Cazul Emilia Sercan a ajuns pe France Presse: „Vanatorul de plagiatori din Romania devine vanat”

politica

Influenta agentie de presa France Presse a publicat marti un articol dedicat cazului Emilia Sercan, jurnalista care a devenit tinta unei operatiuni de comptromitere orchestrata in institutii ale statului roman dupa ce l-a acuzat de plagiat pe premierul Nicolae Ciuca.

Iata stirea difuzata de France Presse:

Jurnalista romana Emilia Sercan si-a facut o misiune din a demasca plagiatul la cele mai inalte niveluri din tara. Dar ultima sa investigatie, in care a aratat ca premierul a prezentat in teza de doctorat munca altora ca fiind a sa, a facut-o tinta unui potop de amenintari si difuzarea unor fotografii intime care au ca scop reducerea ei la tacere.

In ultimii sapte ani, Sercan a dezvaluit aproximativ 50 de cazuri de plagiat in care au fost implicati oameni de seama, demonstrand ca ministri, procurori si judecatori au incalcat regulile atunci cand au publicat carti, articole stiintifice sau teze de doctorat.

Ultimul care a intrat in vizorul ei este premierul Romaniei, fostul general Nicolae Ciuca.

La jumatatea lunii ianuarie, ea a publicat o investigatie in publicatia independenta PressOne, acuzandu-l pe Ciuca ca a folosit continut plagiat in 42 de pagini din teza sa de doctorat din 2003, de 138 de pagini, despre stiinta militara.

De atunci, jurnalista a fost victima unei avalanse de insulte si discursuri de ura pe retelele de socializare, pana in punctul in care Sercan a declarat ca se simte „in pericol”.

„Niciodata nu m-am mai simtit vizata intr-un asemenea mod”, a declarat scriitoarea si universitara in varsta de 46 de ani, care a depus doua plangeri la politie din cauza amenintarilor.

Ciuca, un general in retragere cu patru stele care a servit in Irak si Afganistan, conduce Partidul National Liberal (PNL), aflat la guvernare.

Premierul, in varsta de 55 de ani, a respins acuzatiile, spunand ca a respectat regulile academice ale vremii. „Nu am plagiat”, a insistat el.

Operatiunea „Kompromat”

Sercan a primit anterior o amenintare cu moartea in 2019, dupa ce a dezvaluit cazuri de plagiat in tezele de doctorat din cadrul Academiei de Politie din tara. Ulterior, un tribunal din Bucuresti i-a condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pe un rector si pe adjunctul acestuia, care au facut presiuni asupra unui subordonat pentru a o ameninta.

De data aceasta insa, fotografii intime furate, facute de logodnicul ei in urma cu 20 de ani, au fost folosite pentru a o ataca.

La scurt timp dupa ce Sercan a trimis politiei capturi de ecran ale imaginilor, acestea au fost publicate de un site din Moldova vecina si au ajuns rapid pe alte 74 de site-uri, a declarat ea.

Sercan a acuzat autoritatile ca au „orchestrat o operatiune de kompromat” pentru a incerca sa o discrediteze.

Procurorii au deschis un dosar penal, dar Sercan a declarat ca ancheta pare sa nu inregistreze niciun progres. „La cel mai inalt nivel al statului, oamenii blocheaza procesul si vor sa ingroape cazul”, a declarat pentru AFP. „Isi folosesc puterea pentru a-si acoperi urmele si pentru a ma impinge la tacere”.

Parchetul a declarat pentru AFP ca o ancheta penala a fost demarata si este in curs de desfasurare.

Zece organizatii pentru libertatea presei, printre care Reporteri fara frontiere (RSF) si Comitetul pentru protectia jurnalistilor (CPJ), s-au declarat „ingrijorate de hartuirea” lui Sercan – care este, de asemenea, profesor de jurnalism la Universitatea din Bucuresti – si au cerut o ancheta amanuntita.

„Tot acest sprijin a insemnat mult pentru mine, dar nu si pentru procurorii romani, se pare”, a adaugat ea, declarandu-se „furioasa si frustrata” de lipsa de actiune.

‘Retele de plagiat’

Jurnalista a declarat ca membrii partidului premierului au acuzat-o ca „a ales momentul nepotrivit” pentru a dezvalui plagiatul si ca vrea sa destabilizeze statul in contextul razboiului care face ravagii in Ucraina vecina. Alte trei plangeri de plagiat depuse impotriva lui Ciuca – inclusiv una depusa de un parlamentar de opozitie – au fost respinse de instante.

Un nou proiect de lege privind educatia, care desfiinteaza organismul independent responsabil cu investigarea plagiatului, a provocat, de asemenea, furia criticilor guvernului. De asemenea, proiectul ar urma sa impuna o limita de timp de trei ani pentru urmarirea penala a cazurilor de comportament academic necorespunzator.

Romania este considerata una dintre cele mai corupte tari din UE, iar frauda academica a ocupat un loc special in istoria sa postcomunista, multe dintre elitele tarii fiind acuzate ca au folosit-o ca o scurtatura catre putere si prestigiu.

Profesorul Ciprian Mihali de la Universitatea din Cluj, un specialist in domeniu, a declarat ca doctoratele au devenit cheia pentru a ajunge in esaloanele superioare ale puterii si „am avut de-a face cu dezvoltarea unei adevarate industrii a plagiatului”, a spus el.

„Este o intreaga linie de productie si retele” care permite „persoanelor incompetente sa ajunga in pozitii vitale” si sa ramana acolo in ciuda criticilor.

Un alt prim-ministru roman, Victor Ponta, a fost acuzat de plagiat de revista stiintifica Nature in 2012, dar a refuzat sa demisioneze.

In cele din urma a fost fortat sa demisioneze in 2015, dupa ce proteste masive anticoruptie au zguduit tara. Cateva luni mai tarziu, Ministerul Educatiei i-a retras titlul de doctor in drept, iar ulterior a pierdut o batalie in instanta pentru a i-l restitui.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: