Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

externe

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de weekendul trecut, dupa ce o investigatie a confirmat ca alti trei alergatori au incetinit pentru a-l lasa sa castige cursa. Toti patru au fost descalificati si au fost nevoiti sa returneze medaliile si premiile in bani, potrivit The Guardian.

Imaginile cu ultimele momente ale cursei, care au fost distribuite online, au aratat trei alergatori africani lasandu-l pe He, cel mai bun alergator de cursa lunga din China, sa treaca inaintea lor cu putin timp inainte de a ajunge la linia de sosire.

Cei trei alergatori si-au redus in mod deliberat ritmul, potrivit unui comunicat al unei comisii infiintate pentru a investiga cursa. Comitetul special a spus ca patru alergatori au fost angajati initial ca „pacesetteri” sau „iepuri” (sportiv care tine ritmul pentru cei care concureaza) de catre un sponsor, dar ca principalii organizatori ai cursei nu stiau acest lucru. Unul dintre pacesetteri nu a terminat cursa.

In declaratie organizatorii nu recunosc trucarea cursei, dar au publicat scuze. Ca pedeapsa, Zhong’ao Lupao Sports Management Co, principalul organizator, si-a pierdut dreptul de a gazdui semimaratonul de la Beijing.

Unul dintre alergatori declarase pentru BBC Sport Africa ca i-a permis lui He sa castige pentru ca fusesera angajati ca „pacesetteri” si nu incercau sa castige cursa. „Nu am fost acolo pentru a concura. Treaba mea a fost sa stabilesc ritmul si sa-l ajut pe tip sa castige, dar, din pacate, nu si-a atins obiectivul, care a fost sa doboare recordul national”, a spus Willy Mnangat din Kenya.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: