Catalonia da impuls maghiarilor din Transilvania. Bogdan Chirieac anunta cand va avea loc referendumul pentru independenta Tinutului Secuiesc

news

Analistul Bogdan Chirieac s-a aratat convins, luni, in timpul unei emisiuni la Antena 3, ca in Tinutul Secuiesc va avea loc in curand un referendum pentru independenta la fel cum s-a intamplat in Catalonia.

„Trebuie sa ne asteptam la un referendum pentru independenta in Tinutul Secuiesc. (…) Cel mai probabil pe 15 martie”, a zis Bogdan Chirieac in emisiunea „La ordinea zilei”.

Ungaria este suficient de puternica sa-si asume responsabilitatea pentru situatia etnicilor maghiari din Transilvania, a declarat duminica premierul ungar Viktor Orban, in cadrul unei vizite in comuna clujeana Floresti, relateaza agentia MTI.

Viktor Orban a participat la slujba de sfintire a bisericii reformate din comuna Floresti, judetul Cluj, construita cu fonduri de peste 2 milioane de lei alocate de catre guvernul Ungariei.

„Acolo unde exista munca, vointa de a actiona si unitate, ajutorul nu va intarzia sa apara. Suntem mandri ca guvernul ungar a avut sansa sa sprijine finalizarea acestei biserici”, a spus Orban.

Premierul Ungariei a precizat ca guvernul de la Budapesta a putut sa ajute comunitatea din Floresti intrucat, din 2014, etnicii maghiari din Bazinul Carpatic au avut sansa sa sustina „o politica nationala transfrontaliera care isi asuma responsabilitatea pentru toate comunitatile ungare”.

„Noi, ungurii, vom avea un viitor si vom putea sa ne protejam comunitatea, cladirile si patrimoniul intelectual doar daca ne unim. Vom avea un viitor daca vom crea conditiile pentru ca voi sa puteti trai in tara in care doriti. Europa occidentala – din neglijenta sau naivitate – si-a ascuns simbolurile religioase si si-a intors spatele de la cultura proprie, fara sa-si dea seama ca, facand acest lucru, renunta la propriul viitor”, a mai spus Orban.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: