Cati CORUPTI profita de decizia CCR privind inregistrarile. Reactia oficiala a SRI

news

Directorul SRI, Eduard Hellvig, sustine ca, urmare a deciziei CCR, in procesul penal nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice ale SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la securitatea nationala.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, sustine, intr-un comunicat de presa postat joi pe site-ul institutiei, ca prin decizia Curtii Constitutionale vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI.

„Pragmatic, evaluarea noastra este ca aceasta decizie are un impact cert asupra securitatii nationale, avand in vedere corelarea dintre prevenirea amenintarilor la securitatea nationala si contracararea fenomenelor infractionale asociate. Astfel, in procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-tradare, terorism, criminalitate organizata transfrontaliera, contraproliferare, criminalitate informatica si, nu in ultimul rand, fapte de mare coruptie, ce reprezinta amenintari grave la adresa securitatii nationale. In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile. Am convingerea ca toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe aceasta cale toti partenerii institutionali ca vor beneficia in continuare de sprijinul neconditionat al Serviciului nostru”, sustine directorul SRI, Eduard Hellvig, citat de news.ro.

El spune ca este de datoria sa sa se asigure ca, in perioada care urmeaza, „Serviciul Roman de Informatii isi va adapta directiile de actiune in raport cu provocarile mediului de securitate, urmarind indeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea stricta a dispozitiilor legale existente”.

Hellvig mai sustine ca Serviciul Roman de Informatii va pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei: „Pentru Serviciul Roman de Informatii, principalul instrument in misiunea noastra in serviciul cetatenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei. SRI va ramane si in mandatul meu o institutie ferma in respectarea tuturor deciziilor instantelor si a statului de drept”.

In 11 dosare de coruptie s-au ridicat exceptii de neconstitutionalitate referitoare la interceptari, de la data de 16 februarie pana in prezent, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Interceptarile folosite ca probe in 11 dosare de coruptie sunt sub intrebarii, dupa ce incepand cu data de 16 februarie, au fost invocate exceptii de neconstitutionalitate referitoare la punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Astfel, avocatii au ridicat exceptii de neconstitutionalitate in dosare aflate pe rolul mai multor instante, unele dintre cauze aflate la faza de judecata pe fond, altele in camera preliminara sau chiar in cazul dosarelor ramase in pronuntare, unde s-ar fi cerut repunerea pe rol pentru ca probele sa fie discutate din nou, au precizat aceleasi surse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: