-a-Lago, inclusiv de secretarul pentru Securitate Interna, Kristi Noem. El a mentionat, de asemenea, legaturile stranse cu consilierul pentru securitate nationala Michael Waltz si cu directorul serviciilor nationale de informatii Tulsi Gabbard.

Dar in postarile sale de pe retelele sociale, el ii denigreaza pe judecatorii federali care l-au contestat pe Trump si isi bate joc de presedintele francez Emmanuel Macron si de aliatul sau ucrainean Volodimir Zelenski. Sprinceana a starnit si mai multe controverse in weekend spunand ca SUA ar trebui sa ignore actuala pozitie pro-Ucraina a Romaniei si a sugerat ca aceasta s-ar putea schimba dupa alegerile prezidentiale, potrivit televiziunii locale Digi24.

Cu toate acestea, Sprinceana a fost de acord sa ajute autoritatile romane sa-i convinga pe cei din jurul lui Trump ca Georgescu, care a devenit o figura celebra in cercurile de dreapta, nu este candidatul pro-Trump care a pretins ca este.

Oficialii romani au urmarit sa se asigure ca aceste detalii ajung la vicepresedinte, au spus sursele.

„Premierul este primul care a decis sa deschida aceasta cale”, a spus Sprinceana. „Sunt onorat sa pot ajuta”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: