Catedrala Notre-Dame si-a deschis portile la cinci ani dupa incendiu. Macron a exprimat recunostinta natiunii fata de cei care au ajutat la salvarea si la restaurarea monumentului
Catedrala Notre-Dame din Paris s-a redeschis, sambata, la cinci ani dupa un incendiu devastator. Evenimentul a inceput la ora 19, ora locala si s-a incheiat la ora 21:40. Cladirea medievala veche de 860 de ani a fost restaurata cu meticulozitate, cu o noua turla si bolta in nervura. Contraforturile si garguiele din piatra sculptata au revenit la gloria lor trecuta, iar decoratiunile din piatra alba si auriu stralucesc mai mult ca niciodata.
Arhiepiscopul Parisului Laurent Ulrich a redeschis sambata catedrala, batand simbolic la usile ei de trei ori si intrand in monumentul din secolul al XII-lea, potrivit France24.
Purtand vesminte noi concepute de un designer si purtand un toiag taiat dintr-una dintre grinzile de pe acoperis care au supravietuit infernului, Ulrich a poruncit catedralei sa „deschida portile” inainte de a se alatura sutelor de VIP-uri din interior.
Pompierii din Paris, imbracati in uniforme, au fost ovationati in picioare, in semn de recunoastere a eforturilor lor de a salva catedrala in timpul incendiului. Cuvantul „Merci” („Multumesc”) a fost proiectat pe fatada monumentului, in timp ce pompierii au trecut printre sutele de VIP-uri, constructorii si restauratorii de arta care au luat parte la efortul de reconstructie.
Presedintele francez Emmanuel Macron a tinut un scurt discurs, in care a exprimat „recunostinta natiunii franceze” fata de cei care au ajutat la reconstruirea emblematicului reper, afirmand ca „am redescoperit ceea ce pot face natiunile mari – sa realizam imposibilul”.
„Trebuie sa pretuim aceasta lectie de fragilitate, umilinta si vointa si sa nu uitam niciodata cat de mult conteaza fiecare persoana si ca maretia acestei catedrale este inseparabila de munca tuturor”, a spus Macron.
Papa Francisc a intervenit sambata intr-o dezbatere din Franta daca vizitatorii ar trebui sa fie taxati sa viziteze Catedrala Notre-Dame dupa restaurarea acesteia dupa incendiu, spunand ca intrarea ar trebui sa ramana libera. Numarul „imens” de vizitatori ar trebui salutat „cu generozitate si gratuitate”, a spus Papa intr-un mesaj citit la redeschidere, pe fondul opozitiei puternice din partea bisericii fata de propunerea ministerului francez al Culturii de a percepe taxa de intrare. Suveranul Pontif nu a participat personal la ceremonie, ci se va duce pe insula franceza Corsica weekendul viitor.
Elon Musk, cel mai bogat om din lume si unul dintre cei mai apropiati aliati ai lui Donald Trump, si-a facut aparitia pe neasteptate la ceremonia de redeschidere a catedralei.
Oficialii spun ca Notre-Dame este mai frumoasa, nu numai pentru ca turla, acoperisul si ceea ce a distrus incendiul orice au fost reconstruite de mii de mesteri experti, ci si pentru ca piatra si picturile, care s-au innegrit de-a lungul anilor, au fost minutios curatate. Mobilierul a fost de asemenea renovat si curatat sau inlocuit.
Nu totul a fost avariat in incendiu. De exemplu, lucratorii de urgenta au format un lant uman pentru a salva potirele incrustate cu pietre pretioase si alte artefacte de nepretuit din calea focului.
Construirea renumitei catedrale din inima capitalei franceze a inceput in 1160 si a fost finalizata aproape un secol mai tarziu.
Proiectul a fost condus de ambitiosul episcop de Paris Maurice de Sully si a avut mai multe caracteristici izbitoare, inclusiv bolti care ajungeau pana la 32 de metri, potrivit unui studiu publicat in jurnalul PLOS ONE in 2023.
Dar unele elemente ale constructiei cladirii gotice raman inca un mister. Nu se stie, de exemplu, cum „au indraznit – si au reusit – constructorii sa ridice pereti atat de subtiri la o inaltime atat de mare”, a declarat pentru AFP Maxime L’Heritier, arheolog la Universitatea Paris 8, intr-un interviu din 2023.
Iata cateva date cheie din istoria plina de culoare a monumentului din Paris:
Arsa pe un rug intr-o piata publica dupa ce a fost acuzata de erezie, Ioana d’Arc s-a transformat in legenda. In 1455, la 24 de ani dupa moartea ei la varsta de aproximativ 19 ani, a fost deschis un nou proces pentru reconsiderarea cazul, care a avut loc la Notre Dame. S-a concluzionat ca verdictul lui Joan ca eretica a fost arbitrar, deschizand calea pentru un al doilea proces la Rouen, locul initial al executiei sale publice. In 1456, sentinta ei a fost considerata nula si neavenita, ridicand-o la statutul de eroina franceza – si secole mai tarziu, sfanta.
In timpul Revolutiei Franceze, catedrala a fost jefuita si confiscata, devenind proprietate publica. Fundamentalistii anticlericali au vandalizat fatada, inlaturand statui biblice si decapitandu-le in piata catedralei, in acte care amintesc de ghilotinarea Regelui Ludovic al XVI-lea si a Reginei Maria Antonieta. Peste cativa ani, in anii 1790, Notre-Dame a fost folosita pentru o varietate de scopuri, inclusiv pentru depozitarea butoaielor de vin pentru Armata Revolutionara.
Publicat in 1831, romanul lui Victor Hugo „Cocosatul de la Notre Dame” a prezentat o serie de personaje pline de culoare, de la tiganca Esmeralda la Quasimodo, dar in centru se afla catedrala. Cartea a avut un succes urias si a declansat o revarsare de emotie in randul parizienilor din cauza starii de degradare in care cazuse monumentul. Acest entuziasm popular a contribuit la un proiect de restaurare ambitios lansat in 1844 si condus de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc. Restaurarea a durat pana in 1865 si a inclus constructia unei noi turle, care fusese demontata in timpul Revolutiei.
Pe 15 aprilie 2019, privitorii de pe malul Senei au privit ingroziti cum incendiul a devastat nu numai turla, care s-a prabusit, dar a provocat si prabusirea cadrului central, a cuprins ceasul si o parte a boltii. Cauza incendiului nu este cunoscuta, printre teorii fiind o defectiune electrica sau o tigara. 400 de pompieri au avut nevoie de cateva ore pentru a aduce flacarile sub control. Vitraliile, turnurile, clopotele si cele mai multe opere de arta si relicve au scapat.