Cauza ploilor catastrofale din Spania, anuntata de oamenii de stiinta: „Tinde sa devina noua normalitate”
Potrivit unei analize rapide, dar partiale, efectuate joi de World Weather Attribution, un grup international de oameni de stiinta care studiaza rolul incalzirii globale in fenomenele meteorologice extreme, schimbarile climatice provocate de om au facut ca precipitatiile din Spania sa fie cu aproximativ 12% mai abundente si au dublat probabilitatea unei furtuni la fel de intense ca potopul din Valencia din aceasta saptamana, relateaza AP.
Inundatiile monstruoase din Spania au facut cel putin 205 de victime, cu 155 de decese confirmate numai in estul regiunii Valencia. Un numar necunoscut de persoane sunt inca date disparute.
World Weather Attribution a precizat ca schimbarile climatice sunt cea mai probabila explicatie pentru ploile torentiale extreme din sudul Spaniei, deoarece o atmosfera mai calda poate retine mai multa umiditate, ducand la ploi torentiale mai puternice. Grupul a mentionat ca analiza sa nu este un studiu complet si detaliat, deoarece oamenii de stiinta nu au utilizat modele climatice pentru a simula evenimentul intr-o lume fara incalzirea cauzata de om.
Oamenii de stiinta au analizat observatiile istorice privind precipitatiile, care, potrivit lor, indica faptul ca episoadele de ploaie de o zi din aceasta regiune sunt in crestere pe masura ce emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili incalzesc planeta.
„Nu am avut inca timp sa realizam un studiu complet al inundatiilor care tocmai au avut loc in Spania. Dar ceea ce am putut face a fost sa ne uitam la observatiile privind precipitatiile din zona”, a declarat Clair Barnes, expert WWA.
„Si, pe baza precipitatiilor inregistrate, am estimat ca evenimente similare au devenit cu aproximativ 12% mai intense si, probabil, de doua ori mai probabile decat ar fi fost intr-o clima preindustriala, cu aproximativ 1,3 grade (Celsius) mai rece, fara schimbari climatice provocate de om”, a mai spus ea.
„Am auzit oameni spunand ca aceasta este noua normalitate”, a spus Barnes, un statistician care cerceteaza fenomenele meteorologice extreme si schimbarile climatice la Imperial College din Londra. „Avand in vedere ca, in prezent, suntem pe cale sa inregistram o incalzire de 2,6 grade, sau cam asa ceva, in acest secol, suntem doar la jumatatea drumului catre noua normalitate”, a continuat el.
De la mijlocul anilor 1800, lumea s-a incalzit deja cu 1,3 grade Celsius, in crestere fata de estimarile anterioare de 1,1 sau 1,2 grade, deoarece include caldura record de anul trecut, potrivit studiului anual privind deficitul de emisii al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, publicat saptamana trecuta.
Lumea este pe cale sa atinga 3,1 grade Celsius fata de epoca preindustriala. Dar, daca natiunile reusesc sa faca tot ceea ce au promis in obiectivele pe care le-au prezentat ONU, incalzirea ar putea fi limitata la 2,6 grade Celsius, se arata in studiu.