Cazul Adina Florea. Disperare in CSM, judecatoarele lui Savonea vor sa mearga peste procurorul general

news

Judecatoarea CSM Gabriela Baltag a solicitat, marti, in conditiile in care la sedinta plenului Consiliului sunt doar 13 membri din cei 15 necesari pentru asigurarea cvorumului, ca membrii CSM sa se deplaseze la sediul Parchetului General, pentru a tine sedinta acolo. CSM urma sa incerce, pentru a 6-a oara, sa o confirme pe Adina Florea in fruntea Sectiei Speciale.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anuntat, marti, ca plenul CSM e in imposibilitatea de a demara sedinta in conditiile in care sunt prezenti doar 13 membri din cei 15 necesari, potrivit legii.

Judecatorul Gabriela Baltag a propus atunci ca membrii CSM sa se deplaseze la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), acolo unde procurorul general Bogdan Licu are o intalnire la care participa si trei procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Tatiana Toader, Cristian Ban si Florin Deac.

„Acei membri CSM primesc o indemnizatie consistenta si diurne, in limitele legii fiecare. Deci va fac aceasta propunere, daca sunteti de acord, invitam si presa, sa mergem pana la Parchetul General si sa facem sedinta acolo. Am mai facut la INM, au mai fost si alte locuri, la Iasi, unde Consiliul si-a desfasurat sedinta de plen. Si desigur sa aveti in vedere, in situatia in care nu agreati o astfel de propunere, sa amanati in cursul zilei de astazi, din ora in ora, sedinta de plen. Poate totusi constiinta colegilor nostri se desteapta si vor veni sa-si indeplineasca atributiile de serviciu. Din cate stim noi, ei sunt in prezent, functioneaza in CSM, nu in Parchetul General”, a solicitat judecatorul CSM Gabriela Baltag, citata de Mediafax.

Ulterior, presedintele Consiliului, Lia Savonea, a propus ca plenul CSM sa ia legatura cu procurorul general Bogdan Licu, pentru lamuriri si l-a acuzat pe acesta ca saboteaza practic sedinta CSM.

„Eu v-as propune sa incercam sa-l contactam pe domnul procuror general, eu as vrea sa avem o discutie, prin videoconferinta, prin orice se poate, sa intelegem si noi cateva dintre lucrurile care se intampla cel putin asa, neobisnuit. Suprapunerea unor activitati peste sedinta de plen, invitarea procurorilor, vreau sa stiu … Este indispensabila prezenta a trei procurori din cadrul CSM la acaesta sedinta? Eu gasesc destul de grav ce se intampla in aceasta perioada si cu concursul, este evident, nu ma feresc sa o spun, chiar a procurorului general. Va propun sa-l consultam si sa intram in legatura directa cu dumnealui”, a declarat Lia Savonea.

Patru membri ai plenului CSM nu participa, marti, la sedinta. Astfel, procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban si Florin Deac sunt, marti, la intalnirea Sectiei de procurori cu conducerile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectiei Parchetelor Militare, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, care are loc la Parchetul General.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Ana Birchall, si ea membru de drept in plenul CSM, este la Consiliul JAI de la Luxembourg.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marti, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Este pentru a sasea oara cand CSM incearca validarea Adinei Florea la SIIJ.

Mai mult despre: ,

Comentarii: