Case la 1 euro in apropiere de Roma, la Pratola Peligna: „Din cele aproximativ 630 de cladiri goale, pana la 250 ar putea fi vandute pentru 1 euro”

life

Fara aglomeratie chiar si inainte de pandemie, cu sate frumoase, in apropiere de Roma, acces la partii de schi si peisaje incredibile, regiunea italiana Abruzzo are multe de oferit ca destinatie. Cu toate acestea, pana de curand, nu a avut ceea ce multi oameni cauta in Italia – case de vanzare la 1 euro, adica putin peste un dolar, anunta CNN, prezentand un reportaj despre cum administratia orasului Pratola Peligna cauta sa vanda case vechi la pretul de 1 euro.

Acest lucru s-a schimbat acum. Abruzzo s-a alaturat, in sfarsit, clubului caselor de 1 euro, odata cu lansarea unui nou proiect in orasul pitoresc Pratola Peligna.

Situat in Muntii Apenini, in apropiere de unele dintre cele mai bune partii de schi din Italia, este un loc izolat, cu un cartier medieval plin de proprietati abandonate care, spera autoritatile locale, vor fi in curand readuse la viata.

La fel ca multe alte sate si orase care vand case ieftine, Pratola Peligna a suferit un declin demografic. In anii 1930, numara aproximativ 13.000 de locuitori, dar oficialii locali spun ca acum sunt doar 7.000.

Multe case au fost lasate in urma, deoarece familiile au fugit in cautarea unui viitor mai bun in alta parte. Starea darapanata a vechilor lor case a fost agravata de-a lungul anilor de mai multe cutremure, inclusiv unul puternic in 2009, care a devastat orasul L’Aquila din apropiere.

Inainte de lansarea vanzarii de 1 euro, oficialii locali au cartografiat proprietatile abandonate si au incercat sa contacteze vechii proprietari – o sarcina dificila, spune consilierul local Paolo Di Bacco.

„Lucram de ani de zile la acest proiect, identificand casele potrivite care nu au fost deja implicate in reconstructia post-cutremur”, a declarat acesta pentru CNN Travel.  „Din cele aproximativ 630 de cladiri goale, pana la 250 ar putea fi vandute pentru 1 euro. Scopul nostru este sa le facem pe toate sa straluceasca din nou si sa recuperam frumusetea centrului vechi, chiar daca acest lucru poate dura ceva timp”.

Detaliile si fotografiile caselor considerate pregatite pentru vanzare sunt incarcate periodic pe site-ul primariei din Pratola Peligna. Cateva dintre ele au fost deja cumparate.

Di Bacco spune ca, pentru a accelera procedurile de vanzare, au fost introduse noi reguli pentru a incuraja cumparatorii sa isi reamenajeze rapid noua locuinta in termen de maximum trei ani.

Spre deosebire de alte orase care deruleaza proiecte similare, Pratola Peligna nu va cere cumparatorilor sa plateasca un depozit de pana la 5.000 de euro pentru a garanta ca isi vor renova noua locuinta. In schimb, acestia vor fi sanctionati cu o amenda de 10.000 de euro daca nu vor inregistra un plan detaliat al lucrarilor de constructie in termen de sase luni.

„Acest lucru este intr-adevar in cel mai rau caz”, spune Di Bacco. „Vrem doar sa ne asiguram ca cumparatorii isi respecta cu adevarat angajamentul si nu cumpara pur si simplu pentru 1 euro si apoi dispar.”

Primarul Antonella Di Nino doreste ca lucrurile sa se desfasoare fara probleme, dar in siguranta. Ea se plange ca, in trecut, au existat persoane, inclusiv cativa straini, care au luat o casa ieftina si darapanata si apoi au disparut, aparent, in aer.

„Asta ne inrautateste imaginea si ne omoara eforturile”, spune ea. „In special in cazul strainilor, sa-i gasim in intreaga lume si fortarea lor sa finalizeze renovarea devine imposibil. Este un lucru pe care vrem sa-l evitam de data aceasta.”

Exista reguli mai dure si pentru vechii proprietari. Fie sunt de acord sa isi renoveze casa de familie pentru a evita un colaps periculos, fie trebuie sa predea proprietatea autoritatilor locale. Multi au facut acest lucru pentru a evita povara si cheltuielile de intretinere a cladirilor care se prabusesc.

„Daca intre timp un acoperis se prabuseste sau un perete se dezintegreaza, reprezentand o amenintare la adresa sigurantei publice, primaria intervine pentru a securiza cladirea si ii va face pe vechii proprietari, sau pe mostenitorii lor, sa plateasca pentru daune si reparatii”, spune Di Bacco.

Casele de piatra abandonate din Pratola Peligna sunt inghesuite in cartierul sau istoric, cunoscut sub numele de Schiavonia, unde aleile sunt suficient de largi doar pentru carutele cu magari.

Unele proprietati sunt in stare buna, cu decoratiuni elaborate din piatra si portaluri cu arcade fanteziste. Cateva sunt chiar mobilate. Dar cele mai multe sunt doar ruine care adapostesc bunuri abandonate.

Toate sunt relativ mici – aproximativ 70 de metri patrati, pe doua etaje. Unele au mai multe balcoane din fier forjat, o pivnita si trepte care duc la usa din fata. Pe vremuri, locuintele erau construite in acest fel in cazul in care caderile abundente de zapada blocau accesul la case.

Majoritatea cladirilor de 1 euro din oras au doua intrari separate – una principala si o alta mai jos pe strada care duce la o magazie subterana. Casele mai mari au chiar si un pod si o terasa unde gospodinele obisnuiau sa spele lenjeria si sa usuce cerealele si fasolea.

Pe vremuri, familiile si animalele traiau in spatii comune. Era o comunitate foarte unita in care oamenii aveau grija unii de altii, spune Di Bacco.

Unele cladiri, care apartineau candva burgheziei rurale, sunt inca impodobite cu embleme pe pereti si steme si au usi din lemn pictat.

Alte case darapanate, acoperite de muschi, au acoperisuri gaurite si ferestre goale.

Zonele ocupate din Pratola Peligna sunt un labirint de case noi, in culori pastelate, legate de cele mai vechi printr-o retea de pasaje arcuite.

Orasul domina o vale virgina strabatuta de parauri si inconjurata de partii de schi si paduri, candva asaltate de pirati. In zona au fost gasite fosile preistorice, inclusiv scheletul unui mamut.

Traseele de drumetie serpuiesc in salbaticia Parcului National Majella, inca bantuit de lupi si ursi.

Se spune ca Pratola a fost fondata de triburi inflacarate care au refuzat sa capituleze in fata Romei imperiale. Numele orasului provine din cuvantul latin „pratulae”, care inseamna „pajiste vasta cultivata”. Candva un centru rural infloritor sub conducerea unor episcopi puternici, declinul sau a inceput cand fermierii nu au mai putut supravietui din roadele muncii lor aspre.

Asa-numitul „Cartier al Pamantului” este cea mai veche parte a orasului, inconjurata de ziduri ruinate si accesibila printr-un portal de piatra care poarta imaginea unui sarpe incolacit in jurul unei cruci. Trecutul sau rural este prezentat la un muzeu taranesc pitoresc.

Unele traditii vechi continua sa traiasca. Exista o parada religioasa in timpul careia credinciosii merg in genunchi, iar pelerinii traverseaza muntii desculti pentru a sarbatori victoria asupra ciumei din 1456.

Un carnaval pitoresc si targuri de produse alimentare si artizanale ii atrag pe turistii de o zi. Specialitatile locale includ mancaruri cu fasole speciala numita „cannellini” si „poverelli”. Meniurile de Craciun includ sapte supe diferite si spaghete cu sos de pastrav.

Printre prajiturile locale se numara placinta in forma de luna „cecio ripieno” (naut umplut), umpluta cu crema de naut, ciocolata si fructe confiate, si vafele „pizzelle”, pregatite in mod traditional de gospodine si bucatari care, o data pe an, se intrec intr-un maraton culinar.

Pratola Peligna produce unele dintre cele mai bune vinuri de top din regiune, cum ar fi Montepulciano d’Abruzzo rosu si Cerasuolo si Trebbiano rozaliu.

Popularele statiuni de schi Roccaraso si Pescasseroli se afla in apropiere, in timp ce orasul Pescara de pe coasta Adriaticii este relativ aproape. Satul Sulmona, renumit pentru confettiile sale artizanale, se afla la numai 9 km (95,6 mile).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: