Cazul ginecologului de la Polizu, lui Rafila nu-i vine sa creada. Acuzatii: medicul ar fi lasat copiii nascuti prematur „sa moara sau ii omora chiar el pentru a nu mai ocupa un loc in incubator”

news

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Brasov, ca fapta ginecologului de la Spitalul Polizu din Capitala, acuzat ca ar fi lasat sa moara copii nascuti prematur, este greu de definit si ca pare „incredibila”.

„Este greu de definit (fapta medicului -n.r.), mi se pare incredibil asa ceva”, a spus Rafila, intrebat in legatura cu faptele medicului din Bucuresti, acuzat de tentativa de omor.

Totodata, el a precizat ca a trimis Inspectia Sanitara din minister in control la Polizu.

„Este o situatie pe care am aflat-o in cursul diminetii, nu este o situatie care s-a intamplat ieri, ci in urma cu mai bine de trei ani, am trimis deja Inspectia Sanitara sa evalueze modul de acordare a asistentei medicale. In prezent, este o ancheta penala in curs, (…) in momentul in care Parchetul ne va cere informatii de natura medicala, pe care le vom putea oferi, o vom face imediat si neconditionat. (…) Daca punem problema unei tentative de omor, asa cum am citit si eu in presa, este o acuzatie foarte serioasa si trebuie luate masuri”, a afirmat ministrul Rafila.

Comunicatul Parchetului General:

„Ca urmare a interesului public manifestat in legatura cu situatia unui medic de specialitate obstetrica-ginecologie din cadrul Maternitatii Polizu, Compartimentul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

In urma unei plangeri penale formulate in anul 2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale si, ulterior, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie din cadrul Maternitatii Polizu, sub aspectul sarvarsirii infractiunii de tentativa de omor calificat.

In ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale, procurorii au retinut existenta unei banuieli rezonabile cu privire la urmatoarea situatie de fapt:

La data de 24.04.2019, o femeie a nascut o fetita viabila la Maternitatea Polizu, sub supravegherea suspectului, medic de specialitate obstetrica-ginecologie. Cel din urma a declarat nasterea ca fiind un avort spontan a unui produs de conceptie de sex feminin fara semne de viabilitate. Desi semnele de viabilitate erau evidente si i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat in contact cu nou-nascutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, sa ia masuri pentru acordarea ingrijirilor medicale.

In cauza a fost dispusa o expertiza medico-legala ce urmeaza a fi efectuata de catre experti din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici” Bucuresti, cercetarile fiind continuate de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Serviciul Omoruri din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru stabilirea tututor imprejurarilor de fapt”.

Un medic ginecolog de la Spitalul Polizu este acuzat de tentativa de omor calificat prin cruzimi. Potrivit unor surse citate de presa centrala, acesta ar fi lasat copiii nascuti prematur „sa moara sau ii omora chiar el pentru a nu mai ocupa un loc in incubator”.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) s-a autosesizat si a declansat o cercetare disciplinara.

„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti afirma categoric ca o astfel de situatie, presupunand ca se confirma ca urmare a anchetei, este inadmisibila. Trebuie, insa, inainte de orice afirmatie, asteptat rezultatul oficial al anchetei autoritatilor competente”, afirma CMMB intr-un comunicat transmis presei.

CMMB precizeaza ca pana in prezent nu a inregistrat o sesizare cu privire la acest caz.

Medicul ginecolog Florian Robe este audiat astazi ca suspect, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a anuntat avocatul Adrian Cuculis, citat de Antena 3.

„Audiere in calitate de suspect in cazul Abatorul de Copii, care a iesit la suprafata. Medicul ginecolog Florian Robe sau probabil mai bine zis ‘Mengele’, din cadrul Spitalului Polizu, este acuzat oficial de tentativa la omor calificat prin cruzimi”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.

Comentarii: