Cat va tine valul doi. Anuntul lui Raed Arafat: „S-ar putea ca lupta sa fie mult mai grea si pe o durata chiar mai lunga”

news

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat, vineri, ca gravitatea valului 2 al pandemiei de COVID-19 va depinde de reactia oamenilor privind respectarea anumitor restrictii.

„Valul 2, nu numai noi, ci pe emisfera nordica, ne gandim ca va fi pe perioada iernii. Acum, cat de greu va fi valul 2, depinde de noi. Daca reusim sa stopam cresterea, sa pastram un platou, sa incepem o descrestere care dureaza, clar ca putem tine situatia sub control, cum am tinut-o in primul val”, a spus Arafat, la Ciolpani, unde a avut loc receptia unor materiale sanitare.

El a explicat ca, daca nu se respecta regulile, daca vor presiuni sa nu se ia anumite masuri sau anumite restrictii, atunci „s-ar putea ca lupta sa fie mult mai grea si pe o durata chiar mai lunga”.

„Totul depinde de modul in care lucram cu toti impreuna”, a aratat seful DSU.

Arafat a mentionat ca la momentul acesta se face un numar de teste semnificativ de mare comparativ cu alte tari.

„S-a crescut, de la 3.000 am ajuns la aproape 25-27.000 – teste care se fac zilnic, deci capacitatea a crescut, dar, clar, orice capacitate de testare suplimentara este bine-venita”, a precizat el.

Raed Arafat a mai spus ca obtinerea unor teste mult mai rapide va fi de ajutor, teste care sa nu necesite operatiuni de laborator care dureaza mult.

„Exista sansa sa aducem teste pe antigen, rapide, pe care sa le folosim in linia de front pentru cazurile simptomatice. Pentru cazurile asimptomatice ramane totusi evaluarea generala care se face, testarile care sunt in masa”, a afirmat Arafat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: