Cazurile de Covid cresc iar in China. Se inchid muzeele, centrele comerciale si parcurile

externe

China a inchis marti parcuri, centre comerciale si muzee si mai multe orase au reluat testarile in masa pentru COVID-19, in timp ce se lupta cu o crestere a cazurilor, adancind ingrijorarile cu privire la economia sa si diminuand sperantele pentru o redeschidere rapida post-coronavirus, informeaza Reuters.

China a raportat luni 28.127 de noi cazuri locale la nivel national, apropiindu-se de varful zilnic din aprilie, infectiile in orasul din sudul Guangzhou si municipalitatea din sud-vestul Chongqing reprezentand aproximativ jumatate din total.

In capitala Beijing, cazurile ating cote noi in fiecare zi, determinand apeluri din partea autoritatilor pentru ca mai multi rezidenti sa ramana acasa.

Au existat doua noi decese atribuite COVID-19, in comparatie cu trei in weekend, care au fost primele din China din mai.

China a incercat in ultima vreme sa mai destinda politica de zero COVID, cerand autoritatilor sa nu mai faca teste pe scara larga si nici sa izoleze zone intregi, decizii care au sugrumat economia si i-au frustrat pe rezidenti.

Orasul Tianjin, de langa Beijing, a  comandat, marti, teste la nivelul intregului oras, dupa un anunt similar facut de Shijiazhuang duminica.

Chiar si dupa destindere, China este in continuare tara cu cele mai stricte restrictii legate de COVID, inclusiv granitele care raman aproape inchise la aproape trei ani de la pandemie.

Beijingul a raportat 1.438 de noi cazuri locale, in crestere fata de 962 duminica si a inasprit regulile de intrare in oras, solicitand persoanelor care vin din alte parti ale Chinei sa faca teste timp de trei zile inainte de a li se permite sa paraseasca locurile unde s-au cazat.

Numeroase cladiri au fost din nou izolate, desi doar pentru cateva zile.

Unii locuitori au spus ca s-au confruntat cu intarzieri in livrarile de alimente, din cauza comenzilor mari.

Multe muzee au fost inchise, iar parcul de distractii Happy Valley si parcul Chaoyang, un loc popular printre alergatori si iubitorii de picnicuri, au anuntat marti ca se vor inchide din cauza focarului.

Orasul Wuhan a emis marti o notificare prin care isi indeamna locuitorii sa calatoreasca doar intre casa si serviciu.

Vicepremierul Sun Chunlan, care a condus politica Chinei de zero COVID, a vizitat luni Chongqing si a cerut autoritatilor de acolo sa adere la masurile si sa controleze focarul.

Investitorii sperau ca aplicarea mai tintita de catre China a restrictiilor zero COVID ar putea anunta o relaxare semnificativa, dar multi analisti avertizeaza sa nu fie prea optimisti.

Multe companii, in special cele care au relatii cu clientii, se tem ca ar putea sa nu supravietuiasca pana anul viitor, deoarece clientii fac economii.

China sustine ca politica zero COVID a presedintelui Xi Jinping salveaza vieti si este necesara pentru a preveni supraaglomerarea sistemului de sanatate.

Multi experti avertizeaza ca redeschiderea completa necesita un efort masiv de stimulare a vaccinarii si o schimbare de directie intr-o tara in care boala ramane de temut. Autoritatile spun ca intentioneaza sa construiasca mai multe spitale si clinici.

Mai mult despre: ,

Comentarii: