Casa Alba, reactie dura fata de ultimatumul Rusiei: „Tarile au dreptul sa decida asupra propriului lor viitor si politicii lor externe fara a fi supuse unei influente externe”

externe

”Nu vor exista discutii asupra securitatii europene fara aliatii si partenerii europeni”, a asigurat vineri purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la propunerile transmise Washingtonului si prezentate public de Moscova mai devreme cu privire la incheierea unor acorduri care ar limita influenta militara a SUA in vecinatatea Rusiei, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

”Am reusit timp de decenii sa negociem cu Rusia asupra chestiunilor de securitate (…) Nu exista niciun motiv sa nu putem continua pe aceasta cale, dar o vom face in parteneriat si in coordonare cu aliatii si partenerii europeni”, a spus Jen Psaki, in declaratia acordata presei la bordul avionului cu care presedintele Joe Biden se deplaseaza intr-o scurta vizita in Carolina de Sud.

”Nu vom face niciun compromis fata de principiile fondatoare ale securitatii europene, in special asupra faptului ca toate tarile au dreptul sa decida asupra propriului lor viitor si politicii lor externe fara a fi supuse unei influente externe”, a adaugat ea.

Preocupate de consolidarea prezentei militare rusesti la frontiera ucraineana, tarile Europei de Est se tem de o eventuala intelegere intre marile puteri care ar aminti de cele mai sumbre perioade ale istoriei, scrie AFP. Acestor tari aflate odinioara in sfera de influenta a Moscovei le-au dat fiori reci comentariile de saptamana trecuta ale presedintelui american Joe Biden asupra cautarii unei eventuale ”intelegeri” intre marile puteri ale NATO si Rusia. Intre timp, Casa Alba a revenit asupra acestor afirmatii si a insistat asupra ideii de a ramane uniti, dupa ce a primit din partea Moscovei o serie de propuneri.

Rusia a dezvaluit vineri propunerile sale pentru limitarea influentei militare americane si a NATO in vecinatatea sa si doreste sa negocieze imediat cu SUA aceste masuri pe care Moscova le prezinta drept esentiale pentru evitarea unei escaladari a tensiunilor.

Propunerile transmise Washingtonului, incluse de Moscova in doua texte pe care le-a denumit ”Tratat intre SUA si Federatia Rusa asupra garantiilor de securitate” si ”Acord asupra masurilor pentru a asigura securitatea Federatiei Ruse si a statelor membre” ale NATO, cuprind in special interzicerea oricarei noi extinderi a Aliantei Nord-Atlantice si a stabilirii de baze militare americane in tarile din fostul spatiu sovietic.

”Este esential ca garantiile de securitate pentru Rusia sa fie asternute pe hartie si sa aiba forta de drept”, a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise saptamana trecuta unei inalte responsabile a diplomatiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ”inca de maine, in sensul propriu al termenului, sambata 18 decembrie”, anuntand ca Moscova a propus Washingtonului ca tratativele sa se desfasoare la Geneva.

Principalele puncte ale acestor propuneri ale Rusiei, rezumate de agentia rusa RIA sunt urmatoarele:
– Excluderea oricarei noi extinderi a NATO, inclusiv catre Ucraina.
– Nedesfasurarea de trupe si arme suplimentare in afara tarilor in care acestea erau in mai 1997 (inainte extinderii NATO catre Europa de Est), cu exceptia unor cazuri speciale si cu consimtamantul Rusiei si al statelor NATO.
– Abandonarea oricarei activitati militare a NATO in Ucraina, Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala.
– Nedesfasurarea de rachete cu raza scurta si intermediara de actiune in amplasamente de unde pot lovi cealalta parte si dezafectarea oricarei infrastructuri militare deja existente pentru amplasarea unor asemenea arme.
– Exercitiile militare sa se desfasoare cu cel mult o brigada intr-o zona frontaliera convenita si sa se realizeze periodic schimburi de informatii despre exercitiile militare.
– Ambele parti (Rusia de o parte, SUA si NATO de cealalta) sa confirme ca nu o considera pe cealalta un adversar si sa convina asupra solutionarii pasnice a tuturor disputelor si sa se abtina de la folosirea fortei.
– Angajamentul ambelor parti ca nu vor crea conditii care pot fi percepute de cealalta drept o amenintare.
– Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact in situatii de urgenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: