Catalin Predoiu, pas in lateral: „Recursul compensatoriu nu poate fi abrogat peste noapte”. Cum justifica

news

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, joi, ca recursul compensatoriu nu poate fi „abrogat peste noapte pentru ca ar conduce la efecte colaterale mai severe decat cele din prezent”.

„Recursul compensatoriu, Ministerul Justitiei actioneaza pe trei planuri. In primul ramd juridic in Parlament vom sustine acele propuneri care sa duca la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu, deci inlocuirea cu un sistem care sa permita beneficiul unei astfel de masuri in conditiile de control asupra aplicarii legii si in conditiile in care nu punem in pericol siguranta publica.

Al doilea plean este juridico-diplomatic. Am angajat si vom continua discutii cu CEDO astfel incat sa evitam declansarea unui lant de condamnari la CEDO impotriva Romaniei.

Al treilea plan este unul tehnic care tine de minister si de grupurile de lucru in care se lucreaza intens, in fiecare zi, pentru gasirea formulelor tehnice care sa nu nasca neconstitutionalitati sau discriminari intre subiectii aplicari legii.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fara a pregati toate aceste planuri, inclusiv discutiile cu CEDO si masuri de extindere a capacitatii penitenciare ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decat cele din prezent.

In acelasi timp, stiti foarte bine, guvernul si-a asumat o obligatie in cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci cand s-a obtinut votul de investitura de a nu apela la Ordonante de Urgenta in domeniul Justitie si cu aceasta am raspuns putin si la a doua intrebare: Guvernul nu-si poate asuma o desfiintare peste noapte a SIIJ, in primul rand din cauza acestui considerent de ordin formal, dar si pentru ca, dupa parerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabila mai larga in cadrul sistemului judiciar, si apoi, daca e posibil, obtinerea unui consens politic in Parlament”, a declarat Catalin Predoiu in cadrul unei conferinte de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: