Cazul Ditrau nu este singular. Incidente rasiste la Valcea si Cluj cu srilankezi: „De ce mainile negre ating cearceafurile in care dormim?”

news

Cazul de la Ditrau este departe de a fi singular. Patronul unei firme care importa forta de munca a dezvaluit pentru hotnews.ro alte trei cazuri similare cu muncitori din Sri Lanka.

Romulus Badea, partener al Soter&Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori straini in tara a dezvaluit ca situatia de la Ditrau nu este singulara.

„Cazul Ditrau nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se intampla peste tot in tara. In Bucuresti nu avem astfel de situatii, dar s-ar putea sa fie si din cauza ca notiunea de bucurestean defineste un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniti din toate colturile tarii si din multe alte tari”, a spus Badea pentru hotnews.ro.

1. La un hotel din Valcea a adus oameni din Sri Lanka pentru curatenie in camere si pentru o bucatarie. O familie de romani s-a intalnit cu oamenii de la curatenie pe hol si a iesit un mare scandal.

Familia punea intrebari de genul: Ce cauta acolo? Cum isi permit angajatorii sa bage in camere la curatenie oameni adusi din Sri Lanka? De ce sa atinga mainile negre cearsafurile in care vom dormi?

Bineinteles, patronul a decis sa pastreze angajatii. Nici nu a luat in calcul sa renunte la ei.

Familia respectiva a dormit in acea noapte acolo, dupa ce a facut scandal.

2. Patronii unui restaurant din centrul Clujului, din zona strazii Lapusului, au angajat un numar destul de mare de oameni din aceeasi tara (Sri Lanka) pentru bucatarie, chelneri. I-au cazat in centrul orasului, aproape de restaurant, ca sa fie logistica cat mai usoara.

Totusi, spune Badea, sunt cativa oameni de pe strada care i-au reclamat la toate autoritatile la care puteau sa-i reclame: la imigrari, ITM, Pompieri etc. La un moment dat, jandarmii au venit cu duba de interventie. Chiar s-a facut o petitie la Primarie, care este semnata de 15 vecini.

“Si-au angajat un avocat care cu asta se ocupa: sa faca reclamatii si incearca sa gaseasca ceva ca sa ii goneasca pe cei din Sri Lanka din casa respectiva. Asta in conditiile in care nu exista nicio reclamatie pentru tulburarea linistii publice”, a povestit el.

3. In cazul unei fabrici din apropiere de Bucuresti, o angajata care se ocupa de treburi administrative realiza pontajul angajatilor. Pentru toti romanii facea pontajul corect, cu exceptia celor din Sri Lanka. Scopul ei era ca acestia sa primeasca un salariu mai mic. Patronului, de ceva vreme, i se parea ceva ciudat. A inceput o mica investigatie si asa a observat ca acei angajati ajungeau la timp la munca, ba chiar isi faceau foarte bine treaba.

A mers sa discute cu angajata care realiza pontajul. A intrebat-o de ce le face punctajul asa, iar raspunsul ei a fost ca „nu suporta ideea de a lucra cu straini”. Decizia patronului a fost sa o dea pe ea afara.

Inspectoratul de Politie Judetean Harghita a deschis un dosar penal in cazul Ditrau pentru infractiunile de incitare la ura sau discriminare, dupa ce, miercuri, aproximativ 200 de localnici s-au adunat in fata primariei, nemultumiti ca o fabrica de paine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii sustinand ca le este teama ca la ei in comuna sa nu vina migranti, care sa le „impuna cultura lor” si sa le puna in pericol siguranta.

Sambata, mai multi localnici din Ditrau au acuzat, la o adunare sateasca, faptul ca au muncit in conditii inumane la brutaria din sat, ca lucrau mult mai multe ore decat erau pontati, ca nu erau platiti suficient si ca patronul s-ar fi purtat cu ei foarte urat

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: