news

Cazul Tesloianu. Inca doi medici de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi sunt acuzati de luare de mita

Parchetul General a anuntat joi ca a dispus plasarea sub control judiciar, pe o durata de 60 de zile, a doi medici rezidenti de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi acuzati de luare de mita, in dosarul refolosirii stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, cei doi sunt angajati ai Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgente „Sf. Spiridon” Iasi, acuzatiile fiind de luare de mita, respectiv luare de mita in forma continuata (10 acte materiale).

„In mod concret, in perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, cu ocazia exercitarii atributiilor de serviciu, materializate prin acordarea de consultatii de specialitate, in cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgente ‘Sf. Spiridon’ Iasi, acestia au primit diferite sume de bani, cu titlu de mita pentru activitatile prestate. Printre obligatiile pe care inculpatii trebuie sa le respecte cat se afla sub control judiciar se numara si aceea de a nu mai exercita profesia de medic in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgente ‘Sfantul Spiridon’ Iasi, precum si in nicio alta unitate medicala din reteaua de stat”, transmite Parchetul.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi este cercetat penal, in stare de arest preventiv, pentru abuz in serviciu, in forma continuata (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente, potrivit legii, si luare de mita.

„In situatia de fapt retinuta de procurori, se mentioneaza ca inculpatul si-ar fi exercitat atributiile de serviciu, cu intentie, in mod defectuos, prin implantarea, in perioada 2017 – august 2022, a unui numar de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a caror sursa de provenienta nu se cunoaste, ignorand riscul de a provoca pacientilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedand astfel la reutilizarea lor, desi acest lucru este interzis de legislatia primara. Totodata, producatorii dispozitivelor medicale consemneaza pe ambalajul aparatelor interdictia reutilizarii acestora. Din probele administrate in cauza pana in prezent, a rezultat ca inculpatul a operationalizat o retea formata din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienti decedati, fara respectarea prevederilor legale si fara acordul, anterior decesului, al persoanelor in cauza sau al apartinatorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fara a le inregistra in gestiunea spitalului (in lipsa unor documente de provenienta) si, in consecinta, fara a parcurge fluxul procedural intern, neexistand avize de conformitate din partea Ministerului Sanatatii, certificate de garantie si documente care sa ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, sustin procurorii.

Anchetatorii arata ca o mare parte dintre interventiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienti decedati, derulate/recomandate de catre medic, nu erau necesare, procedandu-se la operationalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioara a unor medicamente care sa provoace reactii de natura a conduce la simptomatologia specifica.

Tot in acest dosar, sunt cercetati si alti medici de la spitalul din Iasi, dar si un fost manager de spital, acuzati ca l-au ajutat sau i-au furnizat cardiologului Dan Tesloianu stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

2 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

3 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

4 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

4 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago