Dincolo de sistemul nostru solar se afla galaxii care, tinute impreuna de gravitatie, sunt formate din cantitati gigantice de praf, gaze, stele, alte sisteme solare si gauri negre, potrivit Science Focus.
Alcatuirea unei galaxii si a Universului i-a fascinat pe astronomi de secole si in fiecare zi descoperim noi galaxii si ne extindem cunostintele despre Universul cunoscut.
Avand in vedere ca inca invatam mai multe despre Univers, este aproape imposibil sa raspundem cu claritate totala la intrebarea cate galaxii sunt acolo. Totusi, acest lucru nu i-a impiedicat pe oamenii de stiinta sa incerce sa raspunda si acum avem o estimare: in Universul observabil ar putea exista pana la doua trilioane de galaxii.
Doua trilioane de galaxii este o estimare. Oamenii de stiinta au studiat sectiuni mici ale Universului si au numarat galaxiile din acele fractii.
Aceasta metoda a oferit o limita inferioara a numarului de galaxii din Universul observabil (sunt multe care nu pot fi observate cu tehnologia actuala), care se estimeaza a fi intre 100-200 de miliarde de galaxii.
Numarul de doua trilioane provine dintr-o estimare bazata pe conversiile 3D ale imaginilor inregistrate de telescopul spatial Hubble si noi modele matematice.
„Acest lucru a condus la concluzia surprinzatoare ca, pentru ca numarul de galaxii pe care le vedem acum si masele lor sa se adune, trebuie sa mai existe inca 90% din galaxii in universul observabil care sunt prea slabe si prea indepartate pentru a fi vazute cu telescoapele actuale”, a explicat NASA in 2016.
Teoretic, ar putea exista un numar infinit de galaxii, deoarece dimensiunea Universului insusi ar putea fi infinita.
Deocamdata, cea mai mare galaxie cunoscuta din Univers este probabil galaxia eliptica supergigant ESO 383-76. Masoara 1.764.000 de ani lumina in diametru si se afla in Constelatia Centaurus, la aproximativ 654 de milioane de ani-lumina de Pamant.
Cu toate acestea, este dificil sa stim care este cea mai mare galaxie din Univers, deoarece invatam tot mai multe despre spatiu in fiecare zi datorita noilor tehnologii, inclusiv telescopul James Webb. Ca atare, s-a afirmat ca multe galaxii ar fi cele mai mari din Univers, inclusiv galaxiile IC 1101 si Alcyoneus.
Cea mai mare galaxie spirala cunoscuta este UGC 2885.
Cea mai mare galaxie spirala barata din Univers, este NGC 6872 (galaxia Condor). Are 522.000 de ani-lumina de la un punct la altul, ceea ce o face de cinci ori mai mare decat Calea Lactee.
Galaxia Condor este situata in Constelatia Pavo si se afla la 212 milioane de ani lumina distanta de Pamant. Diametrul intre punctele „bratelor” sale este de 522.000 de ani-lumina si are un diametru de aproximativ 717.000 de ani lumina.
Pianistul oradean Thurzo Zoltan a obtinul cel de-al patrulea record mondial, dupa ce a reusit,…
Audi, marca premium a Volkswagen AG, a informat marti sindicatele si reprezentantii muncitorilor ca la…
Presedinta USR, Elena Lasconi, a anuntat marti ca isi doreste ca trei case de sondare…
Coreea de Sud trimite o delegatie in Ucraina in aceasta saptamana pentru a face schimb…
Presedintele Consiliului National al PSD, Mihai Tudose, a confirmat marti ca se intalneste "frecvent" cu…
Pentagonul isi exprima ingrijorarea cu privire la un posibil deficit de rachete pentru sistemele de…