Cazul Eduard Giosu. Procurorii au clasat dosarul, politistii sunt nevinovati: „Leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor actiuni ale victimei”

news

Eduard Giosu

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a anuntat, marti, clasarea dosarului in care mai multi politisti au fost suspectati ca au provovat moartea lui Eduard Giosu, tanarul IT-ist din Bucuresti care a atras o interventie dura a politistilor in timp ce umbla sub influenta drogurilor pe strada.

„Procurorii au stabilit ca leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor actiuni ale victimei care, pana la venirea politistilor in zona, asa cum rezulta din imaginile camerelor de supraveghere, s-a precipitat in mod voluntar in repetate randuri pe asfalt, s-a lovit de ziduri si de autovehicule parcate, iar dupa venirea politistilor s-a precipitat de doua ori in modurile descrise mai sus”, au anuntat procurorii.

Comunicatul integral:

„Ca urmare a interesului manifestat de mass-media, in continuarea comunicatului de presa din data de 02.10.2023, Compartimentul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

La data de 09.07.2024, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus clasarea cauzei privind infractiunea de omor, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala, clasarea cauzei privind infractiunea de purtare abuziva, intrucat exista o cauza justificativa (indeplinirea unei obligatii legale), precum si clasarea cauzei privind doua infractiuni de ultraj, intrucat a intervenit decesul faptuitorului.

In urma administrarii mijloacelor de proba, respectiv declaratiile agentilor de politie implicati si ale altor martori, cercetarea la fata locului, imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate in zona si cele surprinse de camerele purtate de politisti, inregistrarile convorbirilor cu operatorii SNUAU 112, precum si inscrisurile medico-legale, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarele:

La data de 18.09.2023, in jurul orei 03:19, politistii Sectiei 17 Politie au fost sesizati prin apel SNUAU 112 cu privire la faptul ca pe o strada din mun. Bucuresti, sector 5, se afla un barbat dezbracat, care tipa si se manifesta agresiv. Politistii au identificat un barbat imbracat doar in lenjerie intima, care prezenta mai multe excoriatii pe corp si care se deplasa haotic. La vederea politistilor, barbatul a inceput sa fuga pe strada, fiind urmarit si somat sa se opreasca. La un moment dat, barbatul s-a oprit si s-a apropiat de politisti, ignorand solicitarile de a pastra distanta, impingandu-se in acestia. In acest context, politistii au folosit mijloacele din dotare, respectiv spray iritant-lacrimogen si bastoane cu care i-au aplicat lovituri in zona bratelor si picioarelor.

Barbatul s-a indepartat de cei doi politisti si a cazut pe spate, lovindu-se de asfalt intr-un moment in care nicio persoana nu mai era in apropierea sa. Barbatul s-a ridicat, s-a mai deplasat cativa metri si a cazut din nou, lovindu-se cu fata de sol, fiind imobilizat in cele din urma de politisti. In cadrul procedurii de imobilizare la sol, politistii i-au mai aplicat doua lovituri cu bastoanele in zona picioarelor.

Barbatul in cauza a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti in stare comatoasa, unde a fost supus unor interventii chirurgicale. La data de 26.09.2023, barbatul a decedat ca urmare a stopului cardio-respirator si insuficientei organice multiple.

In urma efectuarii autopsiei medico-legale, medicii legisti au concluzionat ca moartea barbatului a fost violenta, cauzata de edemul masiv cu hemoragii cerebrale secundare, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrala (hematom subdural, contuzii si dilacerari cerebrale si hemoragie subarahnoidiana), ce au survenit la o persoana aflata sub influenta substantelor psihoactive (cocaina, opioide, cannabis, amfetamina, metamfetamina).

La examenul medico-legal al cadavrului s-au constatat leziuni traumatice, dupa cum urmeaza:

Leziunile de la nivelul extremitatii cefalice (echimoze, excoriatii, plagi si traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural, dilacerari cerebrale si hemoragie subarahnoidiana) s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur la data de 18.09.2023 si au legatura de cauzalitate directa neconditionata cu decesul.

​Leziunile de la nivelul membrelor superioare, membrelor inferioare si trunchiului (echimoze, excoriatii, plagi) s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur, cu exceptia celor de la nivelul bratului drept (echimoze alungite), care s-au putut produce prin lovire cu corp alungit si a celor de la nivelul articulatiilor radiocarpiene, care s-au putut produce prin comprimare de corpuri dure la o persoana incatusata, prin actiunea propriei forte asupra catuselor aplicate. Toate acestea pot data din 18.09.2023 si nu au avut rol tanatogenerator.

Asadar, procurorii au stabilit ca leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor actiuni ale victimei care, pana la venirea politistilor in zona, asa cum rezulta din imaginile camerelor de supraveghere, s-a precipitat in mod voluntar in repetate randuri pe asfalt, s-a lovit de ziduri si de autovehicule parcate, iar dupa venirea politistilor s-a precipitat de doua ori in modurile descrise mai sus.

In legatura cu leziunile provocate de actiunea politistilor, procurorii au constatat ca acestea nu au avut legatura cu decesul si au fost urmarea indeplinirii unei obligatii impuse de lege, respectiv aceea de a imobiliza si legitima o persoana care, prin comportamentul sau, reprezenta un pericol pentru sine, pentru altii, dar si pentru ordinea si linistea publica.

Cu privire la agresiunile exercitate de barbatul in cauza asupra politistilor, cercetate sub aspectul comiterii a doua infractiuni de ultraj, procurorii au constatat ca a survenit decesul faptuitorului”.

Incidentul a avut loc pe 18 septembrie. Tatal tanarului a sustinut ca politistii sunt de vina pentru moartea acestuia.

„Este fals! Repeta obsesiv ca a cazut cu fata, ca s-a lovit ba de o masina, ba de asfalt, cu capul. Sunt convins ca l-au lovit. Ranile de la cap nu sunt in urma caderii, cele cauzatoare de moarte. Sunt ca urmare a mai multor lovituri cu un corp dur, iar corpul dur pe care il aveau la indemana este acea tonfa care, pe interior, are ditamai bucata de metal. Loviturile au fost atat de puternice, incat i-au crapat teasta. O sa gasiti in fisa un diagnostic care inseamna in traducere libera creier franjuri”.

Examenul toxicologic a aratat cel putin cinci substante in corpul lui. „Daca, normal, le lua pe toate acelea, asa cum se intelege la prima vedere, nu mai aveau militienii ce sa dea, ca facea supradoza. Dar el era in cursul unei cure cu autosocuri, isi facea propria cura, consuma din ce in ce mai putin. Ultima oara consumase cu doua luni inainte. Avea ambitia sa reuseasca singur sa scape de aceasta mizerie”, a spus tatal pentru Pro TV.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: