Cat COSTA razboiul Rusiei in Siria. Pretul unei singure rachete este de 1,2 milioane dolari

news

12.000 de dolari pentru ora de zbor a fiecarei aeronave de razboi si cate 3.000 de dolari pentru fiecare elicopter. Acestea sunt consturile pe care trebuie sa le suporte Armata Rusa in urma interventiilor armate in Siria, arata datele publicate de Institutul pentru Studii Umaniste (IHS) din SUA.

Raidurile aeriene, munitia, infrastructura si personalul degajat in Siria au costat Rusia intre 80 si 115 milioane de dolari din 30 septembrie si pana acum. Cifrele n-ar fi mari daca ne gandim ca bugetul pentru Aparare al Rusiei se ridica la 50 de miliarde de dolari. Insa Kremlinul ar putea resimti curand o crestere a costurilor. Analistii avertizeaza asupra faptului ca, in Siria, conflictul ar putea dura ani de zile.

36 de avioane rusesti si 20 de elicoptere au efectuat in jur de 40 de misiuni in ultimele trei saptamani, pornind de la o baza aeriana de pe teritoriul controlat de presedintele Siriei, Bashar Assad. Misiunile au vizat obiective apartinand gruparilor rebele si de jihadisti ai statului islamic.

Nu exista date precise, insa potrivit rapoartelor publicate in mas-media, numai personalul auxiliar se ridica la 1.500-2.000 de persoane. Costurile pentru o ora de zbor a unei aeronave de razboi se ridica la 12.000 de dolari, iar cele pentru un elicopter, la 3.000 de dolari, arata datele IHS. Fiecare avion sta ridicat de la sol, in medie, in jur de 90 de minune pe zi, iar elicopterele, 60 de minute. Moscova cheltuieste astfel numai pentru intretinerea aeronavelor in jur de 710.000 de dolari la fiecare 24 de ore, arata IHS. Alte 750.000 de dolari valoreaza munitia folosita.

Personalul militar costa in jur de 440.000 de dolari pe zi, arata estimarile oficiale. Pastrarea navele in Marea Mediterana necesita alte 200.000 de dolari. Alte costuri auxiliare, cum ar fi logistica, colectarea de informatii sau comunicatiile mai adauga 250.000 de dolari pe zi. Tragand linie, operatiunile desfasurate in Siria costa in jur de 2,4 milioane de dolari pe zi.

La asta se mai adauga armele utilizate la sol si cele folosite pentru atacurile cu rachete croaziera, precum cel lansat pe 7 octombrie, de ziua de nastere a presedintelui Vladimir Putin. Fiecare racheta Kaliber lansata de Flotila Caspica a Rusiei costa 1,2 milioane de dolari, mai arata specialistii in aparare. Potrivit estimarilor, rachetele de croaziera utilizate pana acum au costat nu mai putin de 36 de milioane de dolari, arata themoscowtimes.com.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: