CCR a decis ca legile lui Florin Iordache sunt gresite. Ce anume trebuie schimbat?

news

Curtea Constitutionala a decis marti ca modificarile la Legea 317 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt partial neconstitutionale. Pana acum, CCR s-a pronuntat asupra contestatiilor la modificarile celorlalte doua legi ale justitiei – Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea 304/2004 privind organizarea judiciara – si a admis partial criticile de neconstitutionalitate.

Decizia de astazi a fost luata in unanimitate de judecatorii CCR, dupa cum a anuntat presedintele Curtii, Valer Dorneanu, care a spus ca este vorba despre cinci prevederi declarate neconstitutionale, anunta News.ro.

Una dintre acestea se refera la alegerea presedintelui si a vicepresedintelui CSM. ”Textul actual omitea, practic ocolea textul constitutional care spune ca acestia se numesc in urma alegerii de catre plenul CSM. Ori, textul pe care noi l-am criticat prevedea ca presedintele Sectiei de judecatori este numit practic de drept in functia de presedinte CSM si vicepresedintele, tot de drept, din randul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constitutionale”, a explicat Valer Dorneanu.

O alta prevedere respinsa de CCR se referea la faptul ca declaratiile membrilor CSM privind politia politica sunt controlate de Comisia parlamentara de control al SRI.

Presedintele CCR a spus ca unele critici de neconstitutionalitate au fost respinse ca inadmisibile pentru ca nu au fost motivate. ”S-a respins cu majoriate de voturi critica cu privire la constituirea comisiei (Comisia speciala pentru legile justitiei – n.r.), cu privire la bicameralism si alte texte care vizau motive extrinseci”, a adaugat Valer Dorneanu.

In 29 decembrie 2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a sesizat Curtea Constitutionala, considerand ca opt articole din Constitutie sunt incalcate prin modificarile adoptate de Parlament la legea privind organizarea instantelor si parchetelor si legea privind organizarea si functionarea CSM.

O grava incalcare a Constitutiei este considerata alegerea presedintelui CSM doar prin votul judecatorilor alesi in Consiliu, iar a vicepresedintelui doar de catre procurorii membri.

De asemenea, ICCJ considera ca verificarea, de catre comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declaratiilor date de magistratii alesi in CSM, conform carora nu sunt ofiteri acoperiti sau colaboratori, incalca separatia puterilor in stat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,


loading...

Comentarii: