externe

Cat de pretioasa este pacea: locuitorii din Kiev redescopera bucuria de a sta la plaja. Atmosfera de calm relativ, alarmele inca mai suna in capitala Ucrainei

Locuitorii Kievului au iesit in masa, sambata, pentru a profita la maximum de temperaturile de 34 de grade. Sute de persoane s-au bucurat de soare pe plaja centrala a orasului – la doar cateva saptamani dupa ce capitala Ucrainei a fost asediata de armatele invadatoare ale Rusiei, scrie Daily Mail.

Imagini de pe malurile raului Dnieper, care traverseaza Kievul, arata oameni care se relaxau la soare, inotau in apa si jucau volei.

La inceputul acestui an, aceleasi locuri ar fi aratat fumul care se ridica deasupra orizontului, in timp ce obuze rusesti bombardau Kievul, iar aparatorii ucraineni se luptau pentru a-i impiedica pe potentialii lor cuceritori sa ajunga in centrul orasului.

Pe atunci, zapada acoperea o mare parte din oras. Acum, vremea de vara a coincis cu o pace relativa, dupa ce armatele lui Vladimir Putin au fost impinse inapoi din capitala si redistribuite in estul Ucrainei.

Dar exista, de asemenea, un sentiment de neliniste, deoarece oamenii din capitala continua sa fie chemati pe front – unde pana la 100 de soldati ucraineni mor in fiecare zi in lupte – iar amenintarea unui atac inca planeaza, Kievul fiind lovit de rachete rusesti nu mai departe de duminica trecuta.

Cafenelele si restaurantele sunt din nou deschise, discutiile si clinchetul paharelor de la mesele in aer liber ofera o aparenta de normalitate – pana cand toata lumea se intoarce acasa pentru starea de asediu de la 23:00 la 5:00 dimineata.

Alarmele de raid aerian inca suna in mod regulat, tipand pe aplicatiile de telefon, dar sunt atat de rar urmate de explozii – spre deosebire de orasele si localitatile lovite din linia frontului – incat putini le acorda multa atentie. Loviturile cu rachete de croaziera care au distrus un depozit si un atelier de reparatii de trenuri la 5 iunie au fost primele din Kiev in cinci saptamani.

Multi dintre cei 2 milioane de locuitori, dar nu toti, despre care primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus ca au fugit atunci cand fortele rusesti au incercat sa incerce sa incerce orasul in martie, se intorc acum.

„Oamenii se simt recunoscatori, dar se intreaba: ‘Fac eu suficient?”. a declarat Snezhana Vialko pentru Associated Press, in timp ce ea si prietenul ei, Denys Koreiba, cumparau capsuni de la un vanzator de fructe de vara – care s-au desfasurat in tot orasul in cartierele in care, cu doar cateva saptamani in urma, trupele asigurau puncte de control construite din saci de nisip si capcane pentru tancuri.

Cu o pace inca atat de fragila si mai pretuita ca niciodata, multi isi pun energiile, timpul si banii in sprijinul soldatilor care lupta in ceea ce a devenit un razboi de uzura pentru controlul satelor, oraselor si localitatilor distruse – la sute de kilometri la est de capitala.

Dupa ce asaltul initial al Rusiei asupra Kievului a fost respins in prima luna a invaziei, lasand in urma morti si distrugeri, capitala s-a aflat in pozitia de a deveni in mare parte un spectator in razboi.

Luptele continua sa faca ravagii in estul si sudul Ucrainei, unde Putin si-a redirectionat fortele si resursele militare.

Carcasele arse ale tancurilor rusesti sunt inca transportate de la periferia capitalei, chiar si in timp ce armele furnizate de Occident transforma mai multe blindate rusesti in vechituri pe campurile de lupta aflate la doar 500 km distanta.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Breaking news: un site independent din Belarus a identificat agenti ai FSB prezenti in sala de concerte de la Crocus City Hall chiar in momentul atacului terorist

Jurnalistii publicatiei independente belaruse Nexta, cei care au atras atentia pentru prima data asupra prezentei…

5 ore ago

Marian Vanghelie: „Piedone are vreo 20 de membri de familie in primarie, ii cunosc pe toti. Pe fiul lui il stiu de mic”

Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5 si un apropiat al lui Cristian Popescu Piedone,…

11 ore ago

Accident in Pasajul Unirii. Un motociclist a intrat in peretele pasajului. Conducatorul si pasagera, raniti

Traficul rutier este restrictionat marti seara in Pasajul Unirii din Capitala, pe sensul de mers…

11 ore ago

Dezastrul feroviar din Grecia: Al treilea angajat ERGOSE a fost eliberat pe cautiune in dosarul accidentului din Tempe

Al treilea inculpat care a depus marturie in fata reprezentantului grec al Procurorului European in…

12 ore ago

Un strut evadat dintr-un parc ecologic din Coreea de Sud care alearga printre masini pe o strada aglomerata a devenit vedeta pe internet

Un strut a fost vazut alergand, marti, pe strazile aglomerate ale orasului Seongnam, la sud…

12 ore ago