CCR a dat verde, cine mai injura PSD-istii risca 3 ani de puscarie. CCR a respins sesizarea USR legata de sintagma „opinie ori apartenenta politica” din legea pentru modificarea Codului penal

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, joi, ca este constitutionala sintagma „opinie ori apartenenta politica” din legea pentru modificarea Codului penal.

Judecatorii constitutionali au respins sesizarea USR si pe cea a Avocatului Poporului in legatura cu sintagma „opinie ori apartenenta politica” cuprinsa in articolul unic din Legea pentru modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Pe 15 martie, deputatul USR Stelian Ion declara ca nu este de acord cu introducerea sintagmei „opinia si apartenenta politica” in proiectul de lege potrivit caruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

„Eu, personal, am fost pentru varianta initiala a legii, pentru varianta mai larga care fusese constitutionala ani de zile si pentru respectarea deciziei-cadru in care trebuia sa introducem si discriminarile generate impotriva persoanelor fizice. (…) Aceasta sintagma pentru prezent este periculoasa. Este o fereastra care ar putea fi folosita, chiar daca sintagma se mai regaseste si in alte normative si in Codul penal la niste circumstante agravante. Deci avem sintagma asta preluata, dar incriminarea ca atare, pastrand si acea sintagma, mi se pare periculoasa”, spunea Stelian Ion.

El explica, la acel moment, ca proiectul de lege a fost initiat anul trecut, in luna martie, cand era ministru al Justitiei, pentru a pune legislatia in acord cu o decizie-cadru a JAI.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat un proiect de lege potrivit caruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Proiectul a fost trimis la reexaminare ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane sau impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie de persoane definita pe criterii de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie ori apartenenta politica, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA considerate de faptuitor drept cauze ale inferioritatii unei persoane in raport cu celelalte se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, se arata in proiect.

Astfel, conform prevederilor noii legi, oricine mai spune despre PSD ca este „ciuma rosie” risca sa intre la inchisoare pentru 3 ani.

Citeste si: Ciolacu anunta ca nu mai vorbeste niciodata cu Klaus Iohannis: „Pana nu iese public si-si cere scuze cu ‘ciuma rosie’, e cea mai mare mizerie, ca am stat si am tacut pana acum!”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut in iunie 2021, la Romania TV, ca nu va mai vorbi niciodata cu presedintele Klaus Iohannis pana cand acesta nu-si va cere scuze PSD-ului pentru ca l-a numit drept „ciuma rosie”.

„N-am dom’le ce sa ma inteleg cu el! Pe Iohannis nu-l iert si nu stau de vorba cu el. Pana nu iese public si-si cere scuze cu ‘ciuma rosie’, e cea mai mare mizerie, ca am stat si am tacut pana acum! Sa iasa public sa-si ceara scuze, nu mie, nu parlamentarilor, oamnilor care au votat cu PSD-ul. Vrea sa-i spun la televizor? Stie la fel de bine ca si mine cine-i ‘ciuma rosie’, cine a scos-o. Cum poti sa instigi in halul asta, tu, presedintele Romaniei?”, a declarat Ciolacu la Romania TV.

„Ciuma rosie” a fost folosit de sutele de mii de manifestanti din Piata Victoriei in timpul Regimului Dragnea, cand PSD a atacat brutal statul de drept. Atunci, Laura Vicol a sustinut proiectele lui Dragnea, afirmand ca „DNA trebuie desfiintata din temelii, sunt niste monstri care distrug oameni”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: